Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 23:42 #244656

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Eva.Trifon wrote:
Zelená ryngle, má dobrou afinitu, jen nesmí mít šárku, pak by se viroza přenesla i na roub, bohužel.
Jestli jsem dobře pochopila, tak je šarka v ČR všude. Jen mají někde stromy tak dobré podmínky, že se na nich neobjevují příznaky.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 23:48 #244657

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
danate1 wrote:
minulý rok na podzim jsem koupila u www.stareodrudy.org řehtáč soudkovitý, kavil červený podzimní a astrachan bílý. Jsou to staré odrůdy, tuším Německo, Rusko a Francie :-). Jsem na ně zvědavá (tedy za pár let B) )

Soudky (ovčí hubičky:) ) jsme měli u babičky a jsou i tady naproti ve statku. To jsou bezva jablka, zrají hned po průsvitném letním. Ještě koncem listopadu jsem je pod stromem sbírala na moštování. Jsou fajn na křížaly, mají míň šťávy a jsou sladká.

Jak jsem objednávala broskev, neodolala jsem a přihodila jedno míšeňské jablíčko. Nemáte ho někdo náhodou?

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 07:23 #244680

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Dreslo, nejsou doufám moučná, to bych nerada.....:(
jinak mám taky v merku ještě bělomasou broskev, chrupku třešeň, jablko malinové (to zbožňuju), asi 1-2 mandloně (ochutnala jsem loni v Lednici a byla jsem nadšená, netušila jsem, že v obchodě koupíš takový brak oproti čerstvě utržené mandli), jeden ořech polopapírák...., ze švestek mám durancie, které netrpí šárkou.... protože neexistuje rezistentní švestka, ale zkusím nějakou ryngli ....
plánů hodně, nejdřív musím pokácet staré stromy v sadu....

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 11:54 #244689

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Wow! Pěkného brouka jste mi dali do hlavy:unsure:
V nabídce www.stareodrudy.org jsem našla samé čtvrtkmeny... Co já si to zase vymyslela:woohoo: Vzpomínám na třešeň, kterou sázela moje babička, teď je to krásný 4-5m vysoký zdatný strom... Nějak v těch čtvrtkmenech a špičácích plavu... Zakrslých malých jablůněk, nad kterými srdce pláče, mám plnou zahradu po bývalém majiteli. Ale tyhle užitkové pidistromy ve mně spíš vzbuzují jen lítost. Jak má člověk vytvořit krásnou zahradu, vpustit do ní třeba Paul H. Musk či jiného trifida, když je to v ní samý s odpuštěním chcípáček:blink:

Honza - proč myslíš, že višeň není dobrý strom na cestu životem?? Že je kyselá? :cheer:

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 12:18 #244691

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - já mám jako tip ryngli . roste rychle a není nijak malá . po 4-5 letech slušně naroste . já mám drobnější zelenou , vynikající - sladkou . bohužel nevím jak se jmenuje. pokud chceš do stromu pustit rambler , je třeba uvažovat o ovoci , které jde setřepat . jinak obírat v trní asi nepůjde.taky švestka nemusí být špatná . jsou odrůdy , které nemají Šárku . kdysi to byly tzv . Jugoslávské. mám normální domácí švestku - loni neměla , předloni byla neuvěřitelně bohatá úroda. a napadená nebyla . nevím co má na to vliv.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 12:40 #244693

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Kachni, je rozdíl mezi višní a třešní, višeň je jako strom drobnější, tady popisovaná jako choulostivější (třeba hrozba moniliozy), třešeň roubovaná na ptačce (tedy nikoliv na nějaké zeslabující podnoži) bude strom jak hrom.

Rozdíl mezi špičákem a třeba čtvrt kmenem je jednoduchý, nejdřív naroste špičák a z něj se druhým rokem může vytvořit řezem korunka. Podle toho v jaké výsce jí zapěstuješ, tak to bude zákrsek, čtvrt kmen, polo kmen, vysokomen. Na podnoži pak záleží, jak ti ten strom naroste mohutný v dospělosti. Takže třeba na slabé podnoži pro jabloně sice můžeš korunku zapěstovat ve výšce vysokokmenu, ale stromek bude slabounký a je to šance, že se zlomí.

