Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie II

Hortenzie II 05. zář 2016 20:33 #312766

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Chci se zeptat, nekoupil nebo nezkoušíte někdo novou latnatku Candelight, nažloutlá, v reálu jsem ji teda neviděla, foto na vebu se mi líbí- to jsem si dala už stopku, není to možný u nás uzalívat, máme hodně sucho ale oni jsou ták krásný :) tak ještě tu jednu :silly: :laugh: a dost
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Hortenzie II 05. zář 2016 21:24 #312767

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Květo, také děkuji. S latnatkami začínám a dobrá rada nad zlato.

Hortenzie II 05. zář 2016 22:32 #312770

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Květo, děkuji za postřehy. Zítra záhonek vyfotím a poměřím, čímž dodám přesné info.

Hortenzie II 06. zář 2016 07:52 #312773

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, díky za postřehy k Van. fr. :up , taky mi polehává a taky květy často dřív uschnou, než zrůžoví. Spodní větve prakticky holé ( ale aspoň zas vidím, kam zalévám :lol: ). Letos se jí snažím přilepšovat, některé květy ( co jsou víc ve s tínu) zatím ještě :up neosychají. Zvažuju, že se příští rok dokopu k nějakému druhu mulče, páč ona nemá podsadu trvalkami a jak má ty holé klascky dole, tak půda dost vysychá.

Včera jsem viděla v zahradnictví V.Fr. ( pokud tedy bylo správně značeno) , 4-6 větví, asi 70cm, teprve nakvétající, krásně stojací, ale květy zatím malé-nakvétající. Byla evidentně zjara střižená nízko, ale větve celkem slušně silné. Řekla bych, že dobře nakrmená a zalévaná. Možná by zrovna u V.Fr. byl lepší ten hluboký střih, jenže zrovna tuhle roky zapěstovávám na keřík :unsure: . Letos jsem jí vzala o hodně víc na krátko než jindy a zdá se, že je to lepší ( větší květy).

A konečně se dostávám k dotazu. Mám těch latnatek několik a válí se jich většina, jen Phantom se zdá, že bude pěkně stojací. Máš tip na nějakou další ( ale vyšší), která by se neměla válet ( odkaz na tu Chelsea asi už nevyhrabeš, co? ).

Hortenzie II 06. zář 2016 10:21 #312777

• Genovesa
  • Platinum Boarder
IMG_20160906_100233.jpg

Dodavam situacni foto. Zahonek siroky cca 1,2 m a delka vzadu cca 1,6 m, predek cca 1,9 m.
Poslední úprava: 06. zář 2016 10:23 od Genovesa.

Hortenzie II 06. zář 2016 12:44 #312778

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, na Candelight jsem se taky dívala, loni. Nekoupila, stop stav. Mohla by být zajímavá, otázkou je, jak dlouho ta žluť vydrží..

Jano, ( oprava: trial probíhal ve Wisley )
www.rhs.org.uk/plants/pdfs/plant-trials-...hydrangea-paniculata
tenkrát to byla jen tabulka, tady je celý bulletin.
Bohužel, výsledky byly publikovány již v r. 2008, tzn. v podstatě neaktuální. Následný boom latnatek podchycen není.

Ukazují v něm mj. i tři typy střihu. U V.Fr. se zmiňují o onom ohnutí květních lat, praví, že lepší by bylo těžké prořezávání ( tzn. na dvě očka ). Nevím. První roky jsem ji řezala hluboko, válela se.

Jani, v podstatě všechny latnatky mám zasazené někde hlouběji v záhonu, kromě Bobo všechny prořezáván jen lehce. Pravdou je, že jediná, kt. se mi válela, byla právě V.Fr.

Z těch , co mají sterilní kvítky na šťopkách ( ne ta hustá květenství ) jsem měla Kyushu - zapěstovanou na stromek, už nemám, asi vadnutí od kořenů. White Lady - časná, kraječkové květy. Levana - info bylo vzrůstná, velké květy. JJ, o trochu větší jsou, vzrůstnost moc nepotvrzuju. Ale podmínky..
Great Star - méně květních palic, květy ( sterilní ) jsou velké, zvláštní, ohnuté.
--
Mega Mindy - stojí za houby, asi sazenicí, po 6 letech jsem ji vyrývala, neměla vůbec přírůstek na kořenech.
Pinky Winky - roubovaná na stromek.
Limelight - je se mnou nejdéle, nedám naň dopustit.
Bobo - zajímavost.
--
Nejraději po Limelightu mám paniculaty ze série Magical - Fire se mi tolik nelíbila, Znám Starlight, mám Moonlight a Candy.
--
ty úplně nové ( ála Polar Bear ) nemám, teoreticky by měly být čímsi lepší než ty kultivary vyšlechtěné cca před 10 lety. Viděla jsem Silver Dollar, Sundae Fr., Phantoma = všechny se mi líbily, ale jen pokuk. Pink Lady nelíbila. Měla jsem ještě Pink Diamond, nepřipadal mi ničím zajímavý.
--
V podstatě choutky mám nyní pouze na jedinou - Wimś Red, pokud jí najdu prostor. Ta mi připadá zajímavá. Velká barvoměna.
Poslední úprava: 06. zář 2016 14:37 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., rok.zaruka

Hortenzie II 06. zář 2016 12:58 #312779

• Květa
  • Moderator
ad výška - ovlivnitelná střihem

Magical Candy má být dwarf, málo ji stříhám, nyní na cca 130 cm
( výš ji nechci )

DSCN2726.jpg

tady je Great Star, chtěla jsem aby byla cca 150 ( nad růží )

DSCN2664.jpg

na podzim se na ni chystám, se mi tam přestala líbit + má málo místa, půjde jinam. Nechám v místě jen stěnu z růží.
Poslední úprava: 06. zář 2016 13:06 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Marta

Hortenzie II 06. zář 2016 13:00 #312780

• Květa
  • Moderator
Geno, Patricii tam samo můžeš zkusit ( se snadno přesazuje ), myslím ale, že bude příliš masivní.
Uvidíš.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Hortenzie II 06. zář 2016 13:23 #312781

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květi díky :) , naštuduju ;) .

Genoveso, na kt. sv. stranu je ten výklenek otočený? Aby se ti to nepeklo současně i z druhé strany od zdi - zkus si na ní za slunného dne sahnout, jestli nepálí...

Hortenzie II 06. zář 2016 13:55 #312782

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Jani je to jižní strana. Mám fakt strach ji tam vysadit, ale četla jsem, že by to měla vydržet. Stín je tam chvilinku ráno a pak od páté odpoledne. Zeď uvidíme, je polystyrenová, to mě nenapadlo zkoušet, jestli nepálí. Hortenzku jsem tam měla v ty slunné dny v květníku. Je fakt, že se trochu opálila, ale ona mi tam dvakrát přeschla, tak se ani moc nedivím. Věřím, že v zemi na tom bude líp. Sud s dešťovkou mám hned vedle za výklenkem.
Květo s tou Patricií mě překvapuješ, měla mít dle informací cca 70 cm. A to mám ještě objednaný Rozanne, snad se z těch kakostů vyhrabem :D
Moderátoři: Eva L., Květa