Aleno, na Candelight jsem se taky dívala, loni. Nekoupila, stop stav. Mohla by být zajímavá, otázkou je, jak dlouho ta žluť vydrží..
Jano, ( oprava: trial probíhal ve Wisley )
www.rhs.org.uk/plants/pdfs/plant-trials-...hydrangea-paniculata
tenkrát to byla jen tabulka, tady je celý bulletin.
Bohužel, výsledky byly publikovány již v r. 2008, tzn. v podstatě neaktuální. Následný boom latnatek podchycen není.
Ukazují v něm mj. i tři typy střihu. U V.Fr. se zmiňují o onom ohnutí květních lat, praví, že lepší by bylo těžké prořezávání ( tzn. na dvě očka ). Nevím. První roky jsem ji řezala hluboko, válela se.
Jani, v podstatě všechny latnatky mám zasazené někde hlouběji v záhonu, kromě Bobo všechny prořezáván jen lehce. Pravdou je, že jediná, kt. se mi válela, byla právě V.Fr.
Z těch , co mají sterilní kvítky na šťopkách ( ne ta hustá květenství ) jsem měla Kyushu - zapěstovanou na stromek, už nemám, asi vadnutí od kořenů. White Lady - časná, kraječkové květy. Levana - info bylo vzrůstná, velké květy. JJ, o trochu větší jsou, vzrůstnost moc nepotvrzuju. Ale podmínky..
Great Star - méně květních palic, květy ( sterilní ) jsou velké, zvláštní, ohnuté.
--
Mega Mindy - stojí za houby, asi sazenicí, po 6 letech jsem ji vyrývala, neměla vůbec přírůstek na kořenech.
Pinky Winky - roubovaná na stromek.
Limelight - je se mnou nejdéle, nedám naň dopustit.
Bobo - zajímavost.
--
Nejraději po Limelightu mám paniculaty ze série Magical - Fire se mi tolik nelíbila, Znám Starlight, mám Moonlight a Candy.
--
ty úplně nové ( ála Polar Bear ) nemám, teoreticky by měly být čímsi lepší než ty kultivary vyšlechtěné cca před 10 lety. Viděla jsem Silver Dollar, Sundae Fr., Phantoma = všechny se mi líbily, ale jen pokuk. Pink Lady nelíbila. Měla jsem ještě Pink Diamond, nepřipadal mi ničím zajímavý.
--
V podstatě choutky mám nyní pouze na jedinou - Wimś Red, pokud jí najdu prostor. Ta mi připadá zajímavá. Velká barvoměna.