Taky ještě dostřihávám. Crown princess Margaretta původně měla narašeno v cca třičtvrtě metru, kvůli rozkošatění keře jsem jí střihla cca na 40cm, čímž jsem ustřihla ty horní pupeny. Rašit ale začala skoro až od spodu a těch horních 40cm postupně buď hnědne nebo sesychá kůže.
Půl metru od ní mám Pat Austin a to je jediná růže, která teď vypadá, jak by měly růže touhle dobou vypadat. Dobře raší růže, které jsem stříhala víc, než by bylo nutné - Ballerina, Queen of Sweden. Hodně růží jse přesazovala, ty mají zpoždění.
Dále Martina - jednou kvetoucí drobnokvětý rambler - původně rašila i na hnědých větvích - na těch, co jsou více jak rok staré, na těch raší dál, na těch loňských pupeny postupně zasychají a budu je brát až u země. Jinak od země rašej mohutné pruty - ty ale letos nepokvetou.
A stromková Leonardo da Vinci - mám jí cca 8-9 let, letos prvně jsem jí balila do textilky. Původně vyrašila, pak začala usychat kůže, a i přes zakrytí bílou textilkou zcela uschla. Střihla jsem až k roubům, ale obávám se, že to nebude nic platné. Podnož vypadá O.K. vedle stojící stromková The Fairy je na tom lépe (taky byla zabalená), ale rašící lístky jsou světlejší, než by bylo zdrávo, tak uvidíme. Stromková Dorothy Perkins - byla zcela bez zakrytí - původní cca metrové výhony jsem musela zkrátit na cca 40cm, ale je O.K.
Pokud to LdV nerozchodí, bude to letošní jediná růže, o kterou jsem přišla - ten zbytek postupně raší, ale žádná krása to letos nebude

.
Krom růží jsem přišla o :
všechny kniphofie
žlutý eremurus - rostl vedle těch kniphofií - na jaře vyrašil, ale jak jsem střihla ty kniphofie, asi se mu ty špičky popálily od sluníčka, protože zčernaly a upadly (myslím, že nezmrzly, protože druhý eremurus je O.K.)
gerania Rozzane a Patricie
clematisy . Dr. Ruppel, Multi Blue
všechny echinacey - za to ale nejspíš můžou slimáci - budu si muset zvyknot

několik levandulí
o svatolíně a gaurách ani nemluvě - poslední roky pouze jako letníčky
několik poměnkovců - některé jsem vloni množila dělením, vypadaly že se povedlo, ale po zimě je po nich (dtto několik vloni množených škornic)
Dále ještě doufám, že se zvetí stará perovskie, té by mi bylo líto, byla už obrovská a pořád vyhlížím vysoké sasanky a komuli - furt nic