Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 04:22 #267234

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Janinko, neřekla bych, že je to výhon z podnože. Má moc trnů a plané výhony bývají beztrné. Raději neřež.
Když srovnáš s EJ - má stejné listy ? Je EJ taky trnitá ?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: JaninkaH

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 06:27 #267235

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Já jsem letost tak zblblá, že jsem si výhon fakt ušmikla. Napřed pláně u Alchimista, tam to bylo jasné, pak si hýčkám výhonek u Hot Choco, a divím, se, že nekvete, prohlídla jsem ho pořádně a jasný, bylo to pláně. A pak se vrhnu na úpravu podivné historické růže, který vyhodila tři výhonky asi tak 220cm vysoké, k nebesům trčící, jinak a více trnité a světlejší (jako měla to být Mme Issac Pererire :unsure:, ale to fakt nebude), odhrabala jsem a šmikla, a v tu samou chvíli mi došlo, že jsem se nedohrabala ke kerčku, ale k výhonku, ze kterého tohle vyrůstalo :( :( :(

No, tak má aspoň dva a já si počkám do příštího roku, co že to vlastně od Šípa mám. Takže radím nešmikat, tohle 100% pláně není, ale po pravdě to nevypadá ani na EJ :unsure:
Následující uživatel poděkoval: JaninkaH

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 09:20 #267237

• Dagi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 206
Jdu si pro radu k vám zkušeným pěstitelkám ( lům). Bydlíme ve výšce asi 550 m nad mořem a chtěla bych nad zahradní lavičku s obloukem navést nějakou nižší austinku. Líbí se mi barvy spíše světlejší. Kdyby krásně voněla ovocnou vůní, odolávala dobře dešti a snesla i mrazy, byla bych ráda a za každou radu dopředu děkuji. Obrázky by taky fajn. Jsem dokonalý laik, alespoň bych měla představu... :cheer:

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 09:30 #267238

• amazonka01
  • Administrator
Dagi, už to tu párkrát padlo, nejde jen o nadmořskou výšku, ale o výšku (spíš níži) teplot a výšku a trvání sněhové pokrývky. A co se popínavek týká, tak to je celkem potíž. Jukni sem krasneruze.cz/index.php?option=com_kunen...id=241761&Itemid=112 třeba něco vymyslíš, já jsem, co se týká vyšších a pnoucích, zůstala u historických a odolných jednoukvetoucích, jinak bych tu (a to jsem 350m nm) do výšky nic neměla.
Poslední úprava: 27. srp 2011 09:31 od amazonka01.

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 11:06 #267239

• Dagi
  • Expert Boarder
Amazonko díky za info. Moc jsi mě nepotěšila. :blush:

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 11:14 #267240

• amazonka01
  • Administrator
Ono půjde hlavně o to, jestli tam potřebuješ růži na oblouku celoročně, nebo jestli ti postačí růže, která sem tam bude začínat od spodu (od hranice sněhu).

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 11:24 #267241

• Dagi
  • Expert Boarder
Celoročně by to asi fakt nešlo, jsme tu jak na větrné hůrce s výhledem na Jeseníky. Sněhu tu bývá dost, až na tu letošní zimu. Holomrazy toho hodně zničily a taky jsou tu dost pozdní mrazíky. Asi zhodnotím situaci a dám si od tebe poradit. Prohledám historické a čajohybridy, jendnoukvetoucí.
Mám jednu jedinou růži asi 20 let. Myslím, že při troše péče tu pár nízkých růží udržím. Ostatně na ten oblouk můžu vždy vymyslet něco jiného. Popínavek je dost. ;)

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 11:34 #267242

• amazonka01
  • Administrator
Udržíš i větší růže, bydlela jsem na Vysočině, a díky sněhu se tam růžím dařilo líp, než tady v mrazovém ďolíku, kde máme holomrazy a teploty jako na Aljašce ;)

I mezi Austinkami najdeš odolnější (hledej na HMF www.helpmefind.com/gardening/plants.php ty pro zonu 5 a nižší), jen právě nepůjdou moc jako pnoucí.
Následující uživatel poděkoval: Dagi

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 14:05 #267249

• Viola
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 232
Dagi u vás ani ty nejodolnější austinky nebudou růst jako popínavky, u nás jsou také studené zimy tak to mám odzkoušeno, ale jako keřové jsou také hezké,při tom nádherně voní,a u mně lépe přežívají než čajovky .
Následující uživatel poděkoval: Dagi

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 18:04 #267260

• Dagi
  • Expert Boarder
Zjistila jsem, že už je docela pozdě shánet na netu růže. Skoro vše už je rozebrané. :S
Moderátoři: Eva L., Květa