Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kalifornské žížaly a kompostování

Re: Kalifornské žížaly a kompostování 29. bře 2011 20:44 #248509

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Hihi, vyprávěla...

Hele, to jako si mám s podzimkem nastěhovat kompostér do kuchyňky ? :lol:
Bych je zkusila, potřebuju si koupit tu plastovou vele-obludu ( min. 650 l ), páč jinak se uslimákuju. A tráva se rozkládá normálně dost pomalu...

Tak myslíš, že když je nechám přes zimu v plast. kompostéru venku - holky přežijí ?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Kalifornské žížaly a kompostování 30. bře 2011 09:00 #248542

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
myslím že přezimují i v plastáku, do obýváku je rozhodně! nestěhuj :whistle: .... případně zazimuj nekde do rohu zahrady, fakt jen část, at jsou v záloze i venku....prostuduj to na těch stránkách, jsou tam i venkovní kompostéry, třeba tam o tom bude zmínka...stačí jich uchovat fakt jen pár, oni se pak namnoží...
a trávou mulčuj, né...

ještě doplním poznatky ke klasickému kompostování, pro Dreslu.../čtu první stránky vlákna/...kompost mám pod ořechem, tedy ve stínu...základ je přiměřená vlhkost, takže při zalévání zahrady i kompost...pokud denně, stačí jen skropit na povrchu...ty vysoké teploty tam fakt jsou, ale v "jádru"...jak příznačné v této době :huh: ...vždy vidlema nadzvednu a kontroluju rukou...pokud není vlhkost, enní ani teplota..
prohazuju cca po 3 týdnech, to je moc důležité, tím se hooodně urychluje zrání....
protože ale ted mám hodně matrošu- beru i vše od sousedů, bo sama mám málo :silly: , polouzrálým kompostem z lonského podzimu mulčuju...
* karton
* čerstvý odpad z jarního úklidu /šalvej, trávy atd.../
* ten polorozpadlý kompost
* a na to ještě tenká vrstva čerstvé trávy z první kosby

sadit do toho budu zeleninu...pokus....
Poslední úprava: 30. bře 2011 09:23 od Adriana.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Re: Kalifornské žížaly a kompostování 30. bře 2011 09:17 #248544

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já je mám normálně venku - i v zimě v kompostu ohraženém pražci. ony se umí stáhnout dospod aby nezmrzly .

Re: Kalifornské žížaly a kompostování 30. bře 2011 16:40 #248569

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kájo, Ď, tak asi to s holkama kalifornskýma zkusím...

Kalifornské žížaly a kompostování 20. čen 2016 10:12 #309961

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Postupně pročítám diskuze na tomto fóru, až jsem se dočetla sem. Máme kompost i žížaly. A mám ty kaliforňanky i doma, jako uvnitř domu. Protože když je zima, rozkladné procesy v kompostu se hodně zpomalí, taky kdo by tam chodil v tom marastu a taky zeleninové slupky nasypané na kopce sněhu nevypadají v zimě moc esteticky. Takže od podzima veškerý domácí bioodpad putuje k žížalám. Nemám žádný speciální vermikompostér za tisíce, máme plastovou krabici Ikea Samla, rozměr na těch 45 l tuším. V horní části a deklu jsou vrtačkou navrtané dírky kvůli přístupu vzduchu (dřív bylo víko jenom podložené, ovšem jednou ho kočky zaklaply a ten smrad z rozkládajích se žížal nechcete zažít). Sypu tam všecko, slupky ze všeho (banány a citrusy doma jíme málo, spíš zelenina), oměklé okurky, papriky, pytlíky od čaje i s tím papírkem, sypaný čaj, logr z kafe (ten manžel vozí ještě i z práce z automatu), uschlé kytice, uschlé pokojovky i se zeminou, zbylý starý chleba, mouku nebo luštěniny, pokud v nich najdu mola, ohryzky z jablek...všechno, kromě masa a mléčných výrobků. Dají se tam dat i třeba zbylé vařené brambory, rýže nebo těstoviny, žížaly to zpracují s radostí. I když u nás toto moc nezůstane.
Žížalinec máme spíš sušší, než by žížaly chtěly, ale nemám je tam na lázeňském pobytu, mám je tam na otrockou práci. Žádné rozmazlování, makat. Jsou v nejtepleší místnosti, to jim svědčí, ve tmě, vzduch musí být zajištěn. V bedně mám malé zahradní hrabičky, jak tam nasypu něco nového, tak to čas od času prohrábnu, aby se obsah promíchal. Jak u kompostu = hrubé s jemným, zelené s hnědým, mokré se suchým. Když je to dost suché, zaleju džbánem vody nebo zbytkem čaje z konvice. Rozhodně to nijak nepáchne, nikdo cizí nic nepozná, ani když stojí u toho. Cítit jde tak max vlhkou zeminu, v našem případě s přídavkem kávy.
Začátkem léta, letos jsem se k tomu ještě nedostala, vynese manžel krabici ven a vysype ji na trávníku na plachtu. Je dobré na ní předem nadělat trochu záhybů, jako prohlubenin. Žížaly reagují na světlo a teplo, stahují se do nejnižšího bodu. Já shora posbírám zeminu a dole jsou namačkaná klubka žížal. Pár hrstí si dám znova do krabice a přes léto je udržuju v kondici, zbytek jde na kompost. Nebo je tam vysypu všechny a na podzim si zase nalovím. Jsou to příbuzné našich žížal, ale jsou více červené a pěkně se mrskají, jde to poznat.
Ještě dodám, že u nás takto odsloužily už šestou zimu, v tomto nejsem nezkušený začátečník.
Žížaly vřele doporučuju.
Poslední úprava: 20. čen 2016 10:16 od bradhal.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, varouch, Jikra, alenak

Kalifornské žížaly a kompostování 20. čen 2016 11:15 #309965

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Mít je doma mě nenapadlo, ale je to dobrá pojistka proti případným holomrazům, kdyby eventuelně ty v kompostu vymrzly.

Nemáte náhodou někdo pár kaliforňanek v okolí Liberce? Letos mi dost narostl kompost, tak bych je uživila. Koupím či vyměním je za něco pěkného do záhonu. :)

Kalifornské žížaly a kompostování 20. čen 2016 11:43 #309967

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
za ty roky , co je mám v kompostu normálně venku se ještě nestalo , že by zmrzly . zavrtají se . ale loni v ty vedra si myslím , že se jich dost upeklo . si vemte kolik tam musí v tom kompostu být stupňů . i soused říkal , že jich má nějak méně . ale zase se namnoží . už jich mám asi 10 let a nevšímám si jich . na podzim jsem vybrala kompost - v něm nejsou . nemají tam potravu . a pokračuju dál - tráva . odpad, listí . soused trávu suší a pak jim ji dává . že jako ze zelené trávy je pak kyselá hlína. dává jim dokonce plesnivý chleba. no to se mi moc nelíbí - pak dal hlínu do skleníku - všechno bujelo a on měl z rajčat plnou pusu aftů . :whistle: .
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, varouch, Jikra, alenak

Kalifornské žížaly a kompostování 23. čen 2016 09:49 #310227

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Včera jsem přebrala domácí žížalinec. Toto množství žížal zvládlo od podzima do jara zpracovat všecku naši rostlinnou produkci - kuchyňský odpad, kytky, uschlé lístky, čaj, kafe...chleba jim taky dávám, je to pro ně pochoutka, sypu jim tam i strouhanku nebo mouku, když jim chci přilepšit.
Na fotce vypadají jako placka, ve skutečnosti dělaly takovou hroudičku, je jich větší plná hrst. Pro jistější zpracování je jich lepší víc, tyto letos na léto do kompostu nepůjdou, budu si je hýčkat doma.

IMG_9083.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, varouch, sany, henrieta18, Jikra, Marta

Kalifornské žížaly a kompostování 20. bře 2017 22:46 #317233

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Když jste začaly v klematisech o kompostu-musela jsem se nedávno smát-klasika-já mám pořád málo a když jsem na podzim do něj vtrhla s lopatou a sítem,J.si ťukal na čelo a co že s tou Tatrou materiálu budu dělat :laugh: Už když jsem nakopčila růže a třetina hromady zmizela,trošku mu úsměv zrozpačitěl.Pak jsme v nově postaveném skleníku vybrali půl metru zeminy a doplnili kompostem-zbyl kopeček,ten jsem teď rozdala do truhlíků,velkých kýblů a přepravek.
Kroutil hlavou i když jsem pořídila drtič(teď,když začnu,mě k němu skoro nepustí-nová hračka ;) )a konečně se dostávám,kam jsem chtěla-ohrada zase plná nadrcených,suchých trvalek a větví,za chvíli začnem přidávat posečenou trávu a tak jsem začala uvažovat o žouželi,že by to jako bylo rychlejší.Sešrotujou i takový materiál nebo jen měkký?

Kalifornské žížaly a kompostování 21. bře 2017 18:57 #317248

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, těžko říct. Tipuju spíš, že ty zdřevnatělý klacky se spíš rozpadnou ( působením nějakých hub) , než že by to chtěly ty žížaly žrát. To měkčí asi jo, spadnutý list si taky zatáhnou do země, ale dřevnaté stonky od vysokých aster nebo miscanthusy - to asi ne. Nicméně, je to v tom kompostu třeba jako ta suchá složka, která vyvažuje tu mokrou, takže to není naškodu ať tam máš obyč žížaly, nebo kalifornské.

Kdybys uvažovala o koupi kaliforňanek, šla bych do toho s tebou na půl ;)
Moderátoři: Eva L., Květa