Geno, ještě si to s tím osazením promysli.
Hortenzie přece jen chce víc vody.
a) agastache sice snáší zálivku, ale přece jen je to základem suchomilka ( samo, nej přes zimu ).
b) geranium Patricia by barvou i dobou kvetení bylo asi fajn ( pozdní jaro, začátek léta ).
ALE ! ono je poměrně hydrózní, navíc stojací. U mne mívá výšku ( cca ) + 120 cm, kvete na stále se prodlužujících výhoncích.
Záleží ale na rozteči kt. plánuješ, že..
ad listí u hort. Záleží na střihu. Asi bych tuhle písničku měla omílat raději na jaře, ptž. už dtto píšu poněkolikáté (

).
pokud střihneš na jaře na dvě očka, budeš mít zelené, pružné klacky, olistěné v podstatě od báze. Každý z kultivarů má danou určitou vzrůstnost. Délka přírůstků pak závisí na podmínkách ( hnojení, voda, geny a pod. ) a samo na jejich počtu. Pokud tedy střihneš výš, v místě, kde je letos jakýkoliv list na jaře následně vyraší větvička, na jejímž konci bude květ. Tzn. v páru, ty listy jsou na jednom místě z každé strany letošního letorostu. Tím pádem se ti sníží délka přírůstku ( rozdělení živin, není kde brát ) i velikost květu ( nijak zásadně ).
Keřík nebude olistěný až od spodu.
Vanille Fraise je mrška. Když dělali v Chelsea trial paniculat, prošla jako méně dobrá. Ona má slabé klacíky, váhu květů neunesou, klopí. Mně trvalo 5 let než jsem z ní zapěstovala keřík. Letos více pršelo, květy jsou větší a o5 mají tendenci k váhnutí. Navíc - ona začíná kvést jako sněžně bílá, pak má nádhernou malinovou bavu ( tu jiná u mne nemá ). Ale to trvá pouze krátce. Nyní je ( jako jediná ) už slámovitá.
fotka je blajchlá, ale pro ilustraci stačí. Fotit ji znovu nejdu, je tam nevlídno.
pro srovnání Limelight ( suchem povislé listí )