Jani, ty růžové arborescens - vím o dvou kultivarech.
Pink Percussion - kupovala jsem ji už v skoro odkvetlém stavu, narostlou, 5l. Květenství nebyla nijak velká, zdálo se mi i , že jsou dost vyblajchovaná ( špinavě růžová ). Přece jen, je to první vlašťovka v růžové, šlechtitelé následně vypiplají nejspíš něco úchvatnějšího.
Následně o ní nic víc nevím, nebyla pro mne. ( Danate ).
Druhou - Hydrangea arborescens INVINCIBELLE 'Spirit' mám. Zatím vypadá droboučká - slabší větvičky, květy se váhnou k zemi. Mají ale úžasnou barvu - skoro až fialovou. Mlam.
Letos by už mohla vyrážet květní výhony ze ztvrdlého dřeva, jsem zvědavá, jestli se budou překlápět i nadále.
O výšce 1,5 m pochybuji ( možná za několik let, při nestříhání ). Ale ty slabší klacíky ( zatím dle pozorování ) takovou výšku nepovolí.
Kupovaly jsme ji v Diké.
k výšce jak paniculat, tak arborescens. Záleží na mnoha faktorech. Pokud srovnávám hort. své a EvyL ( vidívávám je nejčastěji ) - pak u ní mají daleko lepší podmínky k růstu ( pH, polostín, vyšší vlhkost vzduchu a další ). Eva je stříhávává nízko, přírůstky/ rok má i z těchto důvodů o mnoho delší. Moje jsou zapěstovány na keře, provádím jen nehluboký střih.
Tzn. musí rozdělit sílu k růstu do daleko více výhonů, logicky tím jsou i přírůstky kratší. Květů mívá i násobně více, z čehož vyplývá i to, že jsou proti Eviným menší.
Ale věřím tomu, že i kdybych střihla stejně jako ona, velikostně ( přírůstky i květy ) by jejich zdaleka nedosahovaly. Nejmarkantnější je to na Annabelle. Už roky chci utrhnout květ své a pofotit s obrkvětáky u Evy.
a bych to nějak dopatlala k závěru.
Pokud odhlédneme od toho, že někde se jim bude vést lépe, pak pro výšku jsou určující dva faktory. Jeden pomíjivý - a to je přírůstek/rok. Jsou paniculaty, kt. jej mají geneticky vyšší. Z mých je to Levana.Opakem pak jsou dwarfí, z těch strom se nejspíš nikdy nepovede ( Bobo, Dart's L.Dott, Candy ). A pak jsou ty "průměrné". Z nich si v podstatě můžeš udělat cokoliv, po čem zatoužíš. Jen to chce roky a trpělivost. V podstatě ale nemůžeš nic pokazit ( střihem ), vše se dá změnit v roce následujícím. Čili - pokud chceš keř nebo stromek s korunkou - za několik let požadovaného docílíš.
Např. Limelight držím na 1,5 m výšky ( i šířky ), Kyushu mám zapěstovanou na stromek ( korunka asi ve 120 cm )...
Jediná, kt. se mým snahám vzpírá je Vanille F. - pořád klopí, větve prostě tíhu květu neunesou + jde hodně do šířky.