Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 19:01 #244578

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Lenka wrote:Kachničko na tomhle odkazu od Lenky, ale mám dojem, že višeň je zrovna menší než třešeň. Obrovský je ořech, ale ti co ho mají brblají, že pod ním nechce nic růst,listí odmítá se rychle rozkládat, ale zase odpuzuje obtížný hmyz.
Takový strom ale roste dlouhou dobu, ihned tam rozkladitý strom nebude.
Honza má tady odkaz: Ideální je pod vysokokmeny pustit ovce, je posekáno i pohnojeno.
Pěkně o tom píše jeden prima nadšenec, letos jsem tam byl moštovat, uchvátilo mě to dokonale:
www.biostatek.cz/ELEMENTY/strizkuv-sad.html
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 19:02 #244579

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
www.stareodrudy.org :)

s višní neporadím, tu nemám a ani neplánuju.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 19:02 #244580

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 19:03 #244581

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Eh, vidím, že amazonka a Eva byly o setinu vteřiny rychlejší :)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 21:39 #244635

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Náhodou višeň roubovaná na ptačku zase tak malý strom není - nižší než třešeň ano, ale rozkladitá dost, pěkný strom, alespoň ty mých rodičů a babičky jsou. Jenom mám pocit, alespoň ve svém okolí, že višně teď začal nebývale kosit moniliový úžeh - možná ty modernější samosprašné odrůdy jsou na něj náchylnější, moje Érdi Bötermö teda určitě je, divím se, že ještě vůbec žije. Někde na Zahradě jsem četla, že Morella na něj tolik netrpí, ale zas je dost kyselá a navíc nevím, jestli si to pamatuju dobře. Asi to chce dobře se vyptat - na starých odrůdách by ti měli poradit, pan Pešek je dost ochotný.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 21:53 #244637

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
S moniliovým úžehem je potíž. Hledala jsem rady všude možně, ale nic zaručeného nenašla. Je to dost nevyzpytatelné. - Prý se údajně do rostlin dostává přímo skrz květy. Ale naše malá meruňka ani nestihla rozkvést a taky to chytla. I sousedovic. Višeň Erdi Botermo taky malá byla v pohodě, sousedi záviděli, jejich no name starší hned za plotem odešla. Já stříkala vše poctivě před květem 2x, nepomohlo. Skočí mi to každý rok i na roubovaný stromek Prunus triloba - tak, že třeba zbudou jen 2,3 větvičky, ale ta zase znovu obrazí. Zajímavé je, že mám Prunus t. i jako keř (neroubovaný) a na ten to nešlo. Nevím, jestli se z toho dá vydedukovat, že roubované na cizím je náchylnější... Víte-li někdo, co s tím, poraďte, prosím...

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 22:04 #244638

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Taky nemyslím, že višeň je vhodný stromek pro cestu životem.

Jitko, moje prunus triloba - dva keře - špatné oba, roubováním/ podnoží to není.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 22:06 #244640

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Tady si můžete přečíst o moniliovém úžehu a ochraně proti němu:http://www.agromanual.cz/cz/atlas/choroby/choroba/moniliovy-uzeh-spala-peckovin.html
Poslední roky se tahle choroba opravdu velmi šíří, dřív tu nebývala stejně jako řada jiných chorob. Nedá se dělat nic jiného, než prostě proti tomu stříkat. Doma máme Morelu pozdní a je posledních několik let napadená pravidelně hodně (velký strom už se dá těžko stříkat), pak máme na jiné zahradě Favorit a ten zatím napadený nebyl, ačkoli ho tam nikdo nestříká a sousedova višeň je už úplně zdecimovaná. Výhodou je menší stromek, na ten se s postřikem přece jen může lépe. U velkých už není šance.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 23:07 #244646

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Kachniště, zdar, taky mi přijde, že višeň je volba, ze které budete zklamaní. S višní počkej, až přijdou s odrůdami odolnými moniliovému úžehu. Mám taky Morellu pozdní, na slabě rostoucí podnoži a je to tak 2:1, že se neurodí kvůli monilii. Navíc je pěkně depresivní, když strom odkvete, vidíš násadu plodů a jeden den najednou všechno splihle visí dolů. Měli jsme u babičky velký strom, jenže ta višeň rodila tak zvláštně, že byl co 10cm jeden plod. Višeň má tenké větve, takže žebřík se musel opírat do středu stromu a i když úroda byla, dalo docela práci nasbírat košík. Nevím, jestli to stejně mají všechny odrůdy višní.
Nápad s ořechem (pokud by se u vás dařil), je fajn. Choroby, které by se musely řešit, snad zatím nemá. Roubovanci rostou míň a plodí dřív. Dá se zasadit tak, aby byl z jeho stínu užitek (u nás funguje jako letní stínění jižní zimní zahrady). Listí sbírám (a drtím) do sekačky a kompostuju, mulčuju...

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 02. úno 2011 23:36 #244655

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
HonzaPM wrote:
Dreslo, neočkuju, zatím máme (= táta a já) s roubováním 99,9% úspěšnost).
Dohledám způsoby roubování a očkování v sešitu. ;) Se optej tvého dodavatele růž. podnoží,
Nojo, vlastně, od něj jsem měla podnože pro platycarpu .
HonzaPM wrote:
Musím zaklepat, červy v třešních moc nemíváme. Se mi zdá, že u tebe je to vyloženě neovocnářská oblast.
Taky tomu nerozumím. Se vším problémy. Hrušně (mladé) přes postřiky silně napadené rzí, švestky tak napadené šarkou, že byly deformované a nechutné i plody, moniliový úžeh (na mladých) višních stálý společník, jablka strupovitá,první zasazené rybízy - takový plevel - jsou stejně velké jako při výsadbě před 10 lety, angrešt má padlí:S . Jedině víno se mi tu daří, maliny a ořechy (tady je ořechový kraj). Přitom tu dřív rostlo všechno v hojnosti.

HonzaPM wrote:
Jediné, co jsme zatím nenaroubovali, jsou meruňky na podnož slivky.
Paní Fišerová (rozená Mazánková:) ) vzpomínala, že jim do školek nosili cestáři švestková pláňata vykopaná po pangejtech a na ty se roubovaly meruňky, prý byly odolnější. Chytne se na slivku i očko meruňky? Brácha má na zahradě tu starodávnou prvoreoublikovou s obřími lahodnými plody. Je to poslední, o které vím, naše i Pavlova už zašly. A ani téhle mnoho času nezbývá.

K roubování: potřebovala bych někoho vidět roubovat. Zkoušela jsem, ale nikam to nevedlo.

HonzaPM wrote:
Ideální je pod vysokokmeny pustit ovce, je posekáno i pohnojeno.
Dnes jsem jela do Prahy přes Sobín, je tam u silnice starý sad, kmeny poničené, s ožranou kůrou. Pavel říkal, že tam vypouštějí ovce. Asi měly pořádný hlad.
Moderátoři: Eva L., Květa