Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 14:20 #244370

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Eva.Trifon wrote:
O roubování peckovin jsem jen četla, že je dost náročné, daleko lepší je očkování a kdo umí očkovat, má výhodu.
Jestli se můžu po delší době vmísit do debaty se svou zkušeností - mně se mnohem víc daří peckoviny roubovat než očkovat. Zatím všechno, co jsem naroubovala, se chytilo a dobře roste, zatímco z očkování jen minimum. Snažila jsem se takhle zachránit jednu výbornou starou ryngli po dědovi, jejíž jméno neznám - z očkování nebylo nikdy nic, ale mám už tři stromky (dva už plodily) roubované na myrobalán odkopnutý z původní podnože, pak švestku Stanley na nějaké neznámé podoži, která vyrostla z pecky na zahradě. Letos se chystám naroubovat na semenáč Zelené renklódy Althanovu renklódu. Očkuji už jen růže, broskvoně a meruňky se střídavými úspěchy a neúspěchy.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 15:58 #244372

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Mě by v nabídce starých odrůd jablek lákalo Smiřické vzácné, to je vzpomínka z dětství, perfektní na zavaření bez vody na štrúdly apod. Pravda, lákalo by mě jich víc, ale nevím si rady s velkými stromy a všechno je to na "velkých" podnožích. Kdybych zbourala zplanělý ořešák, tak by to šlo. Lákalo by mě i matčino.... No vybrala bych si u této firmy, to zas jo, i angrešty a rakytníky mají taky.
Mám ve stěnách asi 10 jabloní a mimo ještě 4, móóžná jednou začnou rodit, zatím se tak netváří a vloni totální hrůza - nic. A Romča má tolik kilo ze tří :angry:
Věděli byste někdo, proč ty staré odrůdy třeba tato firma neroubuje na slabé podnože? Matčino jsem nikdy nikde neviděla krom na A2.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 17:11 #244379

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Gabreta wrote:
Eva.Trifon wrote:
O roubování peckovin jsem jen četla, že je dost náročné, daleko lepší je očkování a kdo umí očkovat, má výhodu.
Jestli se můžu po delší době vmísit do debaty se svou zkušeností - mně se mnohem víc daří peckoviny roubovat než očkovat. Zatím všechno, co jsem naroubovala, se chytilo a dobře roste, zatímco z očkování jen minimum. Letos se chystám naroubovat na semenáč Zelené renklódy Althanovu renklódu. Očkuji už jen růže, broskvoně a meruňky se střídavými úspěchy a neúspěchy.
A kdy odebíráš rouby, ti pánové popisují své nezdary takovým způsobem, že se zdá, že to nejde nikomu.

Věděli byste někdo, proč ty staré odrůdy třeba tato firma neroubuje na slabé podnože? Matčino jsem nikdy nikde neviděla krom na A2.

No o tom se ti strejdové taky přeli, ty staré prý na slabých podnožích špatně rodí, zas někteří psali jiné zkušenosti. Chce to vyzkoušet více odrůd na jednu podnož jen tak pro zkušenou.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 18:29 #244387

• Gabreta
  • Platinum Boarder
No zpravidla jsem odebírala rouby kolem Vánoc nebo v lednu a uchovala je do jara někde na severní straně zdi zahrabané do sněhu, nebo pokud nebyl sníh, tak do země. Na dobu roubování jsem se vždycky musela kouknout do chytré knížky (Bílek- Hanuš, Štěpování nebo Blažek a kol., Ovocnictví), protože si to nepamatujuB) Zatím se mi chytly opravdu všechny rouby, jak jabloní, tak peckovin, ještě jsem nezkoušela hrušně, to prý jde hůř, protože mají tvrdší dřevo, ale chystám se na jaře koupit hrušeň Konferenci a za rok jí do korunky naroubovat jinou odrůdu kvůli sprášení (nemám na zahradě místo pro samostatný strom pro každou odrůdu).

Co se týká těch podnoží u starých odrůd, řekla bych, že důvod tam je ten, že ta firma se hlavně specializuje na zákazníky, kteří se snaží pěstovat stromy jako vysokokmeny, což umožnují ty semenáčové podnože. Vím, že od nich právě odebírají permakulturisti a podobná sorta lidí, co se snaží všechno pěstovat co nejpřirozenějším a v podstatě "bezúdržbovým" způsobem, což ty moderní slabě rostoucí podnože neumožňují, protože vyžadují mnohem více péče a hnojení než ty semenáče.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 18:39 #244392

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Já mám Cllapovou:laugh: a taky místa nic moc a to jsem objednala ještě 2 slívy-Katinku a Tipallu.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 18:47 #244398

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Clappova do mé nadmořské výšky 500m asi nebude to pravé, ale je výborná. Doufám, že aspoň ta Konference a na ní naroubovaná možná Nela si dá říct:unsure: Hrušky miluju:) Zkusila jsem tam v nějakém náhlém hnutí mysli dát asijskou Hosui (má mít rumové aroma). No když to nebude k jídlu, tak ji vyhodím nebo přeroubuju.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 20:30 #244416

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Uf, nějak tohle téma nestíhám dočítat.

