Tak jsem překousala další vlákno a náramě se pobavila, díky moc

Vyjmula jsem prozatím Helenin záhon, to vyžaduje extra soustředění, pokouším se dát dohromady obecné úvahy ke smíšeným záhonům.
Nejdřív pár reakcí
Květo LdaV je BENGÁLSKÁ růžová. Dá mi sice vždycky dost práce vylovit v paměti, jak ji kdysi kdesi nazvali, ale podařilo se. Ještě tam psali, že odstín LdaV je právě na hranici únosnosti. Co to znamená, jsem si uvědomila, když jsem letos v létě viděla v Hornbachu Pink Piano. Moc se od LdaV nelišila a přitom byla fakt hnusně růžová.
Jitko, Schackenborg - to je blbá barva, viď?

Máš ji od Pelců? To pochází původně z jednoho mého neuváženého nákupu. Taky jsem nevěděla kam s ní, tak je spolu s dalšími podobnými (Fredensborg, Alte Liebe, Kimono) vysazená okolo Phyllis Bide ve středovém kruhovém záhonu. Nepoužitelná barva.
Se smíšenými záhony se potýkám, co jsem začala zahradničit. Postupně jsem došla k tomu, že mě víc baví záhony stinné. Možná, že je to i trocha Keriina zklidnění, ale hlavně trvalky použitelné v polostínu bývají častěji vzhledné celosezónně. Ty sluncomilné barevné akcenty jako jsou stračky, orientální máky, lupiny, velkokvěté kopretiny ap. zavání průšvihem. Jakmile někde čtu "po odkvětu sestřihat", nechci. Ono si s tím lze poradit, Angláni je taky používají a lysiny po nich maskují, jen je potřeba s dírou počítat a předsadit schovávače.
Jsem povahou syslič a sběratel, takže potřebuju vyzkoušet celou trvalkovou encyklopedii. Mezi kytkami vhodnými do mých podmínek jsem si našla několik druhů, které kvetou déle, případně mají zajímavé listy, nebo vzhledu záhonu nevadí (v mých očích) odkvetlé květy a ty v různých barevných obměnách opakuju. Ještě musím doplnit, že od spousty druhů trvalek existují kultivary, které jsou úplné propadáky (málo, nebo krátce kvetou, mají padlí, rozvalují se, krátkověké....) a jiné, které jsou snem zahrádkáře. Přitom nemusí nutně platit, že co je staré je na nic, ani to, že co je nové - patentované a v časopisech o tom básní - je úžasné.
Zpravidla ale platí, že pokud se v běžném zahradnictví budete dožadovat nějakého doporučeného míň obvyklého kultivaru nebo druhu, nebudou vůbec tušit o čem je řeč. (obvyklá scénka s dotazem na verbenu bonariensis a odpovědí, že ta už se do truhlíků nedává, protože je nemoderní, lepší jsou surfinky)
Onehdá jsem se bavila s jednou zahradní návrhářkou, která tvrdila, že smíšené záhony v našich horkých a suchých létech jsou nerealizovatelné. Myslím, že realizovatelné jsou, musíme ale použít trochu jinou směsku kytek. A jako základ mi přijdou právě vhodné růže.
A teď kytky, které jsem si oblíbila pro svůj spíš sušší jíl:
trvalky:
kuklíky...kvetou hned po cibulovinách a kvetení opakují. Mají přízemní čupřinu listů, květy se pohupují vysoko nad listy
orlíčky
šalvěje...nepřeberné množství kultivarů, někdo si stěžuje na rozvalovaní. Mají se po odkvětu sestřihat, nesestřihnuté mi v záhoně nijak nevadí
šanty
pivoňky čínské...jsou po odkvětu zdobné i listy, na podzim se zbarvují
kakosty...je třeba si vybrat kultivar požadovaných vlastností, je jich spousta a dost se liší
zvonky
phloxy...některé kultivary kvetou od července až do zámrazu
echinacey
seda
astry...(raději drobnokvěté, vydrží dlouho na místě, nemají padlí, lze jimi pokrýt období od července do zámrazu)
rmeny
chrastavce
monardy ...s důrazem na odrůdy odolné padlí
výplňovky neutrální a zelené:
pryšce, bylinky, kontryhele, trávy, heuchery, šatery, levandule, pelyňky, čistce
letní cibuloviny:
česneky, crocosmie (pokud nevymrznou)
letničky, které podle mě vypadají nejlíp, když se nechají samovyset (jen je třeba mít to srdce a dostatečně je protrhat)
prorostlíky, krásenky, verbeny
BARVY:
Protože stejně jako všichni chci mít kdeco a vybírat jen nějakou omezenou škálu barev mi přijde líto, postupně jsem si vytvořila svou vlastní teorii. Snažím se v záhonu vždy jednu barvu úplně vynechat. Připadá mi, že to v přírodě funguje podobně, že každému druhu kytky jedna barva schází (růže nemají modrou, macešky trenýrkově červenou...)
Na poli mám teď místa dost, tak si mohu barevně pokusničit, včetně bělokvětého záhonku (už se rýsuje rozpad na dvě bílé, zelenobílou a stříbřitě-, modrobílou)
uf, to je elaborát a určitě jsem na půlku zapomněla