Pokud už je korunka zapěstovaná (není to špičák, je uříznutý terminál), tak se hůř tvoří vyšší tvar, než jaký koupíš.

Hmm, koukám, že je to pěkně zmateně napsané, třeba to pochopíš, nebo to někdo napíše lépěji ;)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 14:10 #244706

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Tak jak píše Amazonka, špičák je to co vyroste po naočkování podnože a až řezem s toho vyroste kýžený tvar.
Co se týče těch stromků co máš na zahradě, to jsou určité produkční tvary a ty vzniknou po naočkování na cílenou podnož. Důležitá je ta podnož, pokud je slabě rostoucí, vyroste zákrsek. Jelokož jsou slabé, jsou i slabě ukotvené v zemi, mají slabší kořenový systém a potřebují oporu, dobré hnojení a zalévání, pravidelný střih aby byla dobrá kvalita plodů. Tím, že jsou nízké, dobře se řežou, nemusíš po nich šplhat, řebřík nemusíš mít dlouhý, stačí nižší a je menší nebezpečí úrazu. A dříve rodí a to významně.
Těch podnoží je hodně, z hlavy vím jen A2- stromy na ní jsou vyšší, hodí se na ni právě ty starší vzrůstné-staré odrůdy, nevytváří tak mohutné stromy jako pláňata( semenáč).Jdu hledat ty podnože.
Ty vosokokmenné tvary mají mohutné kořeny, zasahující do velkých hloubek, tím pádem si najdou vodu a nejsou tak náročné na výživu-hnojení (prakticky se nehnojí). Než začnou plodit, dlouho to trvá, protože potřebují čas než dorostou, oporu potřebují jen ze začátku pak už rostou samy. Řez se provádí menší, občas se provede průklest, šplhání po stromech je dobrá gymnastická průprava, je taky dost nebezpečný, takový pád z vysokého stromu může končit zmrzačením sadaře.
Já si myslím, že někomu bylo líto skácet tyto vysoké stromy a tak ho možná napadlo vést do těchto přestárlých stomů ty růže. Abych pravdu řekla neznám v okolí nikoho kdo to má, určo to není naš zvyk.
Na anglicky psaných stránkách "gardenaction" jsem se dopátrala informací nejen k uvedené podnoži:
M27 - šíře 1 metr - výška 1 metr - opora ano - začátek plodnosti ve 2. roce
M9 - šíře 1,6 m - výška 1,6 m - opora ano - začátek plodnosti ve 2. až 3. roce
M26 - šíře 2,3 m - výška 1,8 m - opora ano - začátek plodnosti ve 3. roce
M7 - šíře 3 m - výška 2,5 m - opora ne - začátek plodnosti ve 3. až 4. roce
MM106 - šíře 3,6 m - výška 3 m - opora ne - začátek plodnosti ve 3. až 4. roce
M2 - šíře 4 m - výška 3,2 m - opora ne - začátek plodnosti ve 4. roce
M4 - šíře 4,2 m - výška 3,5 m - opora ne - začátek plodnosti ve 4. roce
MM111 - šíře 4,5 m - výška 4 m - opora ne - začátek plodnosti v 5. roce

www.zahrada.zjev.cz/jablone-podnoze.html

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 17:12 #244727

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Kachnishte, taková kacířská otázka: musí to být ovocný strom? Řekla bych, že nejsou moc dlouhověké, i když znám pár výjimek, například dvousetletou hrušeň solanku.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 17:27 #244728

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Tady je taky hezký přehled podnoží:

Hrušně- kdouloň MA - Roste slaběji, naštěpované odrůdy na ní rostou cca o 30-40% slaběji než na semenáči. Je citlivá na sucho a vyšší obsah vápníku v půdě, s některými odrůdami nemá dobrou afinitu. Vyžaduje půdy velmi dobré bonity, u naštěpovaných odrůd přibližuje nástup plodnosti a zvyšuje velikost a vybarvenost plodů. Používá se pro zákrsky a intenzivní tvary. Má dobrou afinitu s odrůdami Konference, pastornice, Madame Verté, Hardyho, Děkanka Robertova, Dielova, Alfa, Dicolor, Erika, Jana, Jizera, Bohemica, Morava.

