Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mulčujete ?

Re: Mulčujete ? 19. lis 2012 18:13 #285306

• aneris
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Děkuji všem moc za rady! :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Mulčujete ? 20. lis 2012 21:30 #285329

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aneris - ještě rozvedu.

Hajničky budou za kryt listů vděčné ( simulace přirozeného prostředí, nikoliv nutnost ochrany ).

Jinak nejspíš závisí od skladby rostlin, od druhu listí. Rozhodně lepší do záhonů než vyhodit do konťáku, že...

Zrovna včera jsem zarazila sousedku od nošení listí do popelnice, mým hortenzkám bude pod listím fajn. :silly: Zatím jsem ho nakupila vedle nich, myslím, že zatím je ještě dost teplo a vlhko.
Asi bych listí ( zase záleží na druhu listí ) nedávala k suchomilným rostlinám ( či velmi pozdě + brzo na jaře odstranit ). Jednak kvůli vlhkosti, druhák např. kvůli tomu, že dubové je "kyselé" a mnohé suchomilky preferují vápenitou půdu.
Následující uživatel poděkoval: aneris, helena, jana H

Re: Mulčujete ? 21. lis 2012 18:04 #285347

• aneris
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Děkuji, Květo. K těm hortenziím (velkokvětým) - málokdy mi kvetly, tak jsem je loni na zimu poprvé obehnala králičím pletivem a zasypala listím. A letos kvetly nádherně :-) Takto schované byly i lilie vedle jedné z hortenzií a letos vyrostly jak řepy - veliké, převeliké ;-) Listí máme dostatek a tak hortenziím letos zase vysypu zimní schovku.
hortenzie.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, jana H, mišpule, Evka

Re: Mulčujete ? 21. lis 2012 18:59 #285349

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Shodou okolností mám stejnou zkušenost,vedle hortenzie mám pozdně kvetoucí lilie-nemůžu si teď vzpomenout na název-byly zasypané listím a kompostem,obojí vyrostlo a kvetlo jak polité živou vodou,spokojenost.Na jaře jsem to jen zhruba očistila .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, mišpule, Evka

Re: Mulčujete ? 22. lis 2012 06:38 #285363

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já s liliemi problém nemám a to s nimi žádný kejkle nedělám. Ale ty hortenzky... NO je to bída. Kvést jsem je viděla snad 2x a doteď zážitek. Zasypávám listím, košilky z netkanky, chvojí - nic. Prostě ten mráz je neúprosný - a asi zvlášť jarní - zkosí je. Teď je mám zasypaný dubovým listím a chvojím, a třeba konečně bude zima mírná, když ta Květa nakopčila.
Jinak asi půjdu odkrýt, co jsem už zajistila na zimu. Mám už zasypáno a nacvhojeno. Ale když je ještě rel.teplo?
Ad teplomilky a dub.listí - já si myslím, že když to na jaře shrabu, tak by tak kyselost neměla mít šanci, ne? Přeci jen za těch pár měsíců se nestačí rozložit a když tam nezůstane.

Re: Mulčujete ? 23. lis 2012 20:41 #285379

• Padretti
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 114
Připojuji se ke Květě - listí odstraňuji pouze z trávníku, na všech trvalkových záhonech, které jsou v podrostu nebo blízkosti stromů listí zásadně nechávám do jara. Ono částečně zetleje, takže koloběh živin v půdě je částečně zachován a ještě poskytne rostlinám ochranu před holomrazy. Samozřejmě nesmí být napadené, (např. listí s oranžovými skvrnami rzi hrušňové), takové listí je lepší spálit nebo vyhodit v pytli do kontejneru. Připadá mi vždy divné brát stromům to co si během sezóny pracně vydobyly z půdy a slunečního svitu a co by se mělo vrátit zpět do půdy a posléze jim samotným.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kachnishte, evai, mišpule

Re: Mulčujete ? 23. lis 2012 21:28 #285380

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Na Gardeners world propagují tzv. Leaf-mulch. Spočívá v tom, že listí, př. z trávníku shrabete, dáte do černého pytle na odpadky, zalijete vodou, do pytle uděláte pár děr, aby přebytečná vody vytekla, a necháte tak do léta někde v rohu zetlít. Použití je stejné jako u kompostu :up
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Mulčujete ? 23. lis 2012 21:41 #285381

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
A to je dobrý,to příští rok zkusím.Taky nechávám listí naváté do záhonů.Ostatní kompostuju.Osvědčilo se mi nastýlání trávou ze sekačky mezi řádky jahod a brambor.

Re: Mulčujete ? 24. lis 2012 00:02 #285382

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Také uklízím listí jen z trávníku, ale asi jsem bordelářka, protože sousedka pečlivě posbírala všech 200 listů z mé sakury, které přistály na jejich zeleninových záhoncích a odnesla je do biopopelnice...

Re: Mulčujete ? 25. lis 2012 12:55 #285392

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Přimlouvám se též za mulčování, v létě trávou, kterou sbírám i od sousedů a na podzim listím rozsekaným sekačkou. Do jara se téměř rozpadne. A do kompostu se vejde jakékoliv množství listí, vždyť je to humus, vyhazovat do popelnice, to je pro zahrádkáře hřích.:evil:
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa