Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsadba ve smíšených záhonech

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 16. pro 2010 23:43 #239198

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
že bych v tom trochu zachaosila jinými návrhy, co ?
Heleno, kolik tam chceš růží ?
Ještě poznámka na okraj - u všeho píšu svůj subjektivní názor, ale mnohé z růží mám "probírané a probrané" i s jinými majitelkami. U některých se naše výstupy liší, u někt. se shodneme. Třeba ti napíší něco odlišného než já.. jo ?
... červených návrhů se ode mne moc nedočkáš, nějak jsem se k růžím této barvy ještě nepropracovala. Prostě je nemusím.

červenou popínavku s jednoduchým květem mám od Pelců - nevím, jestli ji mají norm. v nabídce.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.26436
ani moc mi nenamrzá

oranžáda :
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.31671&tab=36
o ní by poreferovaly jiné, nemám ji

- mohutná sadovka, žebříček by jí slušel
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.155721
nebo její ségra
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.36770&tab=36
koukni do drobnokvětek, Dresla tam dávala jak vypadají v reálu. První bych mohla vyhrábnout f.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 00:47 #239201

• Květa
  • Moderator
k JdObscure by se mi líbila
Marie Curie
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...&limitstart=20#19559

nebo třeba růže s šíleným jménem 'Dr. Hermann Schulze-Delitzsch' - má krásný tvar květu a tmavší střed
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.40554.0
moje
P1070301-ec6bb17effe5892e40c5eedf90f8432a.JPG

jako podsadba by nemusela být špatná Kordesova Cubana
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...limitstart=130#19592

LEH jsem sázela s oranžovými, meruňka, broskev a místo bordo ( červené ) jsem dávala růže do hněda. Jako podsadbu/obrubu mám totiž dost kultivarů heucher ( oražové a tmavě hnědé ).

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 08:33 #239205

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Mám záhon v oranžovo, žluto, bílo, meruňkové :)

Odile de Masquelier
Rokoko
Francesca
Clair Matin (u mě je do meruňkova - zatím, doufám, že nezrůžoví)
Sally Holmes
Jude de Obscure
Lady Emma Hamilton
Dr. Hermann S-D
Grace

S tím, že jde o 12ti metrový záhon kolem plotu, vysoké růže jsou u sloupků, střední mezi, a nízké jsou předsunuté, aby lépe vynikly. Zatím tam jsou jen keře, až záhon dovypleju (byl jen zrondupován a osázen), tak dosadím i trvalky.
Protože navazuje na již udělaný kus ŽP z plnokvěté rugozy, tak jednak musím udělat bariéru (rugozka je mrška přítulná, za chvíli bych jí měla doma), a jednak nějaké plynulejší navázání. Takže tenhle "oranžový" ukončím řvavější kombinací Piano, Summer song, Hot Chocco. Ještě mi chybí začátek, potřebuju nějakou barevnou (oranž, meruňka) vysokou růži (pnoucí, sadovku), která by ale 100% v naší evidentní sibiři nevymrzala, u té ještě pátrám co by (několik favoritů tu lípla Květa), ještě bych doplnila třeba Buff Beauty, Belvedere mě taky láká :)

Sama jsem na tvýsledek zvědavá :), je letos na podzim sázený.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 21:02 #239229

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, děkuji. Vnášení chaosu od Tebe znamená další radost.
Amazonko, děkuji, je to moc pěkná kombinace.

Kolik bych chtěla růží? Vychází mi to asi tak na pět až šest, vlastně možná více, když se udělají trojice nebo dvojice z různých – dole fotka zasněženého záhonu s fasádou a žebříčkem (neumím ji dát nahoru):

Zleva doprava:
1 nižší růže (podsadba před pivoňku), místo cca š 70 x hl 70 – mohly by být i dvě různé

2 vyšší růže (dnes boudička jako kryt fíkovníku, ten půjde jinam), místo je cca š 120 x hl 120 – tady váhám, jestli tři různé nebo 2+1 nebo tři stejné (poslední dvě možnosti se mi líbí asi nejvíc)

3 podsadbová růže (před keříky stálezelené), místo je cca š 70 x hl 60 - mohly by být i dvě různé

4 vyšší růže, místo je cca š 100 x hl 120 – tady taky váhám, jestli tři různé nebo 2+1 nebo tři stejné (asi opět moc netříštit)

5 růže k žebříčku, žebříček je 100 x 250, ale růže může být vyšší a bez problémů širší

6 eventuelně podsadbová růže před tu na žebříčku, odhad místa je cca š 120 x hl 40

Dívala jsem se na všechny růže, o kterých jste psali (i Honza a Jevgenija), a vybrala jsem si z nich ty, které se mi líbily.

