Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 21:56 #244104

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
jaja99 wrote:
Je to pozdnější s drsnou slupkou zraje myslím září, říjen
To je druhá skupina a jedna z nich má to rumové aroma:laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 22:33 #244108

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
0 [
Srdcovky jsou ty první - vodnaté, menší ;)
Ty velké, pozdní, křupavé a sladké jsou chrupky. Jenže červiví a praskají (na rozdíl od srdcovek). Burlat má být polochrupka, takže má utéct vrtuli třešňové a taky by neměl tolik praskat, ale zase by měl mít lepší chuť a větší plody, než srdcovky. Toť praví teorie, proto se na tu chuť ptám :)

A třešně, višně decimuje moniliový úžeh, stejně jako meruňky :(, takže asi to.a[/quote]

My sme jako děti srdcovkám říkali těm tmavým třešním co byli stejně jako chrupky - toť sem to napsala jako laik ale tak jak píšeš ranna, uteče vrtuli avelká dužnina, šťavnata, konzervovatelná,...
Na ten úžeh nevim ptala sem se několika zahradníku a ani jeden mi to nedokázal potvrdit, rok 2010 prý byl v našem kraji tragedie pro višně, třešně, hlavně mladé stromky- prý jednomu školkaři přišla pryč školka třešní i višní na několik sezon,..
TAk nevim no určo je nasadim znovvu a uvudim co to udělá,...
Prý tam kde je monoliový úžeh už třešně nebudou růst je to pravda?
Sem fakt laik v tom to .

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 23:37 #244112

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Eva.Trifon wrote:
Česká odrůda je Julka, Rafzas je švýcarského původu kříženec Madame Verte x Kumoi.

To vypadá slibně. Jestli jde zkřížit odolná Nashi s naší hrušní, mohly by z toho časem vypadnout kultivary rezistentní ke rzi a chuťově odpovídající hruškám.
Višeň Morina....hledala jsem, nic v dosahu zatím nenašla. Zato jsem objevila vytoužené placaté broskve. :) :) Jdu objednat.

Jitko, tak zkus Jojo. Je asi jediná, u které uvádí rezistenci k šarce. Zraje v září. Přijde mi chutná, vyvážená, odlučitelná od pecky, jen není příliš vodnatá. Nejvíc mi opravdu připomíná klasické moravské švestky.

K úžehu: na zahradě máme dospělou chrupku (Napoleonova?), sázela jsem Morellu pozdní a po čase Morsam. Morella má s úžehem problémy vždy, když není počasí 100%, loni poškodil úžeh i Morsam, ale chrupka je úplně v pořádku. Ty stromy rostou vedle sebe.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 30. led 2011 23:46 #244117

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dresla wrote:
Eva.Trifon wrote:
Česká odrůda je Julka, Rafzas je švýcarského původu kříženec Madame Verte x Kumoi.

Zato jsem objevila vytoužené placaté broskve. :) :) Jdu objednat.
Kde ? za kolik ? ( viděla jsem je kdesi šíleně drahé ).

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 00:12 #244124

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Dresla: Višeň Morina....hledala jsem, nic v dosahu zatím nenašla. Zato jsem objevila vytoužené placaté broskve. :) :) Jdu objednat.

Jitko, tak zkus Jojo. Je asi jediná, u které uvádí rezistenci k šarce. Zraje v září. Přijde mi chutná, vyvážená, odlučitelná od pecky, jen není příliš vodnatá. Nejvíc mi opravdu připomíná klasické moravské švestky.

Díky, za tip. Ohledně višní - našla jsem odkaz v Rakousku u našichn hranic. Já zas pasu po Saskii. jenže když jsme vznesla dotaz na poslaní, vyšlo by cca 2000,- což mne odradilo.

www.schreiber-baum.at/

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 00:15 #244126

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Lidi, kde se dají ochutnat ty placaté broskve? čím jsou tak mimořádné?

edit, teď jsem si přečetla , že u rákosníků nebo v marketu. Jsem mimo, neviděla jsem je. To jsou fakt tak dobré? a nemusí být jen v subtropech?

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 00:30 #244130

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jitko, na mne byla hodně sladká, šťavnatá , bělomasá a tak akorát do pusy.
edit : pro mne spíš vzpomínka, v mládí jsem ji jedla jednou v sadu.

