Zdenko, když byl malý tak ručně, ale ted už strojově ( půjčujeme si el. nůžky od tchýně). Musíme něco nakoupit. Asi jsou lepší benzínová, protože el. mají nebezpečný kabel, u nůžek je jenom šňůra si 20cm, a prodlužovačka se dá měnit

Už jsme zrušili myslím dvě

Se strojovýma se lépe drží tvar, ale je potřeba ( alespon s těmi co máme) udělat dodatečné upravy ručně - roztřepané konce silnějších větviček, zapomenuté větvičky atd..
Ad habr, myslím, že záleží na vkusu a potřebě. Já jsem spokojená, potřebovali jsem vyšší clonu, moc se mi líbí jeho olistění. V zimě nám bylo jedno jeslti bude přes plot vidět nebo ne. Ono to s tím suchým listím není tak horké, na většíně keřů zůstane jenom pár lístků. Také si myslím, že je to dobré místo pro ptáky , ikdyž se stříhá.
Velmi dobře snáší hluboký řez a roste i ve stínu.
Jediné co mi vadí jsou ti "paraziti" na listech - dávala jsem fotku do vlákna choroby.
Evo, až ted jsem si všimla tvého příspěvku. Oba zmíněné plevele mám také, už jsem se s nimi vyrovnala...Nějaký hloupý plevel mě fakt nemůže vytočitB) a ještě ke všemu přesličku. nedávno jsem pročítala stránky a jejich odkazy, které tady někdo zmínil v souvislosti s mulčem. Přeslička v ekol. zahradě se má dávat jako mulč pod stromky, takže to beru jako plus, že mi tady roste a co utrhnu namulčuju pod stromky...