Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 18. led 2013 12:42 #285997

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Matesi, reaguji velmi pozdě..

Hort. zimuji na světle ( do sklepa kvůlivá vlhkosti nemohu uložit nic ). Téměř nezalévám. Začnu se zaléváním v době, kdy začnou znovu obrážet ( cca v pol. února, podle teplot ).
Nedávno jsem zrovna kontrolovala vlhkost zeminy prsty, je ( zatím ) dostatečná.

Pokud se ti nezdá jejich stav - a asi máš pravdu, že v pořádku nejsou - přemístila bych je na sušší místo.

Lístečku, dívala jsem se na fotky, nic velmi závadného nevidím. Je možné, že díky podmínkám ( např. bujný růst, předchozí dávka hnojiva, zalévání vodou z vod. řádu příp. další ) rostlina reagovala takto. Vzhledem k tomu, že se stav v dalším průběhu sezony upravil sám ( jak píšeš ), nezabývala bych se tím.
Mně takhle světlají nové listy pokud mi dojde dešťová voda a musím zalévat vodou z vodovodu ( silně vápenatá ). Považuju to za začínající chlorozu, přidávám do zálivky chelátové železo. U někt. se stav upravil, jiné nereagovaly. I proto jsem se macrophyl vzdala. Ten věčný boj mne nebavil.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Hortenzie 20. led 2013 08:36 #286020

• Lísteček
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 201
Květo děkuji. Zjistila jsem dle fotky kacka4321ted.rajce.idnes.cz/Hortenzie_-_...ngea/#PA240181...jpg , že rozdělení listu trvalo až do konce sezony, ale jinak vypadá rostlina bujně a zdravě. Vodou to není, zalévám pouze dešťovkou,ale možná to hnojení.. Dám na tebe, zatím žije a zdá se zdravá..tedy, dokud byla vidět :) bez sněhu, budu ji sledovat letos. S macrophyllami máš pravdu, také jsem přesedlala na paniculaty a stále je rozšiřuji, jak říkáš nebavily mě ty neustálé peripetie s nimi. Ponechala jsem pouze ty variety, kterých se zatím neumím vzdát:Gener.Vicomt.deVibrae,Romance,Mousmee,Expression a tři bezejmenky.
K Expression: loňské -30ítky ji neodradily od toho, že přesto bohatě rozkvetla..krásných 5 květů..je mladá, měla jsem za to, že tato nekvete na letošních výhonech, loňské vzal mráz.
Jaké máš zkušenosti s kvetením dubolístek?
Díky.
Poslední úprava: 17. úno 2013 19:44 od Lísteček. Důvod: změna cílové adresy
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 22. led 2013 18:07 #286055

• Květa
  • Moderator
Lístečku, k dubolístkám - nedávno jsem zrovna četla, že kvetou podobně jako macrophylly na loňském dřevě.

Neměla jsem zatím nikdy možnost ověřit, jestli je to pravda a jakou nejnižší teplotu dubolístkové pupeny vlastně snesou. Nepěstuju je zase tak dlouho ( první jsem koupila v r. 2008, dovoz z Hol. a ta hned po zasazení kvetla. Měla jsem několik vlastnoručních řízkovanců, ty kvetly - ale byly přezimovávány v bezmrazu.
V zahradě jsem měla spíš problém aby vůbec ustály mrazy. Neosvědčilo se mi pouhé naházení sněhu ( svlékání kůry ), v následujících letech jsem je zasypávala kupičkou listí. I tak mi vrcholové pupeny vždy zmrzly.
To, že mi nekvetou mi zas až tak moc nevadí ( i když, samo, květy by byly velké plus ) - rostlina je to nádherná i bez nich.
Mmch, ony jí neopadají velmi dlouho listy - i teď je má.

