Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 10:09 #244001

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
A ještě malinoostružina Taybery mam dvě dvoulety rostliny a líbí se mi, nemaji tak vyraznou chut jako maliny ale plody jsou velky skoro 3 cm, rostlina není invazivní ale vyžaduje opěru jako ostružiny tak že u plotu je super. Maliny jsem zrušila malo plodíly a tak.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 10:33 #244002

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
O rakytníku je v nějakém zahradkáři, našla jsem tohle www.zahrada.cz/forum/listnace/rakytnik-resetlakovy-07161/?n=1
Odolné hrušně jsou prý ty asijské, ale ty nemají to hruškové aroma jako naše. Jsou méně chutné- Nashi.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 10:51 #244005

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva.Trifon wrote:
Odolné hrušně jsou prý ty asijské, ale ty nemají to hruškové aroma jako naše. Jsou méně chutné- Nashi.

Děsně mi nechutnají ;)
Připomínají mi dovozové časné jahody, nebo "umělohmotné" maliny :huh:

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 11:20 #244007

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Nechtěla jsem to tak napsat:) už se šlechtí i u nás:blink: , ovšem já bych ji nekoupila, možná že kříženci budou lepší, snad.

Nashi, Hosui, Kumoi
Chojuro mám, veľmi plodná, veľmi chutná odroda. Nenáročná na pestovanie, žiadne choroby.

Nashi, Hosui, Kumoi
Zázraky se nedějí, ale proč nedoporučovat, ať si každý zpestří lídelníček jak chce. Měl jsem možnost ochutnat menší genofond asi 10ti odrůd v Lednici na Moravě. Převážně se jednalo o ty nerzivé, podobné těm z obchodu.I když ty mají zase trošku šišatý tvar. Tyhle byly víceméně kulaté.Z toho tam byly dvě rzivé chojuro a tu druhou už jsem zapoměl. Chojuro mi utkvělo v hlavě právě pro tu rumovou příchuť a tak mám v podobě roubu tuto odrůdu doma. Narobovaná je v koruně Lucasovy máslovky, která letos byla rezavá jako kocour. Listy asijské huršně byly krásně velké, zelené a netknuté a je tomu tak každý rok. Zatím! Plodilo to velmi brzy, prakticky třetí rok v zhlucích. Nutno protrhávat. Ke konci léta na to jdou rádi sršni, kteří tu rzivou slupku prokousnou. Láká je právě ta rumová vůně. Pro větší velikost plodů doporučuju zálivku. Zvláště v posledních dvou letech je beze srážek jak známo, tak se dočkáme spíš broků.

Pro srovnání jsem si zakoupil odrůdu Nutiku, která je také rzivá a velikostí předčí nashi hrušky v marketech. Vysadil jsem ji do vlhčího místa v zahradě. Tedy ne do mokřadu ale také ne na výpal. Je na hrušňovém semenáči.

Tak jsem si to vlákno přečetla celé a že prý jsou lepší než z obchodu, tedy některé odrůdy

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 11:50 #244009

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva.Trifon wrote:
Nechtěla jsem to tak napsat:) už se šlechtí i u nás:blink: , ovšem já bych ji nekoupila, možná že kříženci budou lepší, snad.

Měl jsem možnost ochutnat menší genofond asi 10ti odrůd v Lednici na Moravě. Převážně se jednalo o ty nerzivé, podobné těm z obchodu.I když ty mají zase trošku šišatý tvar. Tyhle byly víceméně kulaté.Z toho tam byly dvě rzivé chojuro a tu druhou už jsem zapoměl. Chojuro mi utkvělo v hlavě právě pro tu rumovou příchuť a tak mám v podobě roubu tuto odrůdu doma. Narobovaná je v koruně Lucasovy máslovky, která letos byla rezavá jako kocour. Listy asijské huršně byly krásně velké, zelené a netknuté a je tomu tak každý rok.

Tak snad jen tu rumovou ;)

Když já jsem konzerva, hruška musí chtnat jako hruška, a žádná náhražka. Jako zajímavost, pokud bude mrazuvzdorná, možná...

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 15:25 #244037

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Když ti někdo podaruje roub a naroubuješ větev, tak to jo, opylují ji ostatní hrušky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 17:24 #244059

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Kamarádka ji má, je moc dobrá, s tím co se prodává v obchodech je to k nesrovnání. Bohatě plodí a není nemocná, nenamrzá. Bohužel nevím co to má za odrůdu.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 17:35 #244061

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Jevgenija wrote:
A ještě malinoostružina Taybery mam dvě dvoulety rostliny a líbí se mi, nemaji tak vyraznou chut jako maliny ale plody jsou velky skoro 3 cm, rostlina není invazivní ale vyžaduje opěru jako ostružiny tak že u plotu je super. Maliny jsem zrušila malo plodíly a tak.
taky jsem jednu tayberu měla, ale vykopala jsem to. Neměla nikdy žádné plody, jen spousty dlouhým hubených výhonů, které byly plné ostrých trnů...horší než ostružiny v lese! Ale pořád mi tam něco ze země vyráží, nešlo to vykopat, vždy to odstřihnu u země, aby se někdo nenapíchnul na ty větve.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 17:39 #244063

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Jajo, prosím, zkus zjistit tu odrůdu. Já bych do toho šla. máme tu akorát 2 přestárlé švestky se šarkou a pár vykotlaných ajbloní, chci postupně osadit nové stromky, tak budu ráda za každý prověřený tip.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 18:16 #244070

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Jitko tak bohužel jen ví že je to Japonská odrůda kulatá (čínské prý jsou podobnější hrušce), to jsem Ti moc nepomohla, úrody posledních tří let byly slušné, musí se protrhávat aby vše dozrálo. Moc jsem Ti nepomohla.
Moderátoři: Eva L., Květa