Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Hortenzie 16. dub 2014 13:13 #288303

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jani, ty růžové arborescens - vím o dvou kultivarech.
Pink Percussion - kupovala jsem ji už v skoro odkvetlém stavu, narostlou, 5l. Květenství nebyla nijak velká, zdálo se mi i , že jsou dost vyblajchovaná ( špinavě růžová ). Přece jen, je to první vlašťovka v růžové, šlechtitelé následně vypiplají nejspíš něco úchvatnějšího.
Následně o ní nic víc nevím, nebyla pro mne. ( Danate ).

Druhou - Hydrangea arborescens INVINCIBELLE 'Spirit' mám. Zatím vypadá droboučká - slabší větvičky, květy se váhnou k zemi. Mají ale úžasnou barvu - skoro až fialovou. Mlam.
Letos by už mohla vyrážet květní výhony ze ztvrdlého dřeva, jsem zvědavá, jestli se budou překlápět i nadále.
O výšce 1,5 m pochybuji ( možná za několik let, při nestříhání ). Ale ty slabší klacíky ( zatím dle pozorování ) takovou výšku nepovolí.
Kupovaly jsme ji v Diké.

k výšce jak paniculat, tak arborescens. Záleží na mnoha faktorech. Pokud srovnávám hort. své a EvyL ( vidívávám je nejčastěji ) - pak u ní mají daleko lepší podmínky k růstu ( pH, polostín, vyšší vlhkost vzduchu a další ). Eva je stříhávává nízko, přírůstky/ rok má i z těchto důvodů o mnoho delší. Moje jsou zapěstovány na keře, provádím jen nehluboký střih.
Tzn. musí rozdělit sílu k růstu do daleko více výhonů, logicky tím jsou i přírůstky kratší. Květů mívá i násobně více, z čehož vyplývá i to, že jsou proti Eviným menší.
Ale věřím tomu, že i kdybych střihla stejně jako ona, velikostně ( přírůstky i květy ) by jejich zdaleka nedosahovaly. Nejmarkantnější je to na Annabelle. Už roky chci utrhnout květ své a pofotit s obrkvětáky u Evy.

a bych to nějak dopatlala k závěru.
Pokud odhlédneme od toho, že někde se jim bude vést lépe, pak pro výšku jsou určující dva faktory. Jeden pomíjivý - a to je přírůstek/rok. Jsou paniculaty, kt. jej mají geneticky vyšší. Z mých je to Levana.Opakem pak jsou dwarfí, z těch strom se nejspíš nikdy nepovede ( Bobo, Dart's L.Dott, Candy ). A pak jsou ty "průměrné". Z nich si v podstatě můžeš udělat cokoliv, po čem zatoužíš. Jen to chce roky a trpělivost. V podstatě ale nemůžeš nic pokazit ( střihem ), vše se dá změnit v roce následujícím. Čili - pokud chceš keř nebo stromek s korunkou - za několik let požadovaného docílíš.
Např. Limelight držím na 1,5 m výšky ( i šířky ), Kyushu mám zapěstovanou na stromek ( korunka asi ve 120 cm )...
Jediná, kt. se mým snahám vzpírá je Vanille F. - pořád klopí, větve prostě tíhu květu neunesou + jde hodně do šířky.

Poslední úprava: 16. dub 2014 13:43 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., HonzaPM, Vlaďka, mišpule

Hortenzie 16. dub 2014 21:01 #288322

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo díky, tak Bobo můžu vynechat ;) a co ten Phantom? Máš? Patří k těm vyšším nebo nižším?

A Arborescens tedy asi počkám, až bude vyšlechtěno něco dalšího.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 18. dub 2014 17:05 #288349

• Květa
  • Moderator
Jani, Phantom má Dresla a ( skorojistě, pokud neblbnu už úplně ) EvaL.

