maggi napsal:
Prosím o jakoukoliv radu. Rozhodla jsem se změnit růže u oblouku. Multiflora je nádherná týden v roce a konec. Již jsem vznesla dotaz na ML.Sitno, ale nebráním se jakémukoliv jinému doporučení.
Růže by měla být košatá, aby pěkně stínila. Kvést co nejvíce. Došplhat se do výšky 3 m. Samozřejmě vyvazovaná. Stanoviště větrné, nechráněné. Pokud možno by měla být odolná vůči chorobám. Napadá vás něco? Děkuji .
Maggi, ta tvoje růže na oblouku je tak nádherná, že by to byl hřích ji likvidovat. Nevím, jaké máš klimatické podmínky, ale zabránit opakující popínavce aby neomrzla je docela kumšt. Konzultovala jsem problém omrzání s panem Pelcem, protože se mi nedaří dopěstovat např. Alohu a Giardinu do požadované výšky. Přes zimu namrznou a jedou znovu odspodu. P.Pelc říká, že jednoukvetoucí popínavky jsou proti mrazu všeobecně odolnější, protože po odkvětu mají celé léto na to, aby nové výhony dostatečně vyzrály, růže se nevyčerpává dalším kvetením. Zní to logicky. Představ si, že bys zničila takovou krásu kvůli růži, byť atraktivní, kterou bys musela každé jaro křísit a čekat, jestli ti naroste alespoň do 2m (v nejlepším případě) a dívat se na holý oblouk (jako já, což mě pěkně štve).