Marto, mám tu bezkultivarovou - nevidím nich rozdíl.
No a jak se má : Letos nebyl vůbec chitalpí rok.
Tuhou zimu přežila naprosto bez poškození.
Chladné jaro způsobilo, že obrážela strašně pozdě. To je jedna z jejich nevýhod, začíná pučet až když jsou teploty kolem + 20 st.
Normálně kvete ve dvou vlnách, letošní nástup kvetení byl pozvolný. Nerozkvetl celý keř najednou jak jindy, nakvétala postupně a velmi pozdě. Tím jak u nás pršelo, poupata na druhou vlnu sice nasadila, ale zřejmě již nepokvete.
Další její nectností je to, že chytá na podzim padlí ( u mne obvykle v září , páč nestříkám, je jedním z prvních keřů, kt. mají holé větve ).
Letošní rozmary počasí si s ní pohrály, je to suchomilka, těžko podmáčení snáší. Padlí už na ní je. Navíc podmáčení způsobilo odůmrť na celé jedné větvi - je téměř holá. Nahradí ji bez potíž v př. roce.
Marto, co se týká stromu, určo z ní udělat jde. V botance ji tak mají, zřejmě ji nestříhají a tudíž jim tolik nepřirůstá jako mně. Moje je keřovitá, celkem dost hluboko každé jaro šmikaná. Letos jsem ji navíc hodně vystříhala obrost na bázi + na větvích u země. Bývá dlouhý ( klidně 2,5 m v roce ) a už mi přílišně keř zahušťoval.
Přírůstky má cca metrové, na koncích kvete ( jako trubač ). Pak vyrazí pod květem dvě boční větvičky, dorostou cca 30 cm a na nich kvete v druhé vlně. Druhé kvetení není tak bohaté - ač by se dle popisu mohlo tak zdát.
vyfotila jsem ji pro tebe dneska - ale.. muž si vlevo odložil nějaké desky, vpravo je můj barel se zázračným kompůstkem..