Dreslo, neočkuju, zatím máme (= táta a já) s roubováním 99,9% úspěšnost).
Tak jako Gabreta, odebíráme rouby od Mikuláše zhruba do konce února.
To u nás ještě všechno pěkně spí. Dávám je do lednice do dvířek, ze 2/3 zabalené
v mikrosáčku a kontroluju, jestli neschnou nebo neplesniví.
Dohledám způsoby roubování a očkování v sešitu. ;) Se optej tvého dodavatele růž. podnoží, hm?
Musím zaklepat, červy v třešních moc nemíváme. Se mi zdá, že u tebe je to vyloženě neovocnářská oblast.

Jediné, co jsme zatím nenaroubovali, jsou meruňky na podnož slivky.
Broskvoně - pouze očkování. Ořešák - štepování nebo očkování ve skleníku, srůstá za tepla.

Ty vysokokmeny - strom se dá řezem udržet v normě. Tyhle bujné podnože tolik nechutnají myším
a pokud přece jen, tak jsou rozsáhlejší, tak požer neudělá tolik škody, netrpí přísuškem v létě,
nemusí se zavlažovat - dospěláci.
My naopak u Fytosu marně hledáme právě tyhle vzrůstné podnože, všechno je to na M9. :dry:
Ideální je pod vysokokmeny pustit ovce, je posekáno i pohnojeno.
Pěkně o tom píše jeden prima nadšenec, letos jsem tam byl moštovat, uchvátilo mě to dokonale:
www.biostatek.cz/ELEMENTY/strizkuv-sad.html

Gabreto, Clappovku nezkoušej, je výborná, ale problematická ve vyšších polohách, i přes postřik.
Teď nově zkouším starou dobrou Williamsovu - žlutou, má být odolnější než červenoplodá.
Jinak smekám, jaká jsi (úspěšná) pěstitelka.

Lenko, možná je to tím, že maliny jsou právě ve stínu jako doma.
Mám je taky ve stínu - obřích lísek, ty jim ustíní, ují a upijou co se dá, ale Rubín mi medí i tak. :)

PS: nemáte někdo ze starýchodrůd jedlý kaštan? Mám ho rok, tak by mě zajímaly postřehy.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2011 21:26 #244419

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Honzo, díky za rady:) Clappovku nemám v úmyslu zkoušet, vím, že do mojí nadmořské výšky nejde. Ale kdo má to štěstí, že má zahradu v lepších podmínkách, tak mu ji závidím:) Kamarádka mi kdysi dala ochutnat červenou formu a dodnes na ni vzpomínám:P Na staré zahradě, která byla v nadmořské výšce 427 m, se nám nedařily hrušně žádné. A že jich tam táta vyzkoušel - na některých stromech měl i 7 odrůd.Před cca 10 lety jsem tam vysadila Nelu a taky z ní vůbec nic není, a to je doporučovaná do vyšších poloh. Uvidím, jestli se něco podaří teď na nové zahradě, ale iluze už si moc nedělám. Nakonec vykopat a zasadit něco jiného můžu vždycky - takový černý bez roste všude, žeB) A jak je zdravý:lol:

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 07:40 #244439

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Dany wrote:
Mě by v nabídce starých odrůd jablek lákalo Smiřické vzácné, to je vzpomínka z dětství, perfektní na zavaření bez vody na štrúdly apod. Pravda, lákalo by mě jich víc, ale nevím si rady s velkými stromy a všechno je to na "velkých" podnožích. Kdybych zbourala zplanělý ořešák, tak by to šlo. Lákalo by mě i matčino.... No vybrala bych si u této firmy, to zas jo, i angrešty a rakytníky mají taky.
Mám ve stěnách asi 10 jabloní a mimo ještě 4, móóžná jednou začnou rodit, zatím se tak netváří a vloni totální hrůza - nic. A Romča má tolik kilo ze tří :angry:
no Dany, počkej! Taková úroda byla jen předloni a jen jednou, jinak je to průměrně, jeden rok víc, jiný méně...ale předloňské množství mě teda taky dostalo a překvapilo :-)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 18:47 #244577

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Ahoj! Po dlouhém boji mi admin šikulka zprovoznil účet, tak se konečně můžu začít ptát a vyzvídat :)
V červnu se nám má narodit první mimís a my věrni heslu zploď syna, zasaď strom ,chceme zasadit nový přírůstek do zahrádky. Nakonec jsme se dohodli na višni a teď prosím o moudré rady. Chtěli bychom pořádný vysoký strom, žádný polokmen, brrrr:S . Zároveň jsem kdysi kdesi četla o školce, která obnovuje staré odrudy osvědčené v Čechách. To by bylo přesně ono, ale hlava děravá adresu neudržela a teď stránky nemůžu najít... Tak prosím poraďte, čas se nám krátí :woohoo:
Moderátoři: Eva L., Květa