Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Re: Prosím poraďte....... 27. srp 2011 18:39 #267261

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Eva L. napsal:
Janinko, neřekla bych, že je to výhon z podnože. Má moc trnů a plané výhony bývají beztrné. Raději neřež.
Když srovnáš s EJ - má stejné listy ? Je EJ taky trnitá ?
Evi díky :) , výhonek je čerstvý, ještě nemá listy, zatím ho nechám a pak se tedy uvidí.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Prosím poraďte....... 28. srp 2011 08:26 #267276

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Dagi napsal:
Zjistila jsem, že už je docela pozdě shánet na netu růže. Skoro vše už je rozebrané. :S

To je fakt, dokonce i na zahraničních shopech je nabídka "děravá" :huh:

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 09:36 #268052

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Prosím o jakoukoliv radu. Rozhodla jsem se změnit růže u oblouku. Multiflora je nádherná týden v roce a konec. Již jsem vznesla dotaz na ML.Sitno, ale nebráním se jakémukoliv jinému doporučení.
Růže by měla být košatá, aby pěkně stínila. Kvést co nejvíce. Došplhat se do výšky 3 m. Samozřejmě vyvazovaná. Stanoviště větrné, nechráněné. Pokud možno by měla být odolná vůči chorobám. Napadá vás něco? Děkuji .
Přílohy:

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 10:48 #268053

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Magdalénko, taky mě tohle téma už dlouho moc zajímá, požadavky mám podobné, neměla jsem čas některé růže vyzkoušet a taky je škoda pár let zkoumat, aby to pak nevyšlo.
Mám u Dresly od loňska objednávku na dva kousky téhleté, s Dreslou konzultováno. Zkus napsat - zavolat?
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1455
Ta Tvoje fotka...krásná...ta mi vždycky dodá energii.
Poslední úprava: 10. zář 2011 10:49 od Dany.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 10:53 #268055

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
K Sitnu tam máš něco + fotky. Tipuju, že ho mám jen já :)

Ještě, košatá je dost, má tenké výhonky, stačí zastřihnout (ohnout) a vyhání mraky dalších, a dobře se vyvazuje.

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 11:12 #268058

• maggi
  • Platinum Boarder
Dany, ta tvoje objednaná také kvete stále?
Amazonko, díky, koukala jsem se....Hm, 2m je dost, ale potřebovala bych ještě kus, na ty 3m. Jinak se zdá má vše co potřebuji. Ale jak známo, růže narostou i více než je psáno. Je to dilema. Jak píše Dany. Zasadit, čekat pár let a potom vykopávat, to se mi fakt nechce. Ale jinak :up :up :up nemá chybu.

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 12:09 #268060

• maggi
  • Platinum Boarder
Tak bych Vás poprosila o radu , ale tentokrát konkrétní. Prošla jsem si růže ve své zahradě a při troše škatulat hejbejte se bych k oblouku mohla vysadit Sombreuil a Malvern Hills. Dohromady vypadají moc pěkně a výšku by měly také zvládnout. Jaký je prosím Váš názor?

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 12:12 #268061

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Maggi ohledně Sombreuil tu byly vznešeny pohybnosti o její mrazuodolnosti,.... nevím kdo mi to odpovídal tuším že dany,.... mám jí objednanou pro mamku k zídce tak uvidím,....

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 13:15 #268062

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
maggi napsal:
Prosím o jakoukoliv radu. Rozhodla jsem se změnit růže u oblouku. Multiflora je nádherná týden v roce a konec. Již jsem vznesla dotaz na ML.Sitno, ale nebráním se jakémukoliv jinému doporučení.
Růže by měla být košatá, aby pěkně stínila. Kvést co nejvíce. Došplhat se do výšky 3 m. Samozřejmě vyvazovaná. Stanoviště větrné, nechráněné. Pokud možno by měla být odolná vůči chorobám. Napadá vás něco? Děkuji .

Maggi, ta tvoje růže na oblouku je tak nádherná, že by to byl hřích ji likvidovat. Nevím, jaké máš klimatické podmínky, ale zabránit opakující popínavce aby neomrzla je docela kumšt. Konzultovala jsem problém omrzání s panem Pelcem, protože se mi nedaří dopěstovat např. Alohu a Giardinu do požadované výšky. Přes zimu namrznou a jedou znovu odspodu. P.Pelc říká, že jednoukvetoucí popínavky jsou proti mrazu všeobecně odolnější, protože po odkvětu mají celé léto na to, aby nové výhony dostatečně vyzrály, růže se nevyčerpává dalším kvetením. Zní to logicky. Představ si, že bys zničila takovou krásu kvůli růži, byť atraktivní, kterou bys musela každé jaro křísit a čekat, jestli ti naroste alespoň do 2m (v nejlepším případě) a dívat se na holý oblouk (jako já, což mě pěkně štve).

Re: Prosím poraďte....... 10. zář 2011 13:24 #268063

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jj- a jednodušší bude dát udělat nový oblouk - třeba do zákrytu ze starým a potom si nasaď třeba novou . ale tu starou nám tam nechej!!! :woohoo: :woohoo: :woohoo: - dnes jsem si objednala další tři oblouky ---;) :P--- můžeš mě napodobit :whistle:
Poslední úprava: 10. zář 2011 13:29 od Kaja.
Moderátoři: Eva L., Květa