Vychází mi to takto (píšu nebo, ale někde se mi zdá, že by byla možná i kombinace):

1 Charlotta nebo Amber Queen nebo Pretty Sunrrise nebo Rokoko

2 Lady Emma Hamilton nebo Lady of Shalott nebo Grace

3 Belvedere nebo Pretty Sunrrise nebo Dr. Hermann Schulze-Delitzsch nebo Marie Curie nebo Hot Chocolade

4 Jude the Obscure nebo Grace nebo Comte de Champagne

5 Ghislaine de Féligonde nebo Allen Chandler nebo Altissimo nebo Odile Masquelier nebo Francesca nebo kombinace The Pigrim a Falstaff

6 výběr z předchozích nepoužitých nebo něco jiného nebo trvalky

Další růžové nápady, postřehy vítány.
Poslední úprava: 11. říj 2011 12:22 od helena.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 21:56 #239232

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Heleno, ahoj. Nádherná fotka. Máš to tam asi moc hezké. Ta Aloha je hodně ostříhaná, viď?
K téhle fasádě se to bude sázet (a hodit) jedna radost..
Možná bych dal žebřík i na druhou stranu a nějaký drobnější (nebo jehlan) doprostřed.
Co takhle tam sadit tmavě modrý (nebo jiný tmavý) plamének? Mě by se ke žlutým růžím moc líbil.
Osobně mám rád zrcadlovost a jednoduchost, hůř se mi to dodržuje, ale udělal bych to takhle:

3. Falstaff a The Pilgrim (k žebříku)
2. Jude a Belvedere (pod okno)
1. 2-3x Charlotte (trojůhelník, mezi okna, k nim 2xclematis, tř. The President)
2. Belvedere a Jude (pod druhé okno)
3. The Pilgrim a Falstaff (k druhému žebříku)

Jude ti budou vonět pod oknem, Falstaff na rozích též.
Možná by doprostřed nebyl špatný nějaký obřík (Ghislaine apod.).
A ten už zavržený AD by mi na ty kraje taky celkem pasoval, pokud by vedle něj byly LEH.
Okolo bych rozřízkoval jednu odrůdu levandule.
Možná bych přidal purpurové kohoutky věncové (doprovod k Falstaffu) a taky smil.
Mezi Jude a Belvedere bych dal nějakou nižší růži s jednoduchým květem (Pimprenelle apod.).
Výběr růží je na tobě, za tu zrcadlovitost bych se ale přimlouval.

Ehm, nějak mi vypadly ty ostatní růže, že. :)

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 22:28 #239236

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Heleno tak to je krásne misto bude to nádherne, napíš ktera ruže je pro tebe nejvíc žádana pod ní se da podřidit ostatní .
Honzo skvěly nápad Falstaff bych tomu dodál pěkny kontrast a vedle Belveder mmm. Jenom nevím co s tím žebřikem v pnoucích ružich nemam přehled a Piligrim mě nepřipada dost vysoky , ale clematis bych to správil.:) Ještě jako kontrast mě napáda Rhapsody in Blue . Zrcadlovost je pěkna a taky přimlovam k tomu abych Charlotte nebo jina ruže byla 3x .

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 22:30 #239237

• helena
  • Platinum Boarder
Honzo, díky, budu zatím reagovat jenom na symetričnost (na ostatní nejsem tak rychlá).

Fotka je v tomto zavádějící.
Symetrie není dobrá, neboť:
1) dům není tak symetrický na osu, aby unesl navrženou zrcadlovost. Vpravo od žebříčku pokračuje veranda, ze které vedou schody na zahradu. Zleva mají mít velkou růži, tu na žebříčku, zprava velký bambus, který navazuje na další část zahrady.
2) je to mírný svah (to je vidět i na foto).

Prosím zůstaneme u rozptýlené výsadby.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 22:38 #239238

• helena
  • Platinum Boarder
Jevgenija wrote:
Heleno tak to je krásne misto bude to nádherne, napíš ktera ruže je pro tebe nejvíc žádana pod ní se da podřidit ostatní .

Jevgenije, dobrá otázka: hodně bych chtěla mít Jude the Obscure a ráda bych měla buď Lady Emma Hamilton nebo Lady of Shalott.
Ostatní odpovědi zítra. Už spím.

Dobrou noc.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. pro 2010 22:39 #239239

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
A co řikaš na kombinace žluta modra? Tady Marina ma uplně vzadu Belvedere, Rhapsodi in blue , Haidy Klum a Goldesse
http://img-fotki.yandex.ru/get/4605/vida-loca.a/0_4e814_4b2c216c_XL
fotki.yandex.ru/users/vida-loca/view/321556?page=5

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 18. pro 2010 14:15 #239271

• Květa
  • Moderator
amazonka01 wrote:
Mám záhon v oranžovo, žluto, bílo, meruňkové :)

Odile de Masquelier
Rokoko
Francesca
Clair Matin (u mě je do meruňkova - zatím, doufám, že nezrůžoví)
Sally Holmes
Jude de Obscure
Lady Emma Hamilton
Dr. Hermann S-D
Grace

Takže tenhle "oranžový" ukončím řvavější kombinací Piano, Summer song, Hot Chocco. Ještě mi chybí začátek, potřebuju nějakou barevnou (oranž, meruňka) vysokou růži (pnoucí, sadovku), která by ale 100% v naší evidentní sibiři nevymrzala, u té ještě pátrám co by (několik favoritů tu lípla Květa), ještě bych doplnila třeba Buff Beauty, Belvedere mě taky láká :)

Sama jsem na tvýsledek zvědavá :), je letos na podzim sázený.

:laugh:
Tvůj : záhon v oranžovo, žluto, bílo, meruňkové :)
Můj : záhon v oranžovo, žluto, hnědo, meruňkové ( a broskev )
Sally Holmes mám jinde, jinak musím konstatovat, že kromě Francescy, Rokoka, Piano a S.Songu mám úplně ty samé. Plus několik jiných. :laugh:
Jen musím podotknout, že C.Matin je u mne slaďoučce růžový, v prvním flóru dokonce v květu jsou stopy bílé ( blend ) . V druhém se trochu bílá mění na žlutou. F. mohu vrznout do Meill.
Kt. z těch vyšších tě zaujala ?
Moderátoři: Eva L., Květa