Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Re: Clematisy 12. bře 2013 13:14 #286607

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jitko, byla bych ráda, kdybys pak řekla, jestli ti cl.man. vzešel.

Sela jsem rectu z kup. semínek - nevzešel.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 12. bře 2013 13:32 #286610

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Oj, to mne mrzí....:(

Květo, děkuji za návrh jiného plaménku, jen pro upřesnění, asi jsem se špatně vyjádřila, chci ho do volného prostoru na záhon, ale ten je u fasády, takže kytky jsou tam v létě jak ve vaflovači.

Projela jsem si ten "Tvůj" i na Google obrázcích a myslím, že je přesně to, co potřebuji. Cl. recta je taky pěkný. Líbí se mi drobnokvěté clematisy a po včerejšku, tedy hlavně po dnešní noci, kdy jsem díky tomu minikatalogu (Friedrich Manfred Westphal) šla spát až nad ránem, k nim přidávám ještě i ty drobné zvonečkovité cl. texensis. (Jakoby nestačilo, že už mám zamotanou hlavu z růží. ;) )
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 12. bře 2013 13:34 #286612

• Kirsten
  • Platinum Boarder
JitkoU2, děkuji, na semínka jsem narazila, ale mně to s nimi moc nejde, raději bych sazeničky.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 12. bře 2013 13:36 #286613

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kirsten, ten katalog je fascinující co? Nedá se od něj odtrhnout. Mě se to podařilo až poté, co jsem si sestavila seznam přání :P , neříkám, že mám objednáno, ale zatím mám alespoň vybráno ;) .
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 12. bře 2013 13:52 #286614

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Ano, Jano, ten je!!! ... postupně si ho opoznámkovávám, opuntíkovávám, velikost puntíku podle toho, jak moc by se mi který clematis hodil ;), teď ty opuntíkované projíždím na Google.... netušila jsem, že existuje tolik plaménků, které snesou naši zimu.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 12. bře 2013 14:30 #286619

• Květa
  • Moderator
Kirsten napsal:
Oj, to mne mrzí....:(

Květo, děkuji za návrh jiného plaménku, jen pro upřesnění, asi jsem se špatně vyjádřila, chci ho do volného prostoru na záhon, ale ten je u fasády, takže kytky jsou tam v létě jak ve vaflovači.

Projela jsem si ten "Tvůj" i na Google obrázcích a myslím, že je přesně to, co potřebuji. Cl. recta je taky pěkný. Líbí se mi drobnokvěté clematisy a po včerejšku, tedy hlavně po dnešní noci, kdy jsem díky tomu minikatalogu (Friedrich Manfred Westphal) šla spát až nad ránem, k nim přidávám ještě i ty drobné zvonečkovité cl. texensis. (Jakoby nestačilo, že už mám zamotanou hlavu z růží. ;) )

Kirsten, jasoň. Tam by šel . Jak já nemám moc úspěchů s pěstováním velkokvětých klemoušů ( nevím, co jim dělám :woohoo: ), tak tyhle bylinné jdou u mne naprosto bezproblémově.
Z kat. Westphalla mám z těhle bílých ještě dalšího křížence ( cl. recta x terniflora ) - Pamelu. Má o polovinu větší kvítky než ten na fotce.
Mám ho od Esveldů.
Pak mám čistou rectu - Purpurea ( bývá občas k mání - ofous myslím, ti Poláci ho mají též v nabídce. Loni ale ke koupi nebyl, netuším, jestli ho letos na For Garden přivezou ). Osobně ho nemám, koupila jsem si jeho potomka ( kultivar Night Vision, nákup myslím z Belgie ). Jednou jsme se o nich bavily s Dreslou - jeden špatně přirůstá. U mne N.Vision podmínky vyhovují, celkem je OK.
Mám ještě jouniania Praecox ( pokryv půdy, podzimní, pozdní... moc fajn ). Ten se u nás sežene.
www.clematis-westphal.de/shop/clematis-s...herbaceous/index.htm
z těch bylinných ujíždím na integrifoliich . Neklepá je. Naprosto úžasná je Arabella, pak ty zvonečkové nízké. Drobnokvětou integrifolii mám ještě fialovou Pretty in Blue.
Texensis mám pouze Pr. Dianu
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kirsten

Re: Clematisy 12. bře 2013 14:41 #286622

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, to jsem ráda, že nejsem sama, koho velkokvěté clem. zlobí.
A já je taaak zbožňuju. Ale všechny mají u mě značně menší květy, než by měly mít. A to mám hoodně úrodnou půdu a co 3-4 roky jim podstrojuju hnojem.
Nemohlo by to být třeba tím, že je ta půda moc těžká? Uvažuju o vylehčení půdy pískem a o drenáži. Nejlíp se mi totiž chytly clematisy u sousedovic zdi, kde je drenáž pod zdí udělaná. Z Comt. de Bouchard jsem unešená, loni vyšplhal do výšky zdi a pak se krásně plazil zpátky dolů ( celkem dlouhý víc než 3m).
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 12. bře 2013 14:58 #286624

• Květa
  • Moderator
:( Jano, netuším. U mne je půda lehká, písčitý podklad, černozem, opravdu eňo/ňůňo. Já ti mám pocit, že když je slunce, mají sucho, když jim prší shůry, chytnou houbu, klepne je.
Přičemž Ph by mělo být pro ně vyhovující.

Možná je to u mne i stářím kupovaných sazenic - četla jsem, že cl. klepne nejčastěji do 3. leté sazenice. A ty levnější ( p. Dufek i Poláci ) prodávají loňské řízkovance. Někdy mám odúmrť i 50 %, přeživší lavírují. Větší úspěch mívám s cl. z Parconu ( tj. ta nabídka v ZC ) - jsou starší.
Na velikost květů si nestěžuju.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 13. bře 2013 15:30 #286658

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Prosím, jak se nakupuje : tady ? Co stojí sazenice klematisu? Kolik poštovné? Platí se v eurech nebo Kč, příp. zlotých? Na aukru není žádná nabídka. Je brzo nebo už to přes aukro nefunguje?

díky.
Poslední úprava: 13. bře 2013 15:31 od skalnička.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 13. bře 2013 19:06 #286660

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Skalničko, jsou přihlášení tady.
www.for-garden.cz/2013/cz/prona.asp
www.for-garden.cz/2013/cz/firma.asp?i=2773&v=GAR_PR13
Taky se tam na ně chystám. Doufejme, že se pořádně zásobí a budou mít širokou nabídku. :laugh:

Jinak jak to s nimi funguje přes e shop nevím. Přes aukro se platilo v Kč.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa