Nechtěla jsem to tak napsat:) už se šlechtí i u nás:blink: , ovšem já bych ji nekoupila, možná že kříženci budou lepší, snad.
Nashi, Hosui, Kumoi
Chojuro mám, veľmi plodná, veľmi chutná odroda. Nenáročná na pestovanie, žiadne choroby.
Nashi, Hosui, Kumoi
Zázraky se nedějí, ale proč nedoporučovat, ať si každý zpestří lídelníček jak chce. Měl jsem možnost ochutnat menší genofond asi 10ti odrůd v Lednici na Moravě. Převážně se jednalo o ty nerzivé, podobné těm z obchodu.I když ty mají zase trošku šišatý tvar. Tyhle byly víceméně kulaté.Z toho tam byly dvě rzivé chojuro a tu druhou už jsem zapoměl. Chojuro mi utkvělo v hlavě právě pro tu rumovou příchuť a tak mám v podobě roubu tuto odrůdu doma. Narobovaná je v koruně Lucasovy máslovky, která letos byla rezavá jako kocour. Listy asijské huršně byly krásně velké, zelené a netknuté a je tomu tak každý rok. Zatím! Plodilo to velmi brzy, prakticky třetí rok v zhlucích. Nutno protrhávat. Ke konci léta na to jdou rádi sršni, kteří tu rzivou slupku prokousnou. Láká je právě ta rumová vůně. Pro větší velikost plodů doporučuju zálivku. Zvláště v posledních dvou letech je beze srážek jak známo, tak se dočkáme spíš broků.
Pro srovnání jsem si zakoupil odrůdu Nutiku, která je také rzivá a velikostí předčí nashi hrušky v marketech. Vysadil jsem ji do vlhčího místa v zahradě. Tedy ne do mokřadu ale také ne na výpal. Je na hrušňovém semenáči.
Tak jsem si to vlákno přečetla celé a že prý jsou lepší než z obchodu, tedy některé odrůdy