Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mulčujete ?

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 10:56 #8284

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Evi, tak první dojmy z mulčování kartonem:

Během vytrvalých deštů se kartony totálně rozmočily a tráva na nich vesele hnila, vůbec to nevypadá dobře i to trochu zapáchá, na druhou stranu ty kartony pěkně přilehly k zemi. Nesmí se v tom šlapat aby se nepotrhaly a nevznikly tak díry kudy by prorůstla tráva.
Ted za sucha se z toho stala taková tvrdá krusta, na kterou ted přihazuji novou trávu, která už krásně zaschne a vypadá to mnohem lépe.
Slimáci i šneci, bych řekla, že se během děštů do toho stahovali a ožírali hnijící trávu, po nadzvednutí kartonu jsem viděla na papíře výkaly , ale žádného slimáka. Takže si myslím, že to nebude s nimi problém.
Naopak je to ráj pro žížaly, když bylo namoklo, tak si v tom krásně rejdily. :laugh:

Co ovšem bude nejhorší, jsou hryzci ( myši a krtci). Jak jsme měli dodělaný trávník po zimě , tak vesele pokračovali i najaře, po založení kartonů už v trávníu tolik nejezdí a drží se pod těmi kartony a v suché trávě. Což může být na škodu zasazeným rostlinám.

Co se týče prorůstání trávy, tak se občas někde objeví, jak jsem asi málo překryla jednotlivé díly a nebo jak se papír protrhl, nevidím v tom problém, protože neustále můžu doplnovat trávu. V tom prvním záhonu už vypadá , že je tráva docela udušená, takže za pár týdnu se bude moci něco dosazovat. Už se moc těším. Pro porovnání jsem v jednom místě kartony nedala a jenom jsem zamulčovala posekanou trávou, zde prorůstá tráva mnohem více a neustále musím zvyšovat vrstvu.
Ještěnemám dokončenou celou plánovanou plochu, je problém sehnat tolik kartonů a zase se to musí kombinovat se sečením trávy, aby se hned položené kartony zasypaly trávou.

A mám neustále zalito :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 12:01 #8301

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Emilko, dík za ten obsáhlý a užitečný návod. Jediný negativní efekt, tj. hryzci, krtci a myši, nám tu nehrozí. První dva tu, naštěstí, nemáme, myši stačí zlikvidovat čtyři sousedovic kočky. Protože chci mulčovat mezi berberisy, tak ani slimáci nejsou na závadu. Myslím, že jim to křoví nechutná. Po stěhování máme spoustu krabic, materiálu bude dost. Jen bych se ještě zeptala - proč se musí kartony zasypat trávou ? To aby nebyly vidět, nebo to má nějaký hlubší význam ?

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 12:13 #8302

• Emilka
  • Platinum Boarder
Zasypání má hned 3 důvody (alespon podle mě):
- zvýšení efektu potlačení růstu trávy, on ten karton za čas zhnije
- zábrana odfouknutí
- estetický, samotné kartony opravdu nepůsobí zrovna nejlépe.

a samozřejmě potom to hnojivo :laugh: Pošlu fotku až nafotím :)

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 12:29 #8303

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
4. je pořád kam dávat trávu, že :laugh:

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 12:32 #8304

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Já mulčovat nemůžu ani omylem, loni díky travnímu mulči v kombinaci s chlupatým obyvatelstvem jsem málem přišla o maliny....moc jim hajzlům pod mulčem chutnaly. Já už trávu nikam nedávám......a dávat nebudu. tím Vás od mulčování nechci odradit, jen se musí dát bacha kde mulčujete.

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 19:55 #8318

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj vsichni, tady dalsi emigrant ze znameho inzertniho serveru. :)
Emilko, k tem starym stromum, co hnijou v miste rezu - pritel fusuje do arboristiky a co se tyce zmlazovani starych stromu, tak jsem se od nej dozvedela zajimavou vec, ze posledni dobou se ustupuje od zatirani ran - udajne neni prokazano, ze by to stromum nejak pomahalo. Dal se taky pokud mozno nerezou kosterni vetve do ziveho dreva, pokud vetev schne, tak se reze v suchem miste nebo se odlomi "v krcku", kde je suche misto, ktere si strom prirozene zuzi a zhoji. U starych stromu je dost riziko rezat silne vetve, protoze bakterie a mykozy se do rany dostanou i pres zatirani a strom uz neni natolik vitalni, aby rany pohotove hojil, zvlast pokud byly vysoko v korune, nema uz silu na vyhaneni mizy do vysky, snizuje teziste a horni vetve postupne tak jako tak prirozene odsychaji.

Jestli mas vyhnile stare silne vetve, tak bych tam urcite nelila beton, stromu to nijak nepomuze, plisni se nezbavis, protoze na styku betonu a dreva bude kondenzovat voda.

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 20:30 #8333

• Emilka
  • Platinum Boarder
Varouch, zajímavé. Něco jsem zahlédla v letu v Receptáři, tam také radili pouze vybrat "binec" z uhnívající díry a jinak nechat volně.

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 20:42 #8339

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Emilka: Jo, v tom binci se drzi vlhko, takze tim, ze to vyberes, to nejen vycistis, ale vzduch to i castecne vysusi. Nad vykotlanyma dirama se delaji strisky, aby do stromu neprsela voda a nestala v nem.

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 20:49 #8341

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
To je zajímavý poznatek.

Re:Mulčujete ? 09. čen 2010 23:58 #8353

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Čauky, Varouchu :kiss:

k zatírání - u té FPansky na L. jsem zatření radila. Používám balsám, postupně ho déšť smyje. Kdyby se nechala rána být, teklo by z ní hodně mízy.
Jinak, pokud něco řežu, na nějaké ošetřování ran kašlu ( lempl :S ). Jediný ks, u kt. jsem po stříhání projevila jako pečlivka, byla Hydr. Pinky Winky, zkracovala jsem jí také už v době pučení, mízy z ní teklo hodně.
Moderátoři: Eva L., Květa