Hrušně-semenáč hrušně - Roste středně až silně, hodí se pro všechny odrůdy, u slabě rostoucích a velmi plodných (Konference, Williamsova) i pro zákrsky. Snese široké spektrum půd, má dobrou afinitu jak s evropskými, tak asijskými (nashi) odrůdami hrušní.

Jabloně - M 11 - (Zelený duzén) Anglie. Roste silně, používá se pro vyšší tvary. Je vhodná pro zatravněné pozemky a řidší spony, vzrůst odrůd na ní naroubovaných je na podobné úrovni jako na semenáči. Jejich plodnost nastupuje později, ale je dobrá a pravidelná až do vysokého věku. Je vysoce mrazuvzdorná a vhodná i pro pozemky s horší půdní bonitou.

Jabloně- J-TE-H - Selekce ze ŠS Těchobuzice. Roste slebě a zakrsle, je na úrovni M 9, lépe zakořeňuje. Vyžaduje dobré půdní podmínky, nezaplevelenost a oporu. Vhodná pro plodné odrůdy slabšího a středního vzrůstu. Velmi příznivě ovlivňuje plodnost naštěpovaných odrůd. Je vhodná i pro velmi plodné odrůdy typu James Grieve a Idared.

Jabloně- M 26 - Anglie. Tvoří přechod mezi slabě a středně rostoucími podnožemi, roste cca o 30-35% méně než semenáč. Používá se pro intenzivní výsadby a nižší tvary, kde urychluje nástup naštěpovaných odrůd do plodnosti, vybarvení a velikost plodů. Je náročnější na půdní podmínky, nesnese těžké ulehlé půdy a sucho. Je vysoce mrazuvzdorná. Může nahradit podnož M 4.

Jabloně- M 7 - Anglie. Roste středně až silněji (cca o 25% méně než semenáč). Snese vlhčí i sušší polohy a zatravnění. Odrůdy na ní plodí dobře, je zejména vhodná pro slaběji rostoucí sorty (James Grieve, Starkrimson).

Jabloně- Pláně - Roste velmi bujně, bujněji než semenáč. Koření hluboce. Vhodná pro vyšší tvary a volnější spony, pozemky zatravněné a horší půdní kvality, snese sucho i vlhčí podmínky. Je poměrně mrazuodolná a odolná chorobám a škůdcům. Naštěpované odrůdy na ní rostou silně, vstupují později do plodnosti, plodnost pak trvá do vysokého stáří. Vhodná pro výsadby do volné krajiny a alejí.

Jabloně-J-TE-G - Selekce ze ŠS Těchobuzice. Velmi slabě rostoucí (zakrslá) podnož (cca o 25% méně než M 9), vyžadující dobré půdní a vláhové podmínky. Vhodná pro bujněji rostoucí odrůdy a superhusté výsadby, stromy nutně vyžadují oporu. Naštěpované odrůdy významně plodí již ve školce, vhodná i pro nádobové pěstování.Vhodná zejména pro bujně rostoucí odrůdy typu Rubín a Melrose. Snadno se očkuje.

Jabloně-MM 106 - Křížení Malling- Merton (Northern Spy x M 1), Anglie. Roste středně silně, v porovnání se semenáčem cca o 25-30% méně. Dobře zakořeňuje a odolává mrazu, naštěpované odrůdy na ní brzy a dobře plodí, vhodná pro všechny odrůdy, pro slabě rostoucí se používá i pro intenzivní výsadby. Snese zatravnění. Nesnese zamokřené pozemky, kde trpí krčkovou hnilobou. urychluje nástup do plodnosti, zvyšuje specifickou plodnost.

Třešně- Ptáčnice - Roste silně, používá se pro vyšší tvary a pro slaběji rostoucí odrůdy. Je vhodná spíše pro půdy těžší a vlhčí, afinita s naštěpovanými odrůdami je dobrá.

Třešně-Mahalebka - Roste bujně, je vhodná zejména do poloh sušších a snese vyšší obsah Ca, snese i těžší půdy. Afinita s naštěpovanými odrůdami třešní a višní je dobrá, kromě odrůdy ,Hedelfingenská´.

zdroj

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 03. úno 2011 17:31 #244731

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Ano, musí to být ovocný strom?.........a musí to být vůbec strom? Může to být i konstrukce, celkem pěknou má EvaL a ostatní.
Moderátoři: Eva L., Květa