Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mulčujete ?

Re:Mulčujete ? 24. čec 2010 09:04 #13354

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Květo, přesně.
Květo ty aplikuješ vápno? Asi je to spíš vhodnější na zeleninové záhony ?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Mulčujete ? 24. čec 2010 17:03 #13380

• Šárka
Nevím , jak zabírá dusíkaté vápno na velké španělské plže ,ale velice se mi osvědčilo na drobné šedočerné plžíky ve skleníku.
Na podzim po sezoně lehce zapravit do země , pokrýt PVC plachtou , nechat asi 3 týdny.

Re:Mulčujete ? 24. čec 2010 21:07 #13401

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Emilko, teď už jsem dus. vápno dlouho nepoužívala. Kdysi, když jsem ještě byla zelinářka, desinfikovala jsem s jeho pomocí ve fóliovníku a po košťálovinách.
Do trvalkového záhonu ho použít nelze, mech v trávníku mi neva, jiné využití mne nenapadá.
Honza ho jednou dával do růžice pampelind.

Re: Mulčujete ? 24. čec 2011 10:30 #264067

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Tady je ten odkaz který mě zaujaldanah napsal:
Moc povedené :up a zajímavé čtení o přípravě půdy k výsadbě
zahradniknacestach.blog.cz/1107/pocta-bilym-hortenziim
A tady odpověď v diskusi: Moniko, Vám dnes děkuji celkem speciálně za dva výborné dotazy. Co se týká pokládky textílie mezi půdu a mulč, mám v tom osobně zcela jasno. Na základě vlastních i cizích zkušeností říkám jednoznačně ne! Téměř neznám lepší a bezpečnější líheň pro slimáky a hlemýždě, než poskytuje právě tato textílie. Navíc ani nechrání proti plevelu tak účinně, jako si mnozí myslí. Třeba takový pýr se přes ní dostane celkem snadno. A když nějaký plevel vyklíčí na povrchu mulče, kořeny se roztáhnou po textílii a perfektně přilnou, nebo prorostou skrz. Pletí takto zakořeněného plevele je za trest! Nebaví to, nefunguje a ničí radost z předešlé práce.
I druhý dotaz ohledem mulčování mě moc potěšil. Mulčovací kůru sice používám, ale opatrně a jenom někdy. Obvykle v případech, kdy výsadbu tvoří mohutnější druhy dřevin, malá vrstva kůry přijde vhod. Rozhodně však ne doporučovaných 10-12 cm! Naopak, zahradnický substrát je pro mnoho rostlin vynikající. Trvalky třeba kůrou nemulčuji NIKDY. Mnoho druhů rostlin s poléhavými výhonky na kůře jenom leží, ale v substrátu tyto výhony často zakoření a významně si tak vylepší svoji bilanci příjmu vody a živin. A u vřesovištních rostlin stejnou funkci splní rašelina - je ideální pro vřesy, vřesovce, dabécie, brusinky i kanadské borůvky. Hlavní problém v mulčování jinými hmotami nevidím v technologii, ale v lidech. Zákazníci o této možnosti často neví a někdy ji přijímají těžce. Navíc bohužel kůra za poslední roky získala statut zachránce a používá se občas zcela nevhodně, nesmyslně a nepřiměřeně. Ještě jednou díky za vaše zastavení i milé řádky.

Loni i letos jsem použila noviny, ten mulčovací papír není k dostání, taky to jde s novinami, jen nesmí být v příliš tenké vrstvě.
Poslední úprava: 24. čec 2011 10:32 od Eva.Trifon.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, JitkaU2, maggi, chrast, VláďaJ, Viola, vydrik

Re:Mulčujete ? 26. čec 2011 21:06 #264326

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
JaninkaH napsal:
A tady budu chtít sázet, jsem zvědavá, za jak dlouho to půjde. Pod kartonem je normální tráva.

Jsem s mulčováním spokojená, posílám fotku po roce - ještě jsem mulč trošičku rozšířila.
IMG_3442.JPG
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, Rhea, lenpel, Gabreta, maggi, VláďaJ, Viola, Marijka

Re: Mulčujete ? 27. čec 2011 05:21 #264347

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Já bohužel momentálně mulčovat nemůžu, kam dám mulč, okamžitě zamíří hlodavci ve velkém. Stejně jako rejdí po dešti, nebo zalévání, tak je přitáhne vlhčí půda pod mulčem.

Jinak, pokud jde o přípravu záhonku, tak tam mulčuju pořád a vlastně zrytí od hryzců vítám :D
Následující uživatel poděkoval: HanaK

Re: Mulčujete ? 07. kvě 2012 19:11 #278638

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Tak jsem to taky zkusila s kartonama. Tedy na okopaný záhonek, ale rostly tam bodláky, tak jsem zvědavá, jak pochodím. Dala jsem dvojitě karton a navrch cca 5 cm mulče ze smrkových a tůjových větví. Jinde to mám bez toho kartonu, tak pak budu porovnávat.

Re: Mulčujete ? 07. kvě 2012 19:42 #278643

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Vzadu v zahradě je pleveliště a dva záhony jahod.Svlačec,drchnička,pryšce,pěťour.Minulý rok jsem začala mulčovat trávou ze sekačky.Se svlačcem to sice moc neudělá,ale ostatní to hodně omezilo.Vlastně jsem to jednou vyplela před 14ti dny,namulčovala a až včera jsem jen vypichovátkem vyrýpla nějaký svlačec.
Okolo meruňky jsem dala karton a trávu,teď se chystám na druhou vrstvu.Zatím se proklubal jen jeden svlačec přímo u kmene.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Mulčujete ? 08. kvě 2012 11:18 #278651

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Ja mam vyborne zkusenosti s travou ze sekacky, udelam pelisek malinam, rybizum, letos se chystam i na rajske, jen ten svlacec asi vyzaduje Roundup

Re:Mulčujete ? 23. čec 2012 15:00 #281842

• mucki
  • Fresh Boarder
JaninkoH za jak dlouho jste mohla sázet? Chystám se na podobný experiment;) ,chtěla bych založit nový trvalkový záhon.
Moderátoři: Eva L., Květa