Postupně pročítám diskuze na tomto fóru, až jsem se dočetla sem. Máme kompost i žížaly. A mám ty kaliforňanky i doma, jako uvnitř domu. Protože když je zima, rozkladné procesy v kompostu se hodně zpomalí, taky kdo by tam chodil v tom marastu a taky zeleninové slupky nasypané na kopce sněhu nevypadají v zimě moc esteticky. Takže od podzima veškerý domácí bioodpad putuje k žížalám. Nemám žádný speciální vermikompostér za tisíce, máme plastovou krabici Ikea Samla, rozměr na těch 45 l tuším. V horní části a deklu jsou vrtačkou navrtané dírky kvůli přístupu vzduchu (dřív bylo víko jenom podložené, ovšem jednou ho kočky zaklaply a ten smrad z rozkládajích se žížal nechcete zažít). Sypu tam všecko, slupky ze všeho (banány a citrusy doma jíme málo, spíš zelenina), oměklé okurky, papriky, pytlíky od čaje i s tím papírkem, sypaný čaj, logr z kafe (ten manžel vozí ještě i z práce z automatu), uschlé kytice, uschlé pokojovky i se zeminou, zbylý starý chleba, mouku nebo luštěniny, pokud v nich najdu mola, ohryzky z jablek...všechno, kromě masa a mléčných výrobků. Dají se tam dat i třeba zbylé vařené brambory, rýže nebo těstoviny, žížaly to zpracují s radostí. I když u nás toto moc nezůstane.
Žížalinec máme spíš sušší, než by žížaly chtěly, ale nemám je tam na lázeňském pobytu, mám je tam na otrockou práci. Žádné rozmazlování, makat. Jsou v nejtepleší místnosti, to jim svědčí, ve tmě, vzduch musí být zajištěn. V bedně mám malé zahradní hrabičky, jak tam nasypu něco nového, tak to čas od času prohrábnu, aby se obsah promíchal. Jak u kompostu = hrubé s jemným, zelené s hnědým, mokré se suchým. Když je to dost suché, zaleju džbánem vody nebo zbytkem čaje z konvice. Rozhodně to nijak nepáchne, nikdo cizí nic nepozná, ani když stojí u toho. Cítit jde tak max vlhkou zeminu, v našem případě s přídavkem kávy.
Začátkem léta, letos jsem se k tomu ještě nedostala, vynese manžel krabici ven a vysype ji na trávníku na plachtu. Je dobré na ní předem nadělat trochu záhybů, jako prohlubenin. Žížaly reagují na světlo a teplo, stahují se do nejnižšího bodu. Já shora posbírám zeminu a dole jsou namačkaná klubka žížal. Pár hrstí si dám znova do krabice a přes léto je udržuju v kondici, zbytek jde na kompost. Nebo je tam vysypu všechny a na podzim si zase nalovím. Jsou to příbuzné našich žížal, ale jsou více červené a pěkně se mrskají, jde to poznat.
Ještě dodám, že u nás takto odsloužily už šestou zimu, v tomto nejsem nezkušený začátečník.
Žížaly vřele doporučuju.