Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Re: Clematisy 13. bře 2013 19:14 #286662

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Jana V. napsal:
Květo, to jsem ráda, že nejsem sama, koho velkokvěté clem. zlobí.
A já je taaak zbožňuju. Ale všechny mají u mě značně menší květy, než by měly mít. A to mám hoodně úrodnou půdu a co 3-4 roky jim podstrojuju hnojem.
Nemohlo by to být třeba tím, že je ta půda moc těžká? Uvažuju o vylehčení půdy pískem a o drenáži. Nejlíp se mi totiž chytly clematisy u sousedovic zdi, kde je drenáž pod zdí udělaná. Z Comt. de Bouchard jsem unešená, loni vyšplhal do výšky zdi a pak se krásně plazil zpátky dolů ( celkem dlouhý víc než 3m).

u mna sa klematisom celkom dari, jediny, ktory mi zatial odisiel je huldine. mam celkom dost aj velkokvetych (mozno su to prave tie odolnejsie:-)) a pisem to prave preto, ze ja mam zrovna dost tazku podu, sadim ich sice do kupovaneho substratu, ale nerobim nejak zvlast vacsiu jamu, nez je kvetinac. hnojim rohovinou. u mna ziaden piesok, ani drenaz. vlastne sa o ne moc nestaram :whistle:
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 13. bře 2013 19:41 #286663

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
hespa1 napsal:
Skalničko, jsou přihlášení tady.
www.for-garden.cz/2013/cz/prona.asp
www.for-garden.cz/2013/cz/firma.asp?i=2773&v=GAR_PR13
Taky se tam na ně chystám. Doufejme, že se pořádně zásobí a budou mít širokou nabídku. :laugh:

Jinak jak to s nimi funguje přes e shop nevím. Přes aukro se platilo v Kč.

Hespo, díky, ale tam se letos nedostanu. :(
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 18. bře 2013 07:34 #286723

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
potrebovala bych radu
na podzim jsem zasadila 5 clematisu pouze na prezimovani, ale chtela bych je vsechny presadit, nektere do kvetinacu a nektere primo do zeme. Kdy to muzu udelat, abych jim nejak neublizila? Jsem se na ne divala, ze zeme rasi nove vyhonky. Pockat do kdy? A pak jeste, jak velky kvetinac je potreba na 1 clematis, tak nejak cca? A muze clematis v kvetinaci i prezimovat nebo je lepsi ho na zimu zase strcit do zeme?
A jeste - cim stinite spodek clematisu, mate neco vychytaneho? Nejakou rostlinu?

Moc vam dekuji :-)
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 18. bře 2013 12:49 #286830

• skalnička
  • Platinum Boarder
Mismar, nevím jak s přesazováním klematisů, jak jsem to tu tak četla, tak někdo už letos přesazoval: Mně by se do té studené, ne-li ještě zmrzlé země, zatím moc nechtělo a ještě chvíli bych počkala.

S klematisem v nádobě zatím taky nemám žádnou zkušenost, ale chci to zkusit letos. Nádoba by měla mít min. 20 l a do nádoby by se měly sázet méně vzrůstnější klematisy, ale jak jsem koukala do katalogu Westphalu, tak ten má poznámku o možnosti pěstování klematisu v nádobě u hodně druhů. Přezimování nádoby s klematisem pak bude chtít asi trochu péče - obalit květník, nebo nějak zateplit.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mismar

Re: Clematisy 18. bře 2013 13:02 #286831

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
sklaničko, děkuji, s přesazením ještě vydržím, taky se do toho moc nehrnu, ale raději jsem se chtěla zeptat, aby pak nebylo pozdě :-)
ten katalog jsem si taky objednala, tak se pak mrknu na ty moje druhy, jestli je budou mít, zda budou vhodné do nádob :-)
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 18. bře 2013 14:45 #286833

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
skalnička napsal:
Prosím, jak se nakupuje : tady ? Co stojí sazenice klematisu? Kolik poštovné? Platí se v eurech nebo Kč, příp. zlotých? Na aukru není žádná nabídka. Je brzo nebo už to přes aukro nefunguje?

díky.

Skalničko na aukru budou ještě několik dní tyhle clematisy. je to myslím stejná firma, jen pro aukro mají jinak stránky.
aukro.cz/listing/user.php?us_id=16423760

Jukni na to, jestli se ti z toho něco nehodí.
PS, případně rozklikni jeden clematis, dole jsou pak stránky firmy i s nabídkou. Je tam ale šílený poštovný :ohmy:
Poslední úprava: 18. bře 2013 14:49 od hespa1.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 18. bře 2013 15:15 #286834

• skalnička
  • Platinum Boarder
Hespo díky moc. Líbily by se mi hlavně ty botanické, ale z toho poštovného jsem se málem osypala!:woohoo: :evil:
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 18. bře 2013 15:40 #286836

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Jak jsem už psala výš. Tahle firma by měla být od čtvrtka na PVA na For Garden.
www.for-garden.cz/2013/cz/firma.asp?i=2773&v=GAR_PR13

Chystám se tam, pravděpodobně ve čtvrtek. Doufám, že mi do toho něco nevleze.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 20. bře 2013 09:15 #286865

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
bych měla zase dotaz ... na podzim jsem k pergole nasadila 3 clematisy cca 20 cm od sebe, mám v plánu, že se budou pnout po opoře .... nenasadila jsem je moc blízko k sobě? jakou máte zkušenost? .. díky ... a ještě by mě zajímalo to zastínění krčků, čím stíníte?
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 20. bře 2013 10:28 #286869

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mismar, nemyslím, že je to až tak moc blízko, když jsem přesazovala starší clematis, neměl kořenový bal větší než 20cm v průměru. Max. tom můžeš posychrovat přilepšením nějakým hnojivem.

Ohledně zastínění. Zkoušela jsem půdopokryvné rostliny ( phloxy, dianthus, sedum), pokud je to už větší bochan,tak ako zastínění to docela funguje, ale držej se v tom po zimě malinkatí šneci a slimáci a pokud clematis vyráží znovu odspodu, stíhají do docela slušně sežrat. Pak jsem to musela řešit PETkou nasazenou na clematis. Nakonec jsem to zrušila a mám poslední 1 phloxík, který je mi líto vyrvat. Stíním velkými placáky nebo cihlami. V jednom z videí jsem viděla stínění střešní taškou, přijde mi to lepší, cihla je v záhonku moc vidět...

Zkouším stínění čemeřicemi. U jednoho clemíku už jsem ji zasadila velkou a funguje to ( a nedržej se v tom ti šnečci), ale musí být už hezky velká, aby dobře stínila. Proto jsem u dalších clemíků zasadila semenáčky a čekám, až mi vyrostou. Zatím tam mám i ty cihly nebo kameny). U dalšího clematisu zkouším stínění kontryhelem, vloni to byl malý trsík, uvidím letos.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa