Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 08. lis 2011 21:20 #271968

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mám stejný jako JanaH ( Jano, co ještě máme stejného ??? :lol: , koukám, že téměř stejná výsadba, stejné tužby.. )

Přežil v poho i moje mrazy.

Rozdíl mezi modrým ( C.thyrsiforus a pod. ) a naším ( Jany a mým ) růžovým ( C. pallidus ) je zejména v tom, že modrý je neopadavý, růžový opadá. Což mu zřejmě i pomáhá přežít zimu. Růžový kvete na jednoletém dřevě.
Neznám nikoho - kromě nejteplejších oblastí ČR, komu by modrý přežíval delší dobu.
Kopčím ho jako růže, na jaře ostříhám pomrzlé vrcholy.

Dokonce mi letos remontoval.
Jano, tobě také ?
Jen jsem se dočetla, že se nemá zalévat, jinak je poměrně krátkověký. No, když ho Jana má 10 let, tak mne jeho údajná krátkověkost nestraší...
Poslední úprava: 09. lis 2011 20:18 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, Vlaďka

Re: Keře 09. lis 2011 19:15 #272025

• JaKo
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 52
Maria Simon je také jeden z mých oblíbenců. Letos mi kvetl takto:

Od jara mám nově i modrý 'Glorie Verssailles', je opadavý stejně jako MS, tak doufám, že zimu venku přežije stejně ;)
DSC04771.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Rhea, helena, grimmh

Re: Keře 09. lis 2011 20:14 #272031

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,však já jsem si dobře všimla a je mi to moc milé.
ceanothus mi kvete celé léto a dá se říci,že remontuje,udělá z prvních květů takové ozdobné plody a kvete dál na novějších výhonech.
JaKo,tvůj modrý je delilianus,ne pallidus.Tak ho dobře přikrej a na jaře nám prosím dej vědět,děkuji.
Poslední úprava: 09. lis 2011 20:30 od jana H.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. lis 2011 20:24 #272032

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Konečně jsem našla jaký to vlasně ceanotus mám: thyrsiflorus Repens. Havlis o něm píše, že by to měl být z těch odolnějších, no tak mu budu fandit! přhrnu listím a uvidíme na jaře.
Ten růžový je taky nádherný, ale když já ujíždím na modrou v zahradě..a že tahle modrá je fakt nebeská :up A přestojsem nenašla jedinou kloudnou fotku... jsem holt v tu dobu poletovala kolem vnoučka a růží :laugh:
Poslední úprava: 09. lis 2011 20:26 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. lis 2011 20:42 #272035

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Chtěla jsem se zeptat,máte někdo skimmii?Jaké máte zkušenosti?Před třemi lety jsem si ji koupila a pořád je to chcípáček neduživej.Po první zimě ještě vykvetla,ale pak už jen přežívala.Letos jsem ji přesadila k borovici a vřesům,snad se zmátoří.Když jsem nedávno viděla v jedné zahradě metr široký a tak 70 cm vysoký bochan,s šešulkama na příští rok,málem jsem omdlela.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. lis 2011 21:15 #272037

• jana H
  • Platinum Boarder
Tak to bych omdlela taky a až bych se probrala,šla bych tam zvonit aby mi řekli,jak to dělají.Já jsem skimmii zrušila,byl to i po pěti letech,jak říkáš,chcípáček,nerostla,nekvetla.Měla jsem ji v polostínu,zem máme písčitou,zalévala jsem a mulčovala rašelinou.bylo to k ničemu.Tož tak u mě.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Keře 09. lis 2011 23:52 #272040

• Květa
  • Moderator
JaKo, taky mne zajímá jak ti modrý přežije. Vlaďko, dtto.
Vzhledem k dosahovaným teplotám v zimě už si na něj netroufám. I takhle se pokaždé klepu dost a dost - co vydrží a co ne.
I tak - jednu zimu může přežít i přes kruté mrazy, další zima může mít jiný charakter a ...

Jano H, mně také.
Měly bychom mé/tvé keříky probrat důkladněji.:lol:

ad skimie. Pěkné skimie má Hespa. Njn, Pha.
Mám od ní dvě v květináčku, nerostou ani v něm. A to je přes zimu přechovávám v bezmrazu. Popravdě, jestli to náhodou nebude tím, že jsem na ně už dlouho nepomyslela s hnojivem :woohoo: .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Keře 10. lis 2011 07:25 #272045

• mimca
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 98
ružový ceanot je nádherný :up je to moja dlhoročná túžba, mrazuvzdornosti modrého neverím ani v mojich podmienkach (južné slovensko)
niektorým takýmto chúlostivým rastlinám sa u mňa darí, niektorým nie
napríklad scimiu vlastním už dosť veľa rokov (asi 8) zaťiaľ sa jej u mňa celkom darilo, napriek tomu, že ju mám na zlom, veľmi veternom mieste
dlhé roky bola krásna, no túto zimu dostala na frak, cez zimu dlhodobo -18 °C (v noci, cez deň okolo -8°C), to jej však neuškodilo, na jar prišlo oteplenie a potom znovu mráz a to ju hodne poškodilo, väčišnu listov mala spálených a doteraz vyzerá dosť vypelichane, fotka je z konca septembra (září)

scimia.jpg

a ešte mám scimiu mláďatko - 2 roky, tá predošlá je samička, toto je samček, je v tom istom záhone pod borovicou, ale je v záveternej časti a viac v tieni (krytý pred zradným jarným slniečkom), ten prežil zimu aj jar v pohode

scimiamladatko.jpg

fotky nie sú veľmi kvalitné :blush: sú to výrezy, dokumentovala som si na jeseň záhony

z hákliviek ešte pridám abeliu grandifloru, ktorej sa u mňa veľmi darí, má asi 4 roky, prvé dva som na zimu zakrývala kôrou (dalo sa mala si pol metra) posledné dva roky nijako nechránim, je to už obrík, prekvapivo túto zimu bez akéhokoľkovek omrznutia

abelia.jpg

ešte vlastním kalinu viburnum tinus asi 6 rokov, kvetov som sa ešte nedočkala, zmrzli aj v tých najmiernejších zimách-nezimách, v posledných rokoch mi zmrzne celá nadzemná časť a začína odznova :evil:

mimca
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: lenpel, skalnička, mišpule

Re: Keře 10. lis 2011 22:24 #272150

• Květa
  • Moderator
Mimčo, to je paráda... hlavně ta abelia ( nemám ).

Njn, to střídání teplot zjara je pro mnohé rostliny nejhorší.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 15. lis 2011 09:30 #272412

• jana H
  • Platinum Boarder
Lístečku,ne každý pustoryl(philadelphus) voní,ale to třeba ani seňor Starkl neví.častěji asi voní odrůdy coronarius, ne virginalis,ale to nevím jistě.Zimovat se nemusí,je spolehlivě mrazuvzdorný.

Květo,v zimě budeme mít čas to probrat,viď ?
Poslední úprava: 15. lis 2011 09:31 od jana H.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček
Moderátoři: Eva L., Květa