Evi, tak první dojmy z mulčování kartonem:
Během vytrvalých deštů se kartony totálně rozmočily a tráva na nich vesele hnila, vůbec to nevypadá dobře i to trochu zapáchá, na druhou stranu ty kartony pěkně přilehly k zemi. Nesmí se v tom šlapat aby se nepotrhaly a nevznikly tak díry kudy by prorůstla tráva.
Ted za sucha se z toho stala taková tvrdá krusta, na kterou ted přihazuji novou trávu, která už krásně zaschne a vypadá to mnohem lépe.
Slimáci i šneci, bych řekla, že se během děštů do toho stahovali a ožírali hnijící trávu, po nadzvednutí kartonu jsem viděla na papíře výkaly , ale žádného slimáka. Takže si myslím, že to nebude s nimi problém.
Naopak je to ráj pro žížaly, když bylo namoklo, tak si v tom krásně rejdily.
Co ovšem bude nejhorší, jsou hryzci ( myši a krtci). Jak jsme měli dodělaný trávník po zimě , tak vesele pokračovali i najaře, po založení kartonů už v trávníu tolik nejezdí a drží se pod těmi kartony a v suché trávě. Což může být na škodu zasazeným rostlinám.
Co se týče prorůstání trávy, tak se občas někde objeví, jak jsem asi málo překryla jednotlivé díly a nebo jak se papír protrhl, nevidím v tom problém, protože neustále můžu doplnovat trávu. V tom prvním záhonu už vypadá , že je tráva docela udušená, takže za pár týdnu se bude moci něco dosazovat. Už se moc těším. Pro porovnání jsem v jednom místě kartony nedala a jenom jsem zamulčovala posekanou trávou, zde prorůstá tráva mnohem více a neustále musím zvyšovat vrstvu.
Ještěnemám dokončenou celou plánovanou plochu, je problém sehnat tolik kartonů a zase se to musí kombinovat se sečením trávy, aby se hned položené kartony zasypaly trávou.
A mám neustále zalito