Amazonko, nevím, jestli tytéž problémy utěší... ale...
nejspíš si mne udělali bydliště potkani ( doposavaď vždy bydleli u sousedů a ke mně si chodili mladí pouze hrát ). Teď mám v trávníku na kraji záhonu u stromu díry jak vrata. Denně chodím a zašlapuju kytky, které jsou ve vzduchu. To snad není krtek, to v záhoně rejdí potkani. Krtka bych přistihla při práci. Ožrané kořeny narcisů, zřejmě i eremurus. Lilie. Nejspíš hosta Liberty ( má už 14 dnů pidipuk, dál neroste, nedělá kornout ). Ten úzkolistý kokořík nad kt. jsem tu onehdá vyjadřovala radost. Možná dvě růže.
Včera jsem chtěla před reakcí na dotaz Honzy zkontrolovat astrantie, Buckland podežrané hlavní kořeny, na kraji trsíku ďoura - aby k němu měli přístup.
Navíc

, myšáky - přírodu - neovlivním, mohu pouze se snažit vyhubit, nějak se jich zbavit ... ale... když k devastaci přispívají i domácí, zdánlivě rozumní obyvatelé, to je pak už fakt na mašli.
Vždycky jsem psala, jak je Benda kuličkovej. Páč je chytrý a nechce abych se na něj zlobila - léty se naučil zastavovat kuličku před záhony, nešlapat do nich, příp. být "opatrný". Svou zahradu zná, snaží se.
Jenže, můj rozumný manžel mu koupil balón. Jeden futsalový, druhý fotbalový. Kopou si na zahradě. Na jednu stranu je to krásný pohled, páč jiného psa fotbalistu neznám... ale.... Benda se sice snaží zastavit balóny tělem před záhony, jenže občas mu to nevyjde.. páč je nevezme do tlamy, kope je záhonem zpět na trávník. Kurňa, to je olámaných kytek....
a můžu prosit, brečet, rozčilovat se, aby šli jinam ... vše marno. Manžel je jak malý Jarda. Slíbí, že budou jinde, já zapadnu do baráku, když vylezu, jsou tam, kde být nemají. Synátor dělá to samý, fakt se potatil.
Jediný, kdo má provinilý pohled, je Benda. Sakra, sakra, sakra.