Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Hortenzie 31. kvě 2014 11:57 #289322

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Miško a kterou měli? Na weku jsem viděla, že si někdo pořídil podobnou tříbarevnou ( modrá, červená, zelená), jsou tam k tomu i nějaké komentáře.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 01:15 #289341

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Miško, já ti nevím :lol:

Ono i s ES (u mne ) se to má následovně. Omrznou stejně jako ostatní macrophylly, vyraší znovu, vykvetou. Někdy v srpnu, cca.
Pro mne jsou daleko spolehlivější a bezpracnější paniculaty.

podle toho, jakou mají - možná bude třeba i modřit..
Efektní tedy jsou, nejvíc se mi líbí Opal...

Letos to s ES vůbec není jednoduché, mám na nich pouze cca 7 cm výhonky od země, nechce se jim růst.
--

Ještě pro pořádek dodám - psala Danča cca před týdnem, že ES mají v Hornbachu. Za 150,- ( nevím, jestli se neupsala ).
Poslední úprava: 01. čen 2014 01:17 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 09:20 #289356

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Já mám ES už min. 4 roky. Každoročně obsypaná květy, ale loni pomrzla při těch květnových mrazíkách akomplet musela začít tlačit od země a kvetla až hodně pozdě jen pár kvítky. Takže co do odolnosti proti mrazu to zas taková sláva není. Ale vidím tam přesto rozdíl proti macrophylám. ESku stačí v takovém případě zakrýt textilkou, případně ( a to jsem loni zanedbala) zasypat kuželem rašeliny, aby alespoň spodní pupeny na dřevě byly chráněny. Pak kvete mnohem lépe než obyč. macrophyla. Začne kvést na tom, co vyraší z dřeva a pokračuje na nových výhonech. Mívám jí totálně obalenou květy. Macrophyla vykvete na těch květácích, co se nyní ukazujou a pak šlus.
Takže já za sebe ESku rozhodně můžu doporučit, jen hlídat proti spálení jarními mrazíky. Samozřejmě, paniculaty jsou v tomhle úplně v pohodě, ale z mého pohledu pořád ta trocha starání za tu nádheru stojí ( samozřejmě záleží oblast od oblasti).

Letos uvidím po dlouhé době kvést i mou fialovou macr., kterou už jsem neviděla kvést 2-3 sezóny. Přesadila jsem jí na místo, kde je v zimě a na jaře zastíněná sousedovic garáží, hodně to pomohlo. Ty první jarní mrazíky jí trochu popálily listy, ale "srdíčka" se zárodky květů zůstala ušetřena. Při těch druhých mrazech jsem to psychicky nevydržela a všechny hortenzie jsem zakryla velkými květináči, kýbli a tu největší velkou papírovou krabicí. Přijde mi to lepší, než textilka, ta ve větru naopak hodně výhonů oškube :angry: .

Edit: viděla jsem v Chorvatsku hortenzie macr. pouze v květináčích. Tam by přeci měly zimu v pohodě přežít. Že by to v létě neuzalejvali?
Poslední úprava: 01. čen 2014 09:24 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Hortenzie 01. čen 2014 09:55 #289358

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Taky u sebe vidím velký rozdíl ES oproti obyč.macrophyllám v bohatosti květu i délce kvetení a nedám na ně dopustit,tím spíš,že paniculátám jsem ještě na chuť nepřišla,mám jenom White lace.
Ale i u ES vidím rozdíly-může to být i stanovištěm-názvy bych musela hledat,modrá kvete vždy nejvíc,nejméně Blushing bride.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 10:31 #289361

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Holky, tak dík :kiss: . Já si pro ně zajedu.
Paniculaty jsou super, jenže ještě není na trhu v modré barvě. To je ten průser pro mne.
Co se týče toho výběru z té Magical série, tak měly snad všechny z toho odkazu. Já si vezmu určitě (pokud ještě bude) Revolutin a Coral.
Obyč macrophyly tu v okolí kvetou každoročně. Ale: mají je před barákem u silnice. Jestli tím jsou chráněny před mrazíky, nebo ta sůl?! A co jsem si všimla: každoročně jsou některé dokonce na jaře ostřihané na polovinu výhonů a stejně jsou v létě obsypané květy. Fakt záhada. A pochybuju, že to jsou Endless.
Na zimu zasypávám hrabankou, pak bukovým listím až úplně nahoru a chvojí a stejně to nepomáhá.

