Aleno, nemám proč se zlobit, každý má svoje zkušenosti a právo na svoje názory, nakonec se Mismar stejně bude muset rozhodnout sama

.
Ve své odpovědi jsem vycházela jednak z toho, že nepředpokládám, že Mismar udávala osovou vzdálenost mezi clematisy, ale vzdálenost "mezi dírami" . Kdyby šlo o osovou vzdálenost, už by vlastně clematisy byly zasazeny do jedné díry.
I v případě, že by clematisy byly zasazeny do jedné díry, nemusí to být problém. Mám takhle zasazeny dva a dva clematisy u zdi a tyhle zrovna prosperujou. Určitě bude záležet na tom, jaké druhy jsou k sobě sesazeny, jestli jeden z nich není výrazně bujnější apod. Kořenový systém clematisu není nijak velký a pořád mají kořeny možnost lézt do stran, kde jim nikdo nekonkuruje. Já bych volila raději přihnojejí než přesazování. Nechala bych to rok, dva a uvidí se. Ostatně, nevím jak ostatním, ale mě tak jeden z čtyř až pěti nově koupených clematisů stejně chcípne, takže se to bohužel možná vyřeší samo a zbytečně bych opravdu neprovokovala přesazováním. Maximálně bych hnula tím prostředním z clematisů, aby alespoň ty dva krajní zůstaly vklidu.
Kdysi jsme tu probírali sázení clematisu a růže do jedné díry. Zkušenosti se ukázaly různorodé a pravděpodobně závislé na mnoha faktorech ( půdní a klimatické podmínky, druh a velikost růže a clematisu apod..). Dresle to funguje, mě se to třeba neosvědčilo, těžko říct proč přesně. Jestli byla růže od počátku silnější než mladá sazenice clematisu a dělala mu velkou konkurenci, nebo nevhodně zvolený druh clematisu k růži nebo špatný výběr místa. V obou případech clematis neprosperuje.
Stejně rozporuplné zkušenosti můžou klidně být i v případě dvou a více clematisů do jedné díry.