Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2011-2012

Re: Zima 2011-2012 26. dub 2012 22:35 #278376

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, u mne Bonica to samé, chvála, následně snižování. Ono to sucho jim taky nepřidá.
Skoro vše je střižené až k zemi.

Kachni, volím opačný přístup .. Odilce podstrojuju, zalévám, domlouvám...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2011-2012 27. dub 2012 07:35 #278384

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Tchoriku, stalo se mi co tobe, krasne me rasil Albrecht Durer Rose a najednou to kompletne uschlo, ach jo. mozna to bylo mraziky co tu byli kolem 4 pod nulou. Ale New Dawn je dost odolna, pokud by se mi ji podarilo namnozit, mohla bych ti ji pak dat.
Následující uživatel poděkoval: tchorik

Re: Zima 2011-2012 27. dub 2012 09:47 #278387

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Kachnishte napsal:
U mě to vypadá na mrtváka Souv.de la Malm. cl. Moje nejoblíbenější růže... Chjo... Nechám ji tam a budu nad ní chodit lamentovat, třeba to pomůže. U báze je nazelenalá, ale živý pupen, aby člověk pohledal...Tohle byla fakt pitomá zima :down

... vydrž. Já sice nemám cl., ale moje mrtvolky (3 sazenice) začínají sem tam pouštět ...
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte

Re: Zima 2011-2012 30. dub 2012 08:22 #278436

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Tak copak si na nás to počasí ještě vymyslí? V těch hicech chodím snad denně s nůžkami v ruce a zakracuji původně hodně narašené růže, nyní zhnědlé a spálené :down ......a jak jsem si libovala, že také Clair Matin přežila zimu téměř bez úhony, tak teď už přišla o dvě nejvyšší větve...tak oblouk se letos zase nekoná :S
Chtěla jsem se zeptat, kdy vykopáváte mrtvé růže? resp. do kdy čekat, jestli neobrazí od kořenů?
Takové mám dvě, jedna má aspoň trochu zelené v pahýlech, druhá byla starší, a je hnědý celý zbytek...to budu tedy :( jestli neobrazí.

Re: Zima 2011-2012 30. dub 2012 10:11 #278437

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Danah vydrž, v sobotu jsem přesouvala Rokoko ( potřebovala jsem ho přesadit na lepší místo), které vypadalo mrtvě - jsem si řekla, že to risknu, aspoň uvidím, na čem jsem - a hle od spodu, těsně nad roubem už se to šine výhonek.

Úplně stejně na tom byla Eden Rose (ze země koukal mrtvej klacek), když jsem jí před cca 2-3 týdny stěhovala, měla jeden malý puk těsně nad roubem a dneska už z pod hlíny vyjíždí větvička.

Neškodilo by hodně zalívat, možná i namulčovat (alespoň provizorně).

Jinak u mě to teď vypadá dost legračně, v různých záhonech se povalují kusy bílé textilky - nevydržela jsem a trochu přesazuji a následně mulčuji nebo zakrývám textilkou. Nedá se nic dělat, volno mám teď, nemůžu čekat až se počasí umoudří :unsure: .

Re: Zima 2011-2012 30. dub 2012 10:47 #278439

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jano, tu textilku dáváš bílou nebo černou a přikryješ celou rostlinu proti sluníčku a vysušení a pálení? Já mám něco podobného co Danah, taky mi růže svěšují čerstvý lístečky, dokonce mi začaly takhle uvadat i okr.česneky. Myslím si, jestli nejsou spálený od popela, přeci jen jsem ho sypala skoro doteď a i když pomálu, přeci jen má značnou sílu v kombinaci toho horka a sucha.

Re: Zima 2011-2012 30. dub 2012 11:01 #278440

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, mě jdou všechny růže od země, takže vedle růže dám kýbl nebo něco jiného a zlehka přehodím bílou tetilkou (to maj jak závoje :laugh: ). Na krajích to přitížím kamenem nebo kusem cihly. Není to moc vzhledné, ale snad to pomáhá.
U vyšších rostlin by asi šlo použít 1-2 tyčky k růži a přehodit.

No, šla jsem raději přikrýt i některé další (i ty cojsem nepřesazovala a jsou na úpalu).
A už vím, proč mi to přijde legrační - ono to totiž vypadá, jako bych vyprala záclony a vítr mi je ze šňůry shodil do záhonů :P
Poslední úprava: 30. dub 2012 11:24 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Miška, Kirsten

Re: Zima 2011-2012 30. dub 2012 13:31 #278445

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
A ještě mi prozraď sím důvod tý textilky - proti úpalu a přesušení? Já dávám černou na záhony před výsevem nebo sadbou, zem se prohřeje a trochu to spálí i plevel, bílou zase na časné výsevy a drží to vlhkost, ale kolem růží v téhle době to moc nechápu. To víš, jsem růžová začátečnice, tak se přiučím ;) .

Re: Zima 2011-2012 30. dub 2012 16:52 #278449

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško jednak pro přistínění, aby sluníčko nepopálilo a samozřejmě taky aby hlína vydržela déle vlhká. Dělám to letos prvně, zatím nikdy nebyly takovýhle opatření potřeba :unsure: . Je to spíš prevence, zatím se mi nic nespálilo. Jakmile skončej tyhle pařáky, "záclony" uklidím a snad už letos nebudu potřebovat.
Poslední úprava: 30. dub 2012 18:40 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Miška

Re: Zima 2011-2012 01. kvě 2012 23:08 #278485

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Danah - budu čekat min. 14 dnů, spíš 3 týdny...
Teprve teď mi např. pustila OdiledM. jeden puk - a to ještě z nadzemní části.

C.Matin - úplně stejně jako u tebe, sesychá, budu dostříhávat. Vzpomněla jsem si, že dtto udělal i loni. Nejdříve se jevil úplně v poho, namrzlotiny se objevily až později.

Nejspíš budu stříhat i Pomponellu, asi polovina větví má mrazovou skvrnu. Někt. výhonky začínají mít nezdravě žlutou barvu. Po odstranění nezdravého ( tvar keře ) se teprve rozhodnu jestli nevezmu nakrátko i ostatní zbylé větvičky ( aby z ní nebyl pazdrát ).

a poslední - takovouhle barvu rašících výhonků má Walferdange.

P1100710.JPG

pořád váhám, jestli to je normální.. není normální...
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa