Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 27. dub 2011 09:19 #251181

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Já pořád postrádám Ceratostigmu :( :down Zbyl mi jen shluk loňských větviček a jak ji zřejmě vytáhl mráz, tak i kořínků. Uvažuju, jestli vyndat, přesadit jinam a hlouběji nebo čekat, jestli se bude ještě něco dít. B)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 27. dub 2011 10:19 #251184

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Tak olověnec mi vylezl a už má tak 15cm. Ale než mi došlo, co to tam leze :blush: a je nějaký "vyblitý".

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 27. dub 2011 10:35 #251185

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
mrk napsal:
ja mam platycodon aj biely aj modry, tie uz rasia, ale ten ruzovy (sadeny na jesen, ostatne som mala o rok skor) som uz vytiahla zo zeme, mal take nejake ziadne (zhnite?) korene. mate ho niekto? ci to bolo tym, ze len nebol dostatocne zakoreneny, alebo uz nekupovat, lebo je fakt chulostivejsi?
Já mám růžový už několik zim přežil úplně bez problémů, doufám, že i tuto, ještě jsem nekoukala, mám i bílý a ten se mi líbí o hoooodně víc, taky nevím, jestli lezou, půjdu obhlídnout. Včera jsem objevila, že mi od kořene pučí clematis Maria Boiselot - myslela jsem, že je v pánu :) .
Následující uživatel poděkoval: mrk

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 27. dub 2011 10:44 #251188

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
no to mně asi Kiri te kanawa chcípl....................modrý plný.....ďoubala jsem do něj, nikde nic, jen ranec žlutých kořenů....kopla jsem do něj, kořeny vykopala a když jsem zírala,jak jsou živé, zase jsem ten ranec kořenů vrátila do díry a zasypala......ale pořád nikde nic...:-(

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 27. dub 2011 10:51 #251191

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
dneska jsem počítala svoje chcípáčky clematisy - mám jich celkem 28kusů . některé mám dvakrát . pár jich je větších . loňské , co uvadly letos kupodivu jedou . Montana pučí od kořenů , ale nedivočí. některé mají poupata - to jsou asi ty rané - jiné teprve rostou . mají asi třicet cm od země. to budou pozdní .opravdu nejranější je Alpina . je moc hezká - kdo ji nemáte , doporučuji.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Lenka, VláďaJ

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 27. dub 2011 11:05 #251192

• amazonka01
  • Administrator
Mně neleze viticella Hanna, což by mě teda extra nakrklo. Ale on jí už vloni při stěhování M. usušil, sice do podzimka obrazila, ale byl to prostě chcípáček. Nicméně, je daná hodně hluboko, takže je možné (a pevně v to doufám) že ještě ze země vyleze.

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 28. dub 2011 22:45 #251423

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Milena napsal:
Nandina domestica taky hotová po pár letech.

Mileno, nandiny mám vysazené dvě - Fire Power a normální, vysokou. F.Power mi normálně přežívá ( překonala i těch skoro -25 loni ) bez větší újmy. Letos ji hodně vrcholy popálilo předjarní slunce. Ona obrazí a bude zase pěkná.
Normální mi dost omrzla, zbytek dokončilo slunce. Byla úplně holá. Min. týden začala obrážet z kořenů.

Růž. platycodon - zašel někomu ( asi dvoum, co pamatuju ) z Livu. Byly to ty drahé bochánky z Baumaxu.

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 29. dub 2011 06:01 #251431

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
amazonka01 napsal:
Tak olověnec mi vylezl a už má tak 15cm. Ale než mi došlo, co to tam leze :blush: a je nějaký "vyblitý".
Ty máš olověnec venku? Myslela jsem, že se dá pěstovat jen jako přenosná kytka. Nebo je to nějaký spec. mrazuvzdorný kultivar?

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 29. dub 2011 06:13 #251432

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Lenka napsal:
Já zatím nic nevykopávám, ale obávám se, že úmrtnost bude veliká hlavně u věcí sazených na podzim - kvůli zmrzlému prosinci nic nestihlo prokořenit a únorové holomrazy to dorazily. Za definitivně mrtvou jsem prohlásila zatím jen tu žlutou delospermu, o které jsme se tu už někde bavily - tu už nechci. Pravděpodobně mrtvé jsou ořechoplodec, čtyři mochny křovité (pátá trošku obráží), několik levandulí, šalvěj, smil, hortenzie a možná taky jedna růže. Heuchery obrážejí, ale jsou hodně proschlé. Denivky v pohodě, už jsou veliké, ale mám jen obyč. otužilé sorty. Ovšem zase mi hryzci sežrali minimálně půlku modřenců a orlíčků, taky pobleklu v záhoně a u zeleniny půlku křezu :sick:, letos kupodivu nechali celkem na pokoji tulipány a dokonce i jednu v záhoně zapomenutou lilii nenašli. Ale mám radost, protože zimu v pohodě přestály moje pracně a draho sehnané bluebells - hyacinthoides nonscripta. No a to zbylé pořád doufám, že ještě obrazí.

Tak musím trošku poopravit svoje předchozí lamenty - nepřežila jen ta delosperma a ořechoplodec, jedna růže stále váhá, ale jinak vše ostatní obrazilo, i když něco dost váhavě. Ty požrané orlíčky se naštěstí stihly vysemenit, modřence nejspíš taky, jen rostou na úplně jiných místech, a pobleklu mi myšáci jenom přestěhovali, ale statečně vyráží. Dokonce jsem úplně vyšokovaná z toho, že mi přežila bílá gaura, kterou jsem kupovala v říjnu ve výprodeji za 10 Kč - i prodavačka tvrdila, že nemá šanci přezimovat. A vida ji, leze :woohoo:
Následující uživatel poděkoval: jaja99

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 29. dub 2011 06:21 #251434

• amazonka01
  • Administrator
To bude asi jiný, já myslím tenhle www.garten.cz/a/cz/3855-ceratostigma-plumbaginoides-olovenec/ akorát jsem ho tedy na "tuhou zimu" ničím nepřikryla, neb jsem netušila, že se to má :D

Aha, on je ještě balkonový, pak se v tom má člověk vyznat :D www.garten.cz/a/cz/5837-plumbago-olovenec/
Následující uživatel poděkoval: Lenka
Moderátoři: Eva L., Květa