A přesně jak psaly obě Jany: za tu modrou nádheru to stojí.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 11:25 #289362

• jana H
  • Platinum Boarder
Miško,promiň mou nechápavost-jaké chceš nakupovat ? Série Magical přece nejsou ES,nebo ano ?
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 11:37 #289363

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, já bych si vybrala Magical Opal v růžové variantě. Modrou ES se také snažím převychovat na růžovou ;) . Já modrou miluju na jiných kytkách, ale u hortenzií mi nějak nesedí. Kdyby byla spíš fialovomodrá, tak to by byla jiná :P .

Edit: Série Magical by také měla kvést na nových výhonech.
Poslední úprava: 01. čen 2014 11:39 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 11:57 #289364

• Květa
  • Moderator
Jana V. napsal:
Miško, já bych si vybrala Magical Opal v růžové variantě. Modrou ES se také snažím převychovat na růžovou ;) . Já modrou miluju na jiných kytkách, ale u hortenzií mi nějak nesedí. Kdyby byla spíš fialovomodrá, tak to by byla jiná :P .

Edit: Série Magical by také měla kvést na nových výhonech.

Jani, kdes na tuto informaci narazila ? Mně právě napadlo, že jsem psala o ES, o tom, že se mi líbí Magical Opal, ale tomu, jestli by měly Magical být schopné ( či neměly ) kvést na letošním dřevě jsem se vůbec nevěnovala.
Píší to někde ? Na nic takového nemohu narazit. :woohoo:
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 12:20 #289365

• jana H
  • Platinum Boarder
Také jsem to nenašla,mohu poprosit o odkaz ?
Poslední úprava: 01. čen 2014 12:23 od jana H.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 01. čen 2014 12:22 #289366

• Květa
  • Moderator
Jana V. napsal:
Já mám ES už min. 4 roky. Každoročně obsypaná květy, ale loni pomrzla při těch květnových mrazíkách akomplet musela začít tlačit od země a kvetla až hodně pozdě jen pár kvítky. Takže co do odolnosti proti mrazu to zas taková sláva není. Ale vidím tam přesto rozdíl proti macrophylám. ESku stačí v takovém případě zakrýt textilkou, případně ( a to jsem loni zanedbala) zasypat kuželem rašeliny, aby alespoň spodní pupeny na dřevě byly chráněny. Pak kvete mnohem lépe než obyč. macrophyla. Začne kvést na tom, co vyraší z dřeva a pokračuje na nových výhonech. Mívám jí totálně obalenou květy. Macrophyla vykvete na těch květácích, co se nyní ukazujou a pak šlus.
Takže já za sebe ESku rozhodně můžu doporučit, jen hlídat proti spálení jarními mrazíky. Samozřejmě, paniculaty jsou v tomhle úplně v pohodě, ale z mého pohledu pořád ta trocha starání za tu nádheru stojí ( samozřejmě záleží oblast od oblasti).

:silly: :silly: , chci napsat, že jsem v pokušení nepěstovat ani ES. Záznamy mne snad neklamou, mám je 6.rokem.
Po těch zimách, kdy byly mrazy přes -22 st. mi téměř nekvetly ( Original na průvanu nekvetla nikdy ), i když jsem kopčila, obrážely z kořenů. Loni byly pěkné.
Se kačířsky zamýšlím, jestli mi za tu práci stojí. Zazimovat, chránit před jarními mrazíky, pak je tahám z chlorozy ( máme silně vápennatou vodu, pokud musím zalévat z řádu )...Měla jsem kdysi zálusk na Hovarii - teď už nevím jestli Hopcorn nebo Hobeline, kvůli tmavé barvě... ale představa, že ji musím ještě modřit, jinak bude růžová..
Navíc, nemám v obdělávaném pro ně úplně vhodné stanoviště, to bych si musela udělat nový záhonek ;)

vítězí Lenóra.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H
Moderátoři: Eva L., Květa