Danče v Brně vydrží, kvetou, EvěL nikoliv.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte, mišpule, Lísteček

Re: Hortenzie 23. led 2013 16:09 #286067

• Mates
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Květo, děkuju moc!! Tu moji nejmilovanější - You and Me jsem už zkusmo přesunula na půdu a vypadá, že jí to vyhovuje, už z ní nekape :-) a pořád jí nezalívám. Akorát mi už skoro všechny začaly pučet - i bez zalívání. A tahle už má i malá poupátka, tak se bojím, aby pak neopadaly. Říkala jsem si, že bych začla zalévat až pominou i ty denní mrazy. Ale hodně opatrně, abych zbytečně nenastartovla růst. Ale zas se bojím, abych tím šetřením s vodou zas třeba nezpůsobila to, že začne opadávat, nebo celý ten květní pupen náhle upadne. To snad ale ne!
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 26. led 2013 15:19 #286098

• Lísteček
  • Junior Boarder
Nedalo mi to a vzala jsem rentgenem mých devět zahradnických knih, včetně mého "miláčka", páč myslím, že je nejobjektivnější , 11ti set stránkovou AZ encyklopedii zahradních rostlin a našla jsem o květních pupenech dubolístek prd. Prošla jsem asi 70 odkazů na netu a zjistila, že navzdory tvrzení na Bakker webu, že: keř vykvétá na větvích, které se vytvořily v tomto roce, dám spíše na zkušenosti webu Garten: že vykvétá na starém dřevě. Také pan Havlis popisuje totéž a s jeho..ač nelidsky drahými..rostlinami mám zkušenosti jen ty nejlepší, takže má mou důvěru, stejně jako názor Květy.

Chtěla jsem vložit fotku dubolístky, jelikož si má děravá paměť nepamatuje, zda jsem zasadila snow queen či snow flake, ale vkládání mi stále nefunguje, tak příště. :)
Vkládání nevkládání, tady je zatím pouze h.q.Harmony: kacka4321ted.rajce.idnes.cz/Hortenzie_-_...angea/#P8170127..jpg kacka4321ted.rajce.idnes.cz/Hortenzie_-_hydrangea/#P9210369.jpg ,fotku h.q.snow... jsem zatím nenašla :(
Poslední úprava: 17. úno 2013 19:55 od Lísteček. Důvod: vložení fotky
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 01. bře 2013 18:19 #286362

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Do zítřejšího odpoledne jsembez netu(jen v mobilu a to je k zbláznění,písmenka jak blechy).Chci o víkendu řádit na zahradě,myslíte,že už můžu ostříhat paniculaty?
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 01. bře 2013 19:31 #286363

• Květa
  • Moderator
Mišpul, můžeš. Lze počkat i lze se do toho klíďo pustit. Ony stejnak pouští už ty loňské palice květů.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Hortenzie 30. bře 2013 18:25 #287208

• Lísteček
  • Junior Boarder
Tak už na mě ve špajzu laškovně pomrkávají rašící pupeny nových přírůstků do zahradní rodinky: H. m. Avantgarde(ty macrophylly mě stejně zase uženou :ohmy: ), H. m. Schloss Wackerbarth´, H. p. Moonlight, H. p. Diamond Rouge, H. p. Phantom. (Pak asi 5 clematisů, 3 růže, X trvalek a Y cibulovinohlíznatin :) ) a vzhledem k nepřehlédnutelnému jaru mě již svrbí ruce.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 30. bře 2013 18:49 #287209

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Dnes jsem okukovala macrophyly.Nechci to zakřiknout,ale vypadá to,že zatím dobrý.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Hortenzie 02. dub 2013 07:19 #287238

• Lísteček
  • Junior Boarder
Mišpule, taky mám ten pocit, až na to, že jsem měla letos tak báječný nápad strašně kvalitně je zazimovat, takže mi ty metry sněhu již po 4té pěkně zlámaly celé keře i se zazimovaním..nj frajerka zahradnice, kam nemůže čert, tam nastrčí PRIMA NÁPAD. :up
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa