Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie II

Hortenzie II 03. zář 2016 22:14 #312682

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Jano, vloni šla jen jemně do růžova, ale líbila se mi i tak.
Takhle vypadala v plovině září vloni
DSC033782.jpg

a začátkem září vloni
DSC033502.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Genovesa, alenak, Marta

Hortenzie II 03. zář 2016 22:18 #312683

• Gabča
  • Platinum Boarder
Geno, podsadit latnatku určitě můžeš. Ono jak ji bude každý rok stříhat na dvě očka, tak ti odspoda trochu zdřevnatí. Já pod nima mám hosty, heuchery.
A ten tvar květu? Podle mě záleží na střihu a na počasí, ale rozhodně je pořád stejný. Když víc střihneš, budeš mít květy větší, když míň, bude jich víc, ale menší ( nemám vyzkoušeno, ale prý to tak je ). A někdy se zbarví do růžova dřív, někdy dýl a někdy jde rovnou do hněda. ( což je nežádoucí ), ale počasí neporučíš.
Měly by se rychleji zbarvovat, když je chladno.

Hortenzie II 03. zář 2016 22:50 #312684

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Mne to prijde taky podivny. Ty dve byly bilozelene, kvetenstvi takove kuzelovite. Stejne velke. Ta jedna byla mensi tak o tretinu, kvetenstvi kulatejsi, mensi, trochu do spinave ruzovozelena. A pripominalo mi typove grandifloru spis, nektere kvitky vetsi. Ale on teda extra zahradnik neni. Jen si to o sobe mysli, ostatne jako ve vsem :silly: . Tvrdi, ze dva roky kvetly stejne. Ja myslim, ze ma spis zamenu, ktere si vsiml az letos. Ale jak je obtizna povaha co vsechno zna, tak jsem se nechtela hadat.

Hortenzie II 03. zář 2016 23:47 #312685

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Sundae Fraise (Rensun) čím dál tmavší. V reálu je taková temnější. Ráda bych letos pořídila ještě nějakou bílou nerůžovějící a kompaktní. Jsou to prima rostliny.

IMG_0772.jpg
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, Marta, jaru20

Hortenzie II 04. zář 2016 01:08 #312687

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já mám latnatky jen pár let. Nejstarší mám Van. Fr., ostatní jsou sázené předloni, takže loni kvetly prvně a kěty byly jiné než letos. Mohlo to být tím suchem, nebo tím, že nebyly ujmuté, ale byl rozdíl v tvaru květu i v počtu ferticních x sterilních květů.
Myslím, že několik let usazené rostliny už by takhle blbnout neměly, ale nováčci zřejmě můžou :dry:

Hortenzie II 04. zář 2016 09:57 #312690

• Gabča
  • Platinum Boarder
Já mám latnatky taky jen pár let, dokonce tu nejstarší asi 4, ae nepřišlo mi, že by tvar květů byl někdy jiný. Možná jak píše Jana, poměr sterilních a fertilních kvítků je trochu jiný, ale nikdy jsem to detailně nestudovala.
Mně přijdou furt stejný. ;)
Ale když koukám Bradhal na tu tvoji Sundae Fraise, tak ta mi naopak přijde trochu jiná než ta moje. Ale otázka je, zda máme obě to, co jsme si s názvem koupily. :laugh:
Ta tvoje mi přijde víc do špičata, míň hustá. Oproti té mojí. A nebo se u každé z nás opravdu chová jinak. Nebo jen fotka klame. No nic, hlavně, když rostou.

Fotky SF z loňska.
DSC033602.jpg

DSC033822.jpg

DSC033562.jpg
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, jaru20

Hortenzie II 04. zář 2016 10:30 #312695

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
jo jo já mám odpozorované že mladé, čerstvě zasazené, rok až dva můžou mít jiný tvar, né do kužele ale spíš plochý sterilních květů méně a většinou jsou samotné kvítky větší....jak se usadí, mají už stabilní kuželovitý tvar, množství fertilních a sterilních květů se může měnit podle podmínek....
z druhé strany pokud starší rostlina dostane zabrat,ať už blbým střihem a nebo problémem v kořenovém systému,nebo deficitem ve výživě a vodě, může se zachovat podle mne jako neusazená a opravdu i změnit tvar květů

máte je holky nádherné, hortenzie miluju!...svoje momentálně nepřidám...zahrada je v přestavbě a rozkopaná:-(...všude něco stavebního leží....a za chvílu budu ležet i já s takovou :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja

Hortenzie II 05. zář 2016 10:24 #312746

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Sundae Fraise (Rensun) byla chcíplinka z výprodeje, jestli je to záměna je možné, toto jméno bylo na štítku. Od začátku se nedrží přímo, ale je tak jaksi polehlá do stran, i nové nekvetoucí výhony jsou ohnuté. Loni se pekla na celodenním slunku, přesto porostla, letos se přesunutá do skoro úplného stínu a narostla dvojnásobně. Květy jsou takové do malinova, ne do růžova, jak to občas na fotce hodí. Ze spodní strany jsou zelené. A jsou do špičky, takové homole. Na většině fotek, co jsem sem dala, je pořád stejný květ, aby bylo vidět postup. Jestli je skutečná nebo ne je mi celkem jedno, nemám to do sbírky. Úplně za srdce mě nechytila, přesun do zahrady na chatu možný. Ty bílé (zelené) a modré se mi líbí asi víc.

IMG_0800.jpg

IMG_0802.jpg

IMG_0803.jpg

IMG_0820.jpg

IMG_0821.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Marta, alcearosa, jaru20

Hortenzie II 05. zář 2016 16:06 #312759

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Geno, ještě si to s tím osazením promysli.
Hortenzie přece jen chce víc vody.
a) agastache sice snáší zálivku, ale přece jen je to základem suchomilka ( samo, nej přes zimu ).
b) geranium Patricia by barvou i dobou kvetení bylo asi fajn ( pozdní jaro, začátek léta ).
ALE ! ono je poměrně hydrózní, navíc stojací. U mne mívá výšku ( cca ) + 120 cm, kvete na stále se prodlužujících výhoncích.
Záleží ale na rozteči kt. plánuješ, že..

ad listí u hort. Záleží na střihu. Asi bych tuhle písničku měla omílat raději na jaře, ptž. už dtto píšu poněkolikáté ( :laugh: ).

pokud střihneš na jaře na dvě očka, budeš mít zelené, pružné klacky, olistěné v podstatě od báze. Každý z kultivarů má danou určitou vzrůstnost. Délka přírůstků pak závisí na podmínkách ( hnojení, voda, geny a pod. ) a samo na jejich počtu. Pokud tedy střihneš výš, v místě, kde je letos jakýkoliv list na jaře následně vyraší větvička, na jejímž konci bude květ. Tzn. v páru, ty listy jsou na jednom místě z každé strany letošního letorostu. Tím pádem se ti sníží délka přírůstku ( rozdělení živin, není kde brát ) i velikost květu ( nijak zásadně ).
Keřík nebude olistěný až od spodu.

Vanille Fraise je mrška. Když dělali v Chelsea trial paniculat, prošla jako méně dobrá. Ona má slabé klacíky, váhu květů neunesou, klopí. Mně trvalo 5 let než jsem z ní zapěstovala keřík. Letos více pršelo, květy jsou větší a o5 mají tendenci k váhnutí. Navíc - ona začíná kvést jako sněžně bílá, pak má nádhernou malinovou bavu ( tu jiná u mne nemá ). Ale to trvá pouze krátce. Nyní je ( jako jediná ) už slámovitá.

DSCN3157.jpg

fotka je blajchlá, ale pro ilustraci stačí. Fotit ji znovu nejdu, je tam nevlídno.

pro srovnání Limelight ( suchem povislé listí )

DSCN3128.jpg
Následující uživatel poděkoval: alenak, rok.zaruka, bradhal

Hortenzie II 05. zář 2016 20:06 #312765

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Květo dík moc, suprově popsaný střih a co to udělá :)
Moderátoři: Eva L., Květa