Kompost, tohle téma mám fakt ráda. Poklad na zahradě, pravý doklad toho, jak z odpadu vzniká zahradníkovo zlato.Máme naštěstí dostatek prostoru, tak kompost mám a ne jeden. Zásobuji ho hlavně onou čerstnvě posekanou távou, a pokud je mokrá, tak fakt po nějakou dobu pěkně"voní". Sušení távy do kompostu považuji za nadstandard, stejně to potom prolejou vodou, tak mě smysl jaksi uniká. Větvičky do kompostu nedávám, ztěžují prosévání. Když jsem si zde přečetla o žížalách, šla jsem zarejpat do dvouleté kupy a ejhle, české žížaly se činí a je tam vůbec dost živo. Tak si myslím, že ta mokrá tráva sešrotovaná sekačkou vůbec nevadí. Plíseň zmizí, ale stejně se tvoří hlavně tam, kde je v kompostu sušší místečko. Kde je mokrý a zapojený, tam se zničí vše, i plíseň.Dr. Peleška radikálně prohlašuje, že do kompostu patří vše, i napadené listy, vše se tam spálí.
Bohužel, komposty nemohu přehazovat, jak vidno z fotek. Jeden je 2-3roky starý a druhý loňský a letošní. Občas je prolejeme vodou vystupující z čističky. Letos jsou i pěkně prolité deštěm. Po pořádném slejváku se kompost scvrkne i o polovinu. PO třech letech se kompost rozhodí(tedy ne sám, ale chudák manžel) po trávníku a rozveze ke květinám a na jeho místo se dělá zase nový.