Amazonko, asijskou hrušku pěstují nahoře pod Ještěděm, s mrazuodolností problém není.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 00:32 #244131

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Saskia se asi bude blížit dávným višním, co se daly bez křivé huby pojídat, ne?
Máme tady poblíž starodávný višňový sad, je pod ochranou MZ. To ale vůbec neznamená, že by ho nějak opečovávali, nebo se snad dokonce snažili odrůdy v něm zachránit. Říkala jsem si, že by bylo fajn tyhle višně přeroubovat. Jenže to neumím, navíc na mláďata leze ta protivná monilie.

ad platycarpa: před pár lety jsem ji chutnala a byla jsem nadšená. Chuť výborná - srovnatelná s výbornými broskvemi. Mně se líbila velikost plodu a pecky. Jsou to takové jednohubky bez zbryndané brady a pocamraného oblečení. Pecka je miniaturní. Ideální pro děti. Už jsem to tu asi psala, než jsem stihla opatřit podnože, letitý strom, ze kt. jsem chtěla vzít očka, uhynul.

takže odkazy: www.starkl.com/
www.jukka.cz/broskve-a-nektarinky/saturn.htm .... možná funguje tento www.ovocnedreviny.cz/
tady snad byla loni, (takže by mohla být na podzim) arbia.colweb.cz/Broskvone.php
dtto www.webareal.cz/ovocnestromky/eshop/1-1-...BROSKVONE-NEKTARINKY
www.kohaplant.sk/2007020018-broskyne
www.nospolek.cz/eshop/?p=p_18&iCategory=18&iPage=5
www.prodejstromku.cz/katalog/broskve-nektarinky/
Matějku a paw-paw, vzhledem k ceně 750Kč neuvádím.

tento odkaz je mimo, jen mě zaujala nabídka všemožných odrůd, tak si ho tu odložím
www.obstbaum-koenig.de/index.html

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 00:41 #244132

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Saskii měla na zahrádce babička, byly to snad nejtmavší višně, co existují, tekla z nich úplně tmavá šťáva. Byly nakyslé to zas jo, ale nám chutnaly a tak jsem si ji chtěla zasadit taky. Jenže u nás nesehnatelná.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 00:54 #244133

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dreslo, nemusíš je roubovat, očkuj, to umíš. :)
Hrušně - myslíš rez z jalovců? Zatím neporadím, u nás jsou stromy, co se rzi týče, ok,
až na Dekoru, tu rozhodně nedoporučuju. Problém máme se strupovitostí - vysoká poloha.
Ale až budu mluvit s pomologem (máme tichou domácnost), tak seho na rzi odolné zeptám.

Jitko, placaté broskve - jediné plus - dají se dobře jíst (dětmi). Jinak jsou úplně normální.
Proč si je nepořídím - ze stejného stromu se díky placatým (menším) plodům sklidí méně kg.
Bělomasým broskvím jsme říkali lightky, nejsou tak hutné, sní se jich víc, jsou osvěžující. :)
Kdo můžete, v srpnu se stavte ve stanici ČZU v Troji - Podhoří. Mají tam 50 odrůd broskvoní,
starý sad, cca 300 stromů, dlouho to tam nebude - nejsou peníze. Přežrání zaručuju. :laugh:

Lenpel - pokud ti oba stromky uschly, na monilii bych to asi uplně neviděl, co kořeny, ok?
Aklimatizace - ok? Višeň Favorit tu mám, je naprosto zdravá. Její sousedka je každoročně holá.
To je nějaká maďarka a pak tu máme jinou maďarskou a ta je super odolná, opět ví pomolog, viz. výše.

Meruňky odolné monilii i jinak skvělé a odolné mrazům a horším podmínkám - PinkCot a Kioto (Fytos).
Hargrand vedle nich jsem letos porazil (monilie + klejotok).

Jojo a odolnost šarce - ano, je 100% rezistentní, chuťově nic pro mne, dal jsem ji pryč.
V čem ale spočívá její rezistence - napadené buňky odumřou, tudíž se vir dál nešíří stromem.
Blbé je, pokud Jojo roste v oblasti silně zasažené šarkou, pak její dřevo může připomínat ementál.
Pak je na každém stromu a jeho podnoži, jak se s tím vyrovná. V dobrých půdách má větší naději.

Dreslo, ta střídavá plodnost u tvých je vlastně výhoda, ne? Nikdy není mnoho, nikdy není nic. Špačky nezávidím.
Trifonku obdivuju tě, jak se v nepřehledné Zahrada.cz vyznáš.
Top.... - jedl jsem koláč z TopTaste, famozní. Doma mám Taste, First, Hit. Letos očekávám první větší sklizeň.
V Troji se pečou koláče, popíšou se a dělá se ochutnávka. Mmmm.
Jinak výzkumná výsadba - sklizeň - spočívá v tom, že ráno nastoupí nevolníci z řad studentů
a počítají každou spadenou, i plesnivou, napíchanou atd. slivku, každou visící, každou utrženou.
Váží se, měří cukernatost a plno dalších procedur, výsledky před pár měsíci publikoval doc. Sus v Zahrádkáři.
Fotka z výsadby mladých stromků.
a_top___vestky_troja.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa