u mne tedy drátovci neúřadovali a ani neúřadují.
Nemám je.
Suchem v podzimu předcházejího roku to také nebude - loni bylo u nás furt mokro, pršelo, pamatuju si to moc dobře, páč jsem se zlobila, že mám nataženou hadici - zbytečně. A že když ji smotám a uklidím, stopro nastane sucho.
Většinu cibulovin mám v obdobném stavu jako Marta.
- několik let kupuju cibuloviny pouze ve výprodeji, sázím tedy v podstatě po uváděných termínech ( poslední 26.12., dostala jsem je pod stromeček ). Zajímalo mne, co to s nimi udělá, asi po týdnu jsem se na ně koukla, měly kořínky.
- nevyndávám, nechávám v zemi
- loni jsem koupila cibuloviny dříve ( v Německu byla norm. cena 1 E za balení ) ale i někdy v listopadu ( výprodej v Bauhausu ). Sázela jsem postupně. Skončila jsem někdy v I. pol. prosince.
V posledních letech je u nás následující průběh zimy - kolem 10.1 napadne sníh ( 20 - 30 čísel ), udeří mrazy ( - 24 ). S nástupem jara cibuloviny norm. vyrostou, vykvetou.
V této zimě - bylo hrozně dlouho bez mrazu, teploty lehce nad 0, v únoru udeřil holomráz, poměrně dlouhou dobu. Půda promrzla do dost velké hloubky. Ke konci období mrazu napadlo cca 7 cm sněhu, obleva, voda neměla kam odtéct ( promrzlo ), následně zmrzla a na zahradě jsem měla cca týden jezero ledu.
Tahám cibule bez kořenů, někt. úplně kaput.
krokusy ( staré i nové )
modřence - ty úplně obyčejné nekvetly !, omrzlé listy. Kvetly pouze 2 druhy. Někt. vůbec nevyrostly ( např. bílé, mnoho cibulek z Fantasy, plumosum comosum ). Nově zasázené OK
narcisy - staré nové, jedno bylo - skoro všechny nejsou
tulipány - st. i nové OK
ladoníky - nové OK, staré nemám
bledule - letní i jarní

puškinie, ladoňky, ladoničky - v poho
hyacint - měla jsem jen jeden, nemám
česneky - nové i st. OK, kromě jednoho, z toho je postiženo pár cibulí.
lilie - moc je neeviduju, asiatky jsou asi v poho, na regale se vždycky zapomenu kouknout, candidum mám, ale nepokvetou.
fritillaria - perská shnilá, nově sázená f. meleagris v poho.
Erythronium - nekvetlo
Takže mohu spekulovat čím to asi bylo, v čem byla odlišnost od jindy - dlouhým dá se říct podzimem, holomrazem, následným ledem. Netuším.
Jen doufám, že takováto zima by dlouho opět být nemusela.. pomrzlo nečekané.
----
do ztrát mohu zapsat další položky : třemdavu, mavuně.