O roubování peckovin jsem jen četla, že je dost náročné, daleko lepší je očkování a kdo umí očkovat, má výhodu.
Tak zase ta zahrada, využívám vyhledávání v levém horním rohu, občas se mi nepodaří zadat dotaz a tak mi to nevyhledá a nebo jdu přímo do diskuse a vyhledám přímo téma jabloně hrušně, meruňky, aj.
Pokud chcete naočkovat meruňku, broskev, kterou někde objevíte, nebo chcete zachránit st.strom a nemáte odpovídající podnož, dá se výborně použít Zelená ryngle, má dobrou afinitu, jen nesmí mít šárku, pak by se viroza přenesla i na roub, bohužel.
No a teď ty názory:
Broskev na mnyrobalánu
Koupil jsem Red Haven na myrobalánu, v písčité půdě roste oproti semenáčům jeko divá, s plodností to asi nikterak nesouvisí, ta je taky vynikající. Potíž mám pouze s tím, že podnož mi stále podrůstá, i když výhonky likviduji až u kořene. Takže podnoží mám tím pádem dostatek.
Lze zkusit i St. Julien. Z novinek Ishtaru.( slivoňové podnože)Jinak semennou broskvoňovou podnož Monclar.
Na myrobalanu se mi darí roubovat merunky -dobre srustaji a netrpí sarkou, mrtvicí a kleotokem(pravidelne je přimeřeně vapnim starou maltou, vapnem,vapencem).Jelikoz mam na zahrade kyselou zem zdravotní stav stromu se po vapnení postupne zlepsil.-bujnejsi rust, neni mrtvice, po mrazovych trhlinach se kura zavaluje.
Podnož broskvoňového semenáče pod meruňky - používám to často, stromy rostou a plodí v pohodě. Zda ovlivní podnož chuť a velikost plodů, tak to je známý fakt. Sám jsem si to mnohokrát ověřil. A ovlivňuje i růst stromu a vybarvování plodů.
S krátkověkostí stromů broskví naprosto nesouhlasím. Ale to je zase jen A. A teď to B- je nutné však pravidelně a správně řezat a dělat ochranu proti kadeřavosti. Já mám na zahradě u babičky broskve naprosto vitální a je jim už 24 let. Ale držím je stále v malém tvaru, pravidelně rodí kolem 20 kg ovoce špičkové kvality ze stromu 7 x z 10 let, neplodná léta, kdy květy zmrznou používám k hlubokému zmlazení.Roční přírustky i na takto starých stromech při této plodnosti je neustále kolem 100 cm i více. Já tvrdím, že vypěstovat 1 metrák kvalitních broskví je i v podmínkách kolem 500 m nad mořem daleko snazší než 1 metrák kvalitních jablek. Jablko má spoustu škůdců - mšice, strupovitost, padlí, mrazíky, obaleče,... To broskev má jen 2 - kadeřavost a občas mšice. Klejotok je v drtivé většině problém nesprávného řezu nebo nevhodných půdních podmínek ((např. podmáčená půda v zimním období).
Broskev na mnyrobalánu
Na podzim jsem zasadil Red Haven na meruňkovém semenáči. Vzhledem k tomu, že se stromek na jaře nějak neprobouzel k životu, zasadil jsem vedle něj druhý R.H., tentokrát na myrobalánu. Ten původní se nakonec probudil a dohnal druhý stromek v růstu. Při velkých vedrech začátkem června oba stromky dostaly na extrémně suché písčité půdě dost zabrat. I když jsem se je snažil zalévat, broskev na meruňce shodila listy. Na myrobalánu přežila zatím bez problémů.
O očkování jsem se zajímala, protože jsem si chtěla naroubovat meruňku na broskev, kterou mám.
Už dříve jsme chtěli si zasadit třešeň, ale děda nás varoval, že to zkoušel a vždy odešla, nesnáší vysokou spodní vodu a to samé meruňka. Proto možná loni po těch velkých vodách třešně odešly.
Kordii loni nabízel nějaký slovenský web na zakrslé podnoži, nevím jestli Colt ( už je lepší) ale poštovné a cena strmku byla vysoká kolem 700kč, možná i více, už si nepamatuji.