Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Re: Clematisy 20. bře 2013 12:21 #286873

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Mismar, snad se na mě nebude Jana zlobit, ale 20 cm od sebe je blízko, to si ty kořeny budou konkurovat. Je to názor proti názoru, nejlepší je vyzkoušet v praxi. Na stínění se mi velmi osvědčily velké kameny, to je okamžité řešení. Chce to zdroj kamení, na skládkách se takových kamenů válí, rozbouraných zdí i staveb je pořád dost. ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 20. bře 2013 17:57 #286877

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Aleno, nemám proč se zlobit, každý má svoje zkušenosti a právo na svoje názory, nakonec se Mismar stejně bude muset rozhodnout sama ;) .

Ve své odpovědi jsem vycházela jednak z toho, že nepředpokládám, že Mismar udávala osovou vzdálenost mezi clematisy, ale vzdálenost "mezi dírami" . Kdyby šlo o osovou vzdálenost, už by vlastně clematisy byly zasazeny do jedné díry.

I v případě, že by clematisy byly zasazeny do jedné díry, nemusí to být problém. Mám takhle zasazeny dva a dva clematisy u zdi a tyhle zrovna prosperujou. Určitě bude záležet na tom, jaké druhy jsou k sobě sesazeny, jestli jeden z nich není výrazně bujnější apod. Kořenový systém clematisu není nijak velký a pořád mají kořeny možnost lézt do stran, kde jim nikdo nekonkuruje. Já bych volila raději přihnojejí než přesazování. Nechala bych to rok, dva a uvidí se. Ostatně, nevím jak ostatním, ale mě tak jeden z čtyř až pěti nově koupených clematisů stejně chcípne, takže se to bohužel možná vyřeší samo a zbytečně bych opravdu neprovokovala přesazováním. Maximálně bych hnula tím prostředním z clematisů, aby alespoň ty dva krajní zůstaly vklidu.

Kdysi jsme tu probírali sázení clematisu a růže do jedné díry. Zkušenosti se ukázaly různorodé a pravděpodobně závislé na mnoha faktorech ( půdní a klimatické podmínky, druh a velikost růže a clematisu apod..). Dresle to funguje, mě se to třeba neosvědčilo, těžko říct proč přesně. Jestli byla růže od počátku silnější než mladá sazenice clematisu a dělala mu velkou konkurenci, nebo nevhodně zvolený druh clematisu k růži nebo špatný výběr místa. V obou případech clematis neprosperuje.
Stejně rozporuplné zkušenosti můžou klidně být i v případě dvou a více clematisů do jedné díry.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 20. bře 2013 18:23 #286880

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
- stíním obyčejnými zelenými heucherami ( mělký koř. systém, tak akorát se rozrůstají, a hlavně - přežijí Bendovo cedění ). Dobře se pod jejich listy sypou granule x slimejšům. Oni se stejnak schovávají pod ledasčím, hlavně že jim rostlina poskytuje stín.

- sázení. Taky mám někt. clematisy zasazené na vzdálenost 20 cm. Čili souhlasím s JanouV. Jen bych podotkla, že by se mělo jednat o clematisy stejné střihové skupiny, páč rozplétání 2 a 3 skupiny by mohl být dost velký vopruz.

Bylinné bych sázela dál od sebe, tam je to dáno ale způsobem růstu ( nové výhony od země, samonosné ).
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 21. bře 2013 06:45 #286886

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
Jani, Aleno, Kveto, chtela bych vsem trem moc podekovat ohledne sazeni a stineni. Clematisy mam od sebe vazne 20cm, primo ty rostliny, da se rict, ze jsem je sazela do jedne mega diry :-). Udelam to jak psala Jana, 2 roky je tak necham, treba se nejaky vyselektuje a nebo ten prostredni vyryju. Vsechny jsou stejne rezove skupiny 3. Dalsi clematisy, ktere mi prezimovaly na prechodnem miste, zasadim dale od sebe nebo dam k sobe max 2ks.

Ohledne stineni me napadla potentila nebo buxus a drzet je pri nizsi vysce .... ale i ta heuchera je mi sympaticka, zatim tam mam nainstalovany kus dreva :-), ale mame i velke sutry. Uvidime, co se tam ve finale bude hodit nejvic :-)

A mmch, dorazil mi katalog od westphalu .... jooo, to je pokoukanicko ;-) .... vypada to, ze clematisy budou moji favoriti, chtela bych snad vsechno :-D ... skoro.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 21. bře 2013 06:59 #286887

• Alena
  • Platinum Boarder
To je taky pravda, že při nejhorším se dá vyrýpnout ten prostřední. Katalog Westphalů taky mám a vzdychám nad ním, mají mnohé druhy, které jsem u nás nikdy neviděla. Tady ti naši pěstitelé mají zdroje většinou v Polsku, ale je pravda, že ti Němci zas nemají leckteré druhy pocházející z Polska. Je těch druhů tolik, ještě dobře, že nemůžem mít všechny.:ohmy:
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 21. bře 2013 08:08 #286891

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mismar, úplně si nejsem jistá, jestli ty keře budou na to stínění nejvhodnější. Mají přeci jen oproti trvalkám mohutnější kořeny a mohly by konkurovat. Musely by se zasadit dál a bude zas nějakou dobu trvat, než udělají tak velký keř, aby stínily kořenům. Taky hodně záleží, z které strany to sluníčko nejvíc pálí. Jestli stačí stínit z jedné strany, nebo musíš ze tří stran. Ty kameny jsou pro začátek asi nejjistější řešení.

Všude se píše, že se má clematisům stínit k nohám proto, že mají rády nohy v chladu. To se dá udělat i těmi rostlinami. Jsem ale přesvědčená, že důležitá bude i ta funkce udržení vláhy, aby nedošlo k přílišnému vyschnutí zeminy. Já tu mám hodně sucho a zalévám opravdu jen pokud nastane kritická situace a začnu se bát, že bych o kytky mohla přijít.

Clematisy mi právě v období velkého sucha dost trpí, i přesto že mají stíněné nohy. Nejlíp na tom loni byly právě clematisy v záhonu, který byl namulčován. Jednak byla hlína samozřejmě pod mulčem studenější a také vlhčí. Nicméně, mulčovala jsem takhle prvně a nevím, jak to bude s tím ožíráním od slimáků a šnečků....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mismar

Re: Clematisy 21. bře 2013 09:59 #286894

• Alena
  • Platinum Boarder
Jano, je pravda, že clematisy jsou na vodu dost náročné, hlavně ve dvou prvních letech po výsadbě. ale dá se říci, že jsou za vodu vděčné vždy. Já mám dobrou studnu a kdybych jí neměla, asi bych si nedovolila clematisy pěstovat ve větším množství, voda z vodovodu, to je na zalévání luxus.:down A s mulčem mám zkušenosti po několik let a mohu říct, že slimáci se mi pod ním nikdy nedrželi, mulč se od sluníčka zahřeje a to oni nesnáší. Ale stačí několik dřev položených na sobě a pod tím je jim dobře i vajíčka tam nakladou.
A se stíněním se musí počítat hlavně od západu. To odpolední sluníčko nejvíce pálí, ranní není zdaleka tak agresivní.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 23. bře 2013 19:21 #286957

• Lísteček
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 201
Mismar, mám 9 clematisů a většinu z nich zastiňují kakosty, asi se nějak doplňují, daří se oběma druhům báječně a zbylé zastiňuji nízkými letničkami a s nimi se zatím také tváří spokojeně.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Alena, Evka, mismar

Re: Clematisy 24. bře 2013 08:09 #286967

• Alena
  • Platinum Boarder
Lístečku, zastiňovat kakosty, to jsem ještě nikdy nezkoušela,ale věřím ti, že je to dobré, oni kakosty nemají hluboké kořeny. Já jsem před clematisy nasadila oregano - takové světle zelené, bíle kvetoucí, to taky mělce koření, ale strašně se rozrůstá. Musí se každý rok rozsadit, to ten kakost nebude tak agresivní.:up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Clematisy 24. bře 2013 18:52 #286988

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
Jani, diky za poznamku, ze kere na stineni nee :-)

Listecku, kakost je dobry napad, ted jeste nejake sehnat ... uz jsem shanela loni a nic ... musim vyrazit do nejakeho lepsiho zahradnictvi.

Holky, ad zahradnictvi, pochopila jsem z jinych temat, ze Krulich je dobry a pak Ofous, to je zahradnictvi U Fouse?
A doporucite nekdo treba nejaky eshop, mam zajem predevsim o trvalky - perowskia, echinaceu, salveje, levandule, heuchery, skornice ... zhruba neco takoveho, dekuji :-)

A byl nekdo na For Garden? Co ti Polaci, dobry? Nakoupil nekdo a co? My meli jet, ale manzel i obe holky chciply, tak jsme byli doma :-(.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček
Moderátoři: Eva L., Květa