Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 01:05 #244134

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ty malinoostružiny teda musím zkusit, když je tak chválíte. :)

Rakytník - mám tu od Plevy rakytník v medu... Že teda snesu lecos, co je zdravé,
tak tohle je fakt humus.
www.pleva.cz/rakytnik-v-medu/89
Mám 4 roky dvě samice a samce rakytníku, z Fytosu, ale ten je překupuje,
odrůdu nevím. Zatím moc neodnožují. Ty odrůdy celkově prý tolik neodnožují jako
základní druh, to je potom někam do kopřiv na svah, jinak si člověk pěkně zavaří.
Jedna samice roste překotně, druhá normálně, samec pomalu. Plody zatím nejsou.
Prý se děsně blbě sklízí, hodně drží, takže někdo šmiká větvičky celé, zamrazí, odrolí.

Amazonko, ta malina odpovídá, zkus ten Rubín, může to být ono.
Burlat nepěstuju, není (z nějakého důvodu, co jsem zapomněl) k nám vhodná.
Tragická třešeň, co se moniliozy týče, je Van, ale chuťově pro mě bohužel vyhrává
a navíc to není žádný obří strom, do malých zahrad akorát.
Další výborná je Kordia, blesk dělá plody světlejší, jsou černavé. Je pozdní, pevná,
plodí rok co rok a je výborná. Roste bujně, jsou to obr stromy.
a_kordia.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 07:42 #244142

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
lenpel wrote:

My sme jako děti srdcovkám říkali těm tmavým třešním co byli stejně jako chrupky - toť sem to napsala jako laik ale tak jak píšeš ranna, uteče vrtuli avelká dužnina, šťavnata, konzervovatelná,...
Na ten úžeh nevim ptala sem se několika zahradníku a ani jeden mi to nedokázal potvrdit, rok 2010 prý byl v našem kraji tragedie pro višně, třešně, hlavně mladé stromky- prý jednomu školkaři přišla pryč školka třešní i višní na několik sezon,..
TAk nevim no určo je nasadim znovvu a uvudim co to udělá,...
Prý tam kde je monoliový úžeh už třešně nebudou růst je to pravda?
Sem fakt laik v tom to .

Já jsem taky laik, ale pokud chci konkrétní ovoce, tak musím vědět co hledat. Takže nastudovat jak to vlasně je, proč jsou srdcovky srdcovyk, když srdíčko připomínají spíš ty tmavé pozdní...

Tož díkec, budu shánět Burlat ;)

A s monilií nevím, jen je to nejčastější důvod, proč uhynou peckoviny, klidně i několik naráz, zatím co jiné jsou v pohodě. A asi ne, myslím, že třešně tam klidně porostou, jen možná bude potřeba postřik.

Honzo, jj, Kordii jsem měla, jenže minimálně polovina červavá, a stačilo pár dešťů a plesnivělo to na stromech (popraskaly). Srdcovky mi nechutnají, tak jsem uvažovala právě o Burlatu, nebo Napoleonově, která díky barvě taky není napadána vrtulí.

Na meruňky hbitě zapomenu, broskve kvůli nutnosti postřiku nechci, netuším, jak je to tu s jalovci, takže zůstanu u třešní a jabloní ;)

Jo a Rubín zkusím, dík :)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 08:47 #244145

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Lenpel - pokud ti oba stromky uschly, na monilii bych to asi uplně neviděl, co kořeny, ok?
Aklimatizace - ok? Višeň Favorit tu mám, je naprosto zdravá. Její sousedka je každoročně holá.
To je nějaká maďarka a pak tu máme jinou maďarskou a ta je super odolná, opět ví pomolog, viz. výše.

Honzo byla sazené podzim 07, krásně zakořenily, obě už i ukázaly plody a 2010 normálně obrazily, kvetly, odkvetly a tak červenec šlůs, ještě jsou v zemi, zkoušeli sme je více šmiknout jestli by neobrazily níže, mám stromy od jednoho maloškolkaře a sou vždy super narostle silné, tak sme s takovym jednim starým pánem co mi stříhá stromy usoudili že když obrazí budou na tom líp než znovu sázet, ale asi mrtvo.....Takže na novo....
Burlat a Favorit mi byly právě doporučeny ohledně výšky, vlhka,....jílu,...Tak nevim,.....uvidím a prosím až bude po tiché domácnosti poptej se ju?:)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 08:52 #244146

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Mám 4 roky dvě samice a samce rakytníku, z Fytosu, ale ten je překupuje,
odrůdu nevím. Plody zatím nejsou.

Honzo, vydrž, mám dvě sazenice od roku 2002, jednu zničil vlčák, takže jsem o rok později doplňovala samce a samici. Letos - vlastně vloni jsem se poprvé dočkala prvních plodů. Odrůdu taky nevím, kupováno u Fišera.
V době chřipek kupuju ve Vegetce na Americké šťávu nebo sirup z rakytníku a je to výborný.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 09:28 #244148

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
HonzaPM wrote:
Jojo a odolnost šarce - ano, je 100% rezistentní, chuťově nic pro mne, dal jsem ji pryč.
V čem ale spočívá její rezistence - napadené buňky odumřou, tudíž se vir dál nešíří stromem.
Blbé je, pokud Jojo roste v oblasti silně zasažené šarkou, pak její dřevo může připomínat ementál.
Pak je na každém stromu a jeho podnoži, jak se s tím vyrovná. V dobrých půdách má větší naději.

Dreslo, ta střídavá plodnost u tvých je vlastně výhoda, ne? Nikdy není mnoho, nikdy není nic. Špačky nezávidím.

Honzo, máš k šarce a Joju nějaký elaborát (přednášku)?
Úplně laicky se nad tím zamýšlím: šarku přenášejí mšice, ty sají na "měkkých tkáních", jež se každou sezónu obnovují. Takže mi vychází, že do buněk dřeva by se nemělo dostat nic. (pokud je to tak jednoduché;) )
Střídavá plodnost Hanity a Presenty není vůbec na škodu, souhlasím. Tohohle "rychlého" ovoce stačí opravdu trocha. To se u mě týká i případných broskví a meruněk (zatím nemám) i třešní (které každoročně shnijí na obr stromu). Na sušení a povidla dodá snad Jojo. Ale ta Katinka mě láká.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 09:37 #244149

• dresla
  • Moderator
amazonka01 wrote:
Já jsem taky laik, ale pokud chci konkrétní ovoce, tak musím vědět co hledat. Takže nastudovat jak to vlasně je, proč jsou srdcovky srdcovyk, když srdíčko připomínají spíš ty tmavé pozdní...
Honzo, jj, Kordii jsem měla, jenže minimálně polovina červavá, a stačilo pár dešťů a plesnivělo to na stromech (popraskaly). Srdcovky mi nechutnají, tak jsem uvažovala právě o Burlatu, nebo Napoleonově, která díky barvě taky není napadána vrtulí.

Tak jsem úplně mimo. Co jsou teda SRDCOVKY??? Taky tak říkám těm obřím černým pozdním.

Amazonko....to jako, že žlutá barva chrupky ji uchrání před vrtulí.....he,he. Nejsem si úplně jistá, že máme Napoleonovu, ale zraje na přelomu červen/červenec, plody dlouho žluté a červy jak jelita (V KAŽDÉ!!!!). Vrtule při kladení reaguje právě na žlutou, proto jsou lepové pásy žluté.
Kvůli červům jsem sadila Karešovu a Kaštánku. Prvním rokem už pár třešní měly a pak je užral ušák.:(

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 09:57 #244152

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Amazonko, tak vyzkoušej novinku, má to nejlepší z Burlat x Sunburst.
Mám ji tu třetím rokem, letos už by mohla udržet plody - Sweet Early.
fytos.cz/inc/produkt.php?id=99

Dreslo, k Joju nic víc nemám. Ementál bez jako katastrofický scénář.
Selsky to vidím tak - to, co je teď bylinný výhon, bude za pět let dřevo,
napadené buňky odumřou, tudíž neregenerují. :blink

Zdenko, na rakytník určitě počkám, nechci je uhnat, spíš se bojím toho rozrůstání.
Díky za tip na šťávu. :)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 10:02 #244153

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
amazonka01 wrote:
Napoleonově, která díky barvě taky není napadána vrtulí.

Tak jsem úplně mimo. Co jsou teda SRDCOVKY??? Taky tak říkám těm obřím černým pozdním.

Amazonko....to jako, že žlutá barva chrupky ji uchrání před vrtulí.....he,he. Nejsem si úplně jistá, že máme Napoleonovu, ale zraje na přelomu červen/červenec, plody dlouho žluté a červy jak jelita (V KAŽDÉ!!!!). Vrtule při kladení reaguje právě na žlutou, proto jsou lepové pásy žluté.

Hmm, tak jsem jelen já, to o té Napoleonově (není jediná žlutá, ale asi nejznámější) píší v moudrých knihách ;)

No a jinak, rozdíl mezi srdcovkami a chrupkami je jen v týdnu zraní. První zrajou srdcovky pak polochrupky a pak chrupky. Je to jen označení doby zrání, nic jiného v tom není (ani původ, ani tvar plodů, nic ;))
Proto jsem to psala, ono to hrozně mate. Takže když máš pozdní třešeň, je to chrupka, když ranou, je to srdcovka.

Potíž je v tom, že srdcovky nejsou tak velké a dobré jako chrupky, jinak jsou na pěstování snažší.

Třešně jsou srdcovky a chrupky. Mezi tím jsou i polochrupky, ale těch moc není. Podle doby, kdy třešně zrají, mluvíme o osmi třešňových týdnech. Přibližně pokrývají červen a červenec, první třešňový týden tedy začíná přibližně na začátku června (samozřejmě podle počasí, polohy, ... zkrátka může to být plus mínus něco).

* Srdcovky a polochrupky dozrávají nejdříve - v 1. a 2.TT (třešňovém týdnu) a proto unikají strašné mouše s děsivým jménem vrtule třešňová. Ta ještě nestíhá naklást vajíčka a třešně takto brzo dozrávající nejsou červivé, nemusí se stříkat proti červivosti. Bývají měkčí než chrupky. Příklady srdcovek: Rivan, Rychlice (zraje v 1.TT), Karešova (2.TT), Kaštánka (2.TT); polochrupek: Burlat (2. i 3.TT).

* Chrupky mají tuhou dužninu, pevnou slupku a zrají později - nejvíce kolem 4. a 5.TT. A je jich víc odrůd než srdcovek. To máte například: Těchlovan (5. TT), Kordia (5. TT), Sam (4.TT), Vanda (4.TT), Van (5.TT), Napoleonova (5.TT), Summit (4.TT), Regina (8.TT).

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 10:13 #244154

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
amazonka01 wrote:
Takže když máš pozdní třešeň, je to chrupka, když ranou, je to srdcovka.
Potíž je v tom, že srdcovky nejsou tak velké a dobré jako chrupky, jinak jsou na pěstování snažší.

Věř, že pěstování obou je stejné, co se skupiny (srdcovka x chrupka) týče.
Nejde to zobecnit, jde o odrůdy/lokalitu. Rozdíl je ve tvaru plodů a hlavně v jejich konzistenci,
kompot ze srdcovek by byl tak trochu kaše, jsou měkčí a vodnatější.
Ze zralejších bude kapat šťáva na tričko. Tvarem jsou opravdu jako srdce.
Chrupky jsou baculatější, vyloženě chrupnou při skusu, jsou ideální právě na kompoty a transport - prodej.
Nekapou. Ještě jsou taky medovky, ty mám nejradši, jsou nejranější, zrajou spolu s ptačkou, jsou plné vody,
cukru a měkkoučké, s jemnou slupkou a jsou maximálně spolehlivé, rodí v hroznech každý rok, i letos,
kdy jiné třešně pro monilii a chladno v květu nenarostly. Unikají špačkům, jak ranností, tak světlou barvou.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 31. led 2011 10:32 #244157

• dresla
  • Moderator
Honzo, ještě jsem se chtěla zeptat, kdy očkovat třešně/višně? Na semenáč? U rodičů před domem je obří třešeň - semenáč u dětského hřiště, který překvapivě přežil. Loni jsem ji poprve ochutnala a byla nadšená. Má výraznou chuť ptáčnic a větší plody, něco mezi ptáčnicí a chrupkou. Tu bych ráda zkusila.

Z dětství si pamatuju ty černé velké třešně (měli jsme světlé chrupky:P ), jaké to jsou odrůdy?
Moderátoři: Eva L., Květa