Dreslo, nemusíš je roubovat, očkuj, to umíš.

Hrušně - myslíš rez z jalovců? Zatím neporadím, u nás jsou stromy, co se rzi týče, ok,
až na Dekoru, tu rozhodně nedoporučuju. Problém máme se strupovitostí - vysoká poloha.
Ale až budu mluvit s pomologem (máme tichou domácnost), tak seho na rzi odolné zeptám.
Jitko, placaté broskve - jediné plus - dají se dobře jíst (dětmi). Jinak jsou úplně normální.
Proč si je nepořídím - ze stejného stromu se díky placatým (menším) plodům sklidí méně kg.
Bělomasým broskvím jsme říkali lightky, nejsou tak hutné, sní se jich víc, jsou osvěžující.

Kdo můžete, v srpnu se stavte ve stanici ČZU v Troji - Podhoří. Mají tam 50 odrůd broskvoní,
starý sad, cca 300 stromů, dlouho to tam nebude - nejsou peníze. Přežrání zaručuju.
Lenpel - pokud ti oba stromky uschly, na monilii bych to asi uplně neviděl, co kořeny, ok?
Aklimatizace - ok? Višeň Favorit tu mám, je naprosto zdravá. Její sousedka je každoročně holá.
To je nějaká maďarka a pak tu máme jinou maďarskou a ta je super odolná, opět ví pomolog, viz. výše.
Meruňky odolné monilii i jinak skvělé a odolné mrazům a horším podmínkám - PinkCot a Kioto (Fytos).
Hargrand vedle nich jsem letos porazil (monilie + klejotok).
Jojo a odolnost šarce - ano, je 100% rezistentní, chuťově nic pro mne, dal jsem ji pryč.
V čem ale spočívá její rezistence - napadené buňky odumřou, tudíž se vir dál nešíří stromem.
Blbé je, pokud Jojo roste v oblasti silně zasažené šarkou, pak její dřevo může připomínat ementál.
Pak je na každém stromu a jeho podnoži, jak se s tím vyrovná. V dobrých půdách má větší naději.
Dreslo, ta střídavá plodnost u tvých je vlastně výhoda, ne? Nikdy není mnoho, nikdy není nic. Špačky nezávidím.
Trifonku obdivuju tě, jak se v nepřehledné Zahrada.cz vyznáš.
Top.... - jedl jsem koláč z TopTaste, famozní. Doma mám Taste, First, Hit. Letos očekávám první větší sklizeň.
V Troji se pečou koláče, popíšou se a dělá se ochutnávka. Mmmm.
Jinak výzkumná výsadba - sklizeň - spočívá v tom, že ráno nastoupí nevolníci z řad studentů
a počítají každou spadenou, i plesnivou, napíchanou atd. slivku, každou visící, každou utrženou.
Váží se, měří cukernatost a plno dalších procedur, výsledky před pár měsíci publikoval doc. Sus v Zahrádkáři.
Fotka z výsadby mladých stromků.