Jana V. napsal:
Já mám ES už min. 4 roky. Každoročně obsypaná květy, ale loni pomrzla při těch květnových mrazíkách akomplet musela začít tlačit od země a kvetla až hodně pozdě jen pár kvítky. Takže co do odolnosti proti mrazu to zas taková sláva není. Ale vidím tam přesto rozdíl proti macrophylám. ESku stačí v takovém případě zakrýt textilkou, případně ( a to jsem loni zanedbala) zasypat kuželem rašeliny, aby alespoň spodní pupeny na dřevě byly chráněny. Pak kvete mnohem lépe než obyč. macrophyla. Začne kvést na tom, co vyraší z dřeva a pokračuje na nových výhonech. Mívám jí totálně obalenou květy. Macrophyla vykvete na těch květácích, co se nyní ukazujou a pak šlus.
Takže já za sebe ESku rozhodně můžu doporučit, jen hlídat proti spálení jarními mrazíky. Samozřejmě, paniculaty jsou v tomhle úplně v pohodě, ale z mého pohledu pořád ta trocha starání za tu nádheru stojí ( samozřejmě záleží oblast od oblasti).

, chci napsat, že jsem v pokušení nepěstovat ani ES. Záznamy mne snad neklamou, mám je 6.rokem.
Po těch zimách, kdy byly mrazy přes -22 st. mi téměř nekvetly ( Original na průvanu nekvetla nikdy ), i když jsem kopčila, obrážely z kořenů. Loni byly pěkné.
Se kačířsky zamýšlím, jestli mi za tu práci stojí. Zazimovat, chránit před jarními mrazíky, pak je tahám z chlorozy ( máme silně vápennatou vodu, pokud musím zalévat z řádu )...Měla jsem kdysi zálusk na Hovarii - teď už nevím jestli Hopcorn nebo Hobeline, kvůli tmavé barvě... ale představa, že ji musím ještě modřit, jinak bude růžová..
Navíc, nemám v obdělávaném pro ně úplně vhodné stanoviště, to bych si musela udělat nový záhonek
vítězí Lenóra.