dresla napsal:
Chtělo by to k promíchání čelní nakladač.

Přinejmenším alespoň se k tomu postavit čelem. Už tady padaly podobné návrhy, jak to technicky zvládnout. Zatím vedou vidle a lidská síla.
Tráva je super, budu vděčná za název (kdyby se zadařilo ji namnožit, ještě lépe).
K té slámě: nejlepší je ovesná. Ale moc není k sehnání a zemědělci si ji cení zlatem, protože oves se moc neseje. A sláma slouží jak jako podestýlka, tak zároveň i ke krmení. Je krásně čistá, žlutá (když se povede počasí při sklizni) a semtam zrníčka ovsa nevadí. Používá se přeci jako zelené hnojení a i dobře v záhonu vypadá.
Angličani to už mají pěkně vymyšlené co se týče chovu koní. A např.slámu už leckde speciální technikou řezají na cca 10cm kousky, odprašňují (i koně bývají alergici) a vakuově balí do igelitu. U nás jsme to brali z Veselí n/L. Kdysi. Byla dost drahá, ale krásně se kydala/místovala, a hnoje bylo tak o 1/3 až 1/2 méně. A hlavně se bezvadně rozkládal. Takže jsem ho z kraje brala jako hotovou černozem. Tahle sláma by byla naprosto ideální k mulčování, žádná pleva nic. Nevím, jestli ji po republice někdo dělá. Měli neskutečný odběry, hlavně Rakušáci. Proto na nás zbyla vždy jen ta aromatizovaná eukalyptem (ve stáji to pak vonělo jak v apatyce.)
Ale na hnoji rostly kopřivy, při okrajích pýr (což se asi rozrůstá výběžky, než ze slámy), a pcháč byl spíš nálet z naší pastviny. Kupodivu se mi ho podařilo úplně zlikvidovat, jen ten ptačinec se mi tu vesele množí.
Doma jsem nadhodila, že si 2 slípky půjčím na hoďku do záhonu a hned bylo řečí, že mi tam budou utíkat, protože se jim tam bude líbit.
Tak to asi budu dělat tajně. Pak sem dám fotku, jak jim to tam sluší.