rozdíl mezi obyč. kompostováním a kaliforn. žížalami je v tom, že ty američanky spracují vše v trávícím traktu- tudíž je používají i ke zpracování těch psích výkalů...dávala jsem to jako spestření, ale teoreticky by to enmělo vadit, nedelám to, ale určitě bych se toho nebála pro květiny...pro zeleninu by tam byl asi psychický blok
jinak SVOBODA NA PERMAZAHRADÁCH doporučuje kompostovat i vše, i od lidí ....
ty žížaly mají výhodu právě v tom, že zpracují i napadené rostliny, semena plevelů atd...prostě to stráví...dávám jim i zbytky jídla, které bych třeba na kompost nedala...
já pak ten substrát používám bez míchání k sázení, je to paráda....zádné tahání hotových sudstrátů, nebo pak nejaké míchání...
od žížal je ten kompost i rychleji zpracovaný, pokud se tam nedávají teda tvrdé zdřevnatělé stonky, jen měkký rostlinný odpad...
já je teda dost hýčkám

....na podzim mi vinaři vozili výlisky z hroznů, dnes sem to dávala na záhon, možná to ještě chvíli chtělo, semínka ještě nebyly rozložené, tak jsem zvědavá, asi některé vzejdou, ale nebyl už čas čekat...
já jsem z nich teda nadšená, hlavně proto ze nemusím hlidat teplotu, složení atd. jako u norm. kompostu
Danuš, taky jich mám zdá se málo, po zimě, ale jsou asi hodně zalezené, uz se probírají a začínají konečně makat...
a jak píše Kaja, postupují odpoda nahor,to co je zpracované, tam uz nejsou..
Jitko, oni se nikam nerozlezou, pokud nemají potravu, umírají, hlína škodí jejich trávícímu systému...tak se nepřemnoží do záhonů atd., nemusíš mít obavu....a nemusíš dávat žádné urychlovadla a tak, jsou rychlé...