Patří k těm vyšším ( resp. můžeš ho tak zapěstovat ), je ceněn pro olbřímí květenství - mně se moc líbí, květy má o krapítek rozvolněnější, není to taková nahuštěná homole jako Limelight nebo (až ) Magical Moonlight. A sněhově bílé.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 18. dub 2014 17:12 #288350

• Květa
  • Moderator
S Pink Anabelle mám potíže s názvem.
Motá se mi Invincibelle s Incrediball ( přišly na trh u nás skoro stejně ).

přikládám fotku barvy -
P1120511.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., mišpule

Hortenzie 18. dub 2014 19:41 #288361

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Květo, barva moc hezká, to by vyhovovalo :) , ale jestli se válí, není to dobrý adept na místo mezi Limelight a V.Fraise.
Ale pomalu jí začnu hledat místo někde jinde, protože jestli ty macrophyly každý rok pomrznou, tak nemá smysl je pěstovat :unsure: .
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 18. dub 2014 22:11 #288366

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Poslední dobou se mi čím dál více líbí jednodušší a drobnokvěté varianty snad u všeho (růže, clematisy, hortenzie....). Květo, na té fotce je Hydrangea arborescens INVINCIBELLE 'Spirit'? Je moc krásná.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 19. dub 2014 06:49 #288370

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jani, toto jsou moje oblíbenkyně. Phantom je z nich nejvyšší, ale protože ji na jaře stříhám co nejníž nad zemí, doroste do 1,5 m. Zatím je to mladý keřík, možná, že bude v budoucnu větší. Má na to.

H.p.Phantom.jpg

H.p.SilverDollar.jpg

H.p.SundaeFraise.jpg

H.p.WimsRed.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka

Hortenzie 19. dub 2014 06:52 #288371

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zdá se, že Great Star bude vzrůstnější. Nemám, bohužel, fotku celého keře.

H.p.GreatStar.jpg
Poslední úprava: 19. dub 2014 06:54 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule, Evka

Hortenzie 19. dub 2014 07:41 #288372

• Jana V.
  • Platinum Boarder
EvoL. děkuji moc za fotodokumentaci :) . Původně jsem zvažovala i Sun. FR., ale byla by malá.
Pochybuju, že by u nás Phantom dal 1,5m, ale pokud by se výškově vyrovnal LL, tak bych byla spokojená ;) .
Zatím mě drží období velkých bakulí, ale nepochybuji, že to bude mít vývoj ( jde jen o to , jak bude rychlý :P ).
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 31. kvě 2014 10:31 #289321

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Květa napsal:

Pohlová, Peppermint by opravdu měla být schopná kvést i na letošním dřevě, s ostatním se ztotožnuji s tím, co napsala JanaV o ESummer. S tím rozdílem, že mně to dělají každoročně - kvetou pozdě, na starém dřevě ne, omrznou.

Ty tři paniculaty znám/mám, jsou všechny velmi pěkné.
Ty hortenzky ze série Magical, kam patří i Moonlight, jsou vydařené všecky.
Bobo jsem kupovala na podzim, kvetoucí, má jemňoučké květenství, bude zakrslá.

Ve čtvrtek jsem byla zkusmo v píseckém OBI a měly tam hydrangeu macroph. ze série Magical Four Seasons. Tady jsem k tomu něco vygůglila www.magicalfourseasons.com/nl/assortiment/index. Je to stejná série, na jakou se ptala Pohlová? Moc by se mi líbily a hlavně: kvetla by na letošním dřevě. Obyč macrophyly mám letos zase pěkně od země, to jaro s nimi zacvičilo.
Cena 400,- a velký květník s květy. Tak co, mám si pro ni zajet?
Endlessku nemůžu zaboha sehnat. Vloni jsem prošvihla sérii Forever Ever (tluču si hlavu). MOc díky za "kladnou" odpověď :) .

JO a měly tam růže. Tradičně Schneewithen a spol. Cena byla taky 400Kč. A mezi nimi nakvetlou Rose de Resht - tak nevím, jestli si nepočkám na Dreslinu nebo skaličanskou.
Poslední úprava: 31. kvě 2014 10:54 od Miška.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa