Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re:Keře 31. srp 2010 23:48 #17162

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Amazonko, dej vědět. Rýček mám v pohotovosti. Brufen na záda taktéž. :laugh:

Kvete mi mj. žlutá komule. Je to výslužka z Průhonic a prý hůře přezimuje, tak ji trápím
v květináči. Často ji máma zapomene zalít, takže je skoro pořád zvadlá. Ale snaží se.
Navíc ji prohlodává nějaká čiperná havěť. Musím říct, že v těchto chladných dnech vítám každý žlutý kvítek. :)
a_komule___lut__.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 00:20 #17165

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
hihi, jarní hledání zazimovaných květníčků si taky užívám.
Mistr je ovšem Hespa, ta zazimuje a... nechá několik let než potřebuje. Však on si kytky poradí, prorostou..
Dostala jsem od ní svoji Exochordu racemosu, řízkovaneček, v květníčíčku několik let ponechaném v zásobním... kořeny prorostly ďurkama, zesílily a normálka pokračovaly. Byla chuťovka rostlinu z květníčku osvobozovat. :laugh:

ad chitalpa - Danate, já ji kupovala už velkou, navíc měla jsem dost štěstí, že dvě zimy po zasazení byly ty velmi teplé. Nedělala jsem s ní nikdy nic, omrznou pouze nevyzrálé konečíčky a možná i do těch by postupně dotlačila mízu. V tvém podnebním pásu bych se vůbec nevzrušovala. ;)
Roste ti ?
Marto, necnosti jsem ti vylíčila - jsem z obliga :laugh: .
Upřímně - píšeš, že máš malou zahradu - já bych si ( pokud bych měla volbu jediného stromu ) chitalpu nevybrala. Jako je krásná, to jo, ale ..mám ji zasazenou tak, že na ni koukám při sezení na podestě ( první na ráně ). Možná i tím, že mám na zahradě hodně travin ( podzimní zahrada ), za ní v průhledu je arundo ( také v brzkém jaru prázdno ) mně leze pohled - někdy i v květnu ! - na holé větve na nervy.
A ty holé větve jsou nezajímavé ( žádná hezká borka, pěkné rozvětvení - prostě klacky ).

nezrazuju, nerozmlouvám..
Ty jezdíš za Pohlovou autem ?
u žižků měli na jaře na výběr buď toho levnějšího řízkovance nebo i cca za 200,- roubovance.
Svlačec jsem viděla ... nekoupila, je... ehm... nějak moc svlačcovitý. Bojím.

ad zázračný kompůstek - jen jsem si od matky přivezla její kompost, je ( pouze ) z dubového listí. Krásně mi zkyseluje.
Je těžký, mokrý, čekám až se vyskytne pomocná ruka páč takto bych barelu utrhla ucho.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 00:25 #17166

• Květa
  • Moderator
mrk wrote:
mam zalusk na bazu - sambucus nigra black lace (eva?). da sa z kvetov robit sirup, tak ako sa robi z tych bielych? ako rychlo rastie? da sa lahko zohnat, alebo je to skor rarita?

Mrku, mám Gerdu i Evu. Sirup se dělat dá. Eva - má hezčí listy ( připomínají javor ), tmavší barvu. U mne roste pomaleji než Gerda, je ale mladší. Mám za to, že bude nižší než Gerda - může ale překvapit. Někdy na jaře jsem tu srovnávala barvu květů - Gerda ji má hezčí. Nebo mně se tedy víc líbí.
Nevím jak u vás, ale u nás je to poměrně snadno sehnatelná rostlina - když se někdo pídí.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 00:27 #17167

• Květa
  • Moderator
Honzo, jak petrklíče... krásná.

Zima jak v psírně. Nicméně - i teď mne nej uchvacuje bordo.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 05:55 #17173

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
honzo taky mám komuli žlutou a namrzá stejně jako ostatní, jen mám jinačejší barvu, pofotím a nebo kouknu do archívu :-)
Tady je jí kosíčíček vidět
P8180014m.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 06:40 #17176

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Jajo krásné
Honzo též
mám taky novou komuli stříbřitou:) budlleya silver anniversary
má nakveteno, tak jsem zvědavá
Květuš, právě, že mi už jednou zašla ale ještě do zimy:( , ale letos od Tebe vyhazuje jeden lístek za druhým a pěkně se vytahuje, pofotím
009-35d050884d60b94c2c046b7a4361afe4.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 09:37 #17182

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Květo, tos mě potěšila, já ji budu mít na krajním záhonu u plotu s těmi dobrými sousedy, kde už mám červenou slivoň a magnolii a pod tou chitalpou bude dřevitá 30tiletá pivoňka, která stačí odkvést, než začne chitalpa rašit, takže to dobře vychází a pak vyraší na kraji záhon z fuchsie magelaniky a ty už bude stínit a to je účel. V létě zakryje výhled k sousedům, aby měli soukromí, přistíní fuchsiím a nebudou z ní padat červivá jablka. Ještě je na tom záhonu hortenzie arborescens a na jaře narcisy. Tak to bude vyladěné a bez práce, jak doufám.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 09:38 #17183

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Květo, tos mě potěšila, já ji budu mít na krajním záhonu u plotu s těmi dobrými sousedy, kde už mám červenou slivoň a magnolii a pod tou chitalpou bude dřevitá 30tiletá pivoňka, která stačí odkvést, než začne chitalpa rašit, takže to dobře vychází a pak vyraší na kraji záhon z fuchsie magelaniky a ty už bude stínit a to je účel. V létě zakryje výhled k sousedům, aby měli soukromí, přistíní fuchsiím a nebudou z ní padat červivá jablka. Ještě je na tom záhonu hortenzie arborescens a na jaře narcisy. Tak to bude vyladěné a bez práce, jak doufám.
Žižkům jsem už psala, že bych si pro ni raději přijela až na jaře, i když za Pohlovou bych jela nejraději hned.

Ještě jsem si u nich vybrala :
Drmek - Vitex agnus-castus,
kalinu - Viburnum sargentii 'Onondaga'
Asplenium trichomanes sleziník červený,

nemají to tak drahé, abych to nezkusila.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 14:14 #17192

• mrk
Květa wrote:

Mrku, mám Gerdu i Evu. Sirup se dělat dá. Eva - má hezčí listy ( připomínají javor ), tmavší barvu. U mne roste pomaleji než Gerda, je ale mladší. Mám za to, že bude nižší než Gerda - může ale překvapit. Někdy na jaře jsem tu srovnávala barvu květů - Gerda ji má hezčí. Nebo mně se tedy víc líbí.
Nevím jak u vás, ale u nás je to poměrně snadno sehnatelná rostlina - když se někdo pídí.

ja som videla tie fotky, tiez sa mi kvet gerdy viac paci. ale bude to dost na ociach, takze uprednostnim listy. havlis pise, ze rastie bujne, vyska 2-3 m tusim. potrebujem tie 2 metre a co najskor :-)

k tomu, co je u nas zohnatelne - neviem, mam pocit, ze nemame takmer ziadne internetove obchody, na rozdiel od vas, ze (s vynimkou bratislavy) sa tu predavaju "tavolniky, skalniky a natrzniky ". obcas nieco zaujimave je v baumaxe, ale tam zas strasne drahe...no :S ale mam sancu si to dat kupit aj v cechach, preto sa pytam, ci sa to da u vas lahko zohnat.

a co cornus florida rubra, ten by sa mi pacil tiez :-) ten vraj rastie pomaly? dorastol by v rozumnom case do 2 metrov? predpokladam, ze by som kupila malu rastlinku.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 01. zář 2010 14:35 #17196

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
mrk: mám cornus florida a opravdu neroste moc rychle. mám ho již 3. rokem a tak 10 cm za rok? +/-? cornus cousa mi valí třeba rychleji...
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa