Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mulčujete ?

Re: Mulčujete ? 17. říj 2012 11:25 #284388

• storm
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Ahoj zahradnice a zahradníci :) Téma mulčování mě zaujalo, protože se snažíme dát dohromady zahradu po babičce. Zhruba deset let tam nikdo na nic nešáhl...umíte si to představit. Džungle:woohoo: Po vykácení nepřeberného množství mrtvých a polomrtvých stromů se plevel rozjel nevídaným způsobem B) Likviduju poslední zybtky roští a potom budu řešit, jak srovnat a odplevelit půdu - to asi až na jaře. Mulčování kartony a organickým materiálem vypadá báječně :silly:
No a teď k otázkám :blush: Používáte na mulčování kartony bez nápisů? Kde je sehnat? Jestli používáte ty normální od různého zboží - s nápisy, nebojíte se škodlivosti barev, které zůstanou v půdě? To samé s novinami... No a jak se vám to celé osvědčilo?
Díky!
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Mulčujete ? 18. říj 2012 11:46 #284407

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Ahoj Storme! Já mulčuje normálně kartony, které vykutám v kontejnerech s tříděným odpadem, nebo kterými jsem podarována. Takže nejen že potištěné, ale často ještě s izolepou... Tu prostě příští rok při obnově mulče vytáhnu. K tvé džungli. Většinou si budoucí záhon alespoň nahrubo oddrnuju. Protože pokud bys chtěl/a (??) mulčovat bez toho, musíš udělat "neprůstřelnější" mulč, než pouze kartony a př. trávu. Taková bršlice, kopřivy, mochna a nedej bože svlačec, ty si s tímhle "klasickým" mulčem bez váhání poradí.
Vřele doporučuju tyhle skvělé stránky ekozahrady Díky nim mám něco jako "permakulturní růžovou zahradu" ) i když by mi asi ortodoxové cpali, že to není možné :D
Poslední úprava: 18. říj 2012 11:50 od Kachnishte.
Následující uživatel poděkoval: storm

Re: Mulčujete ? 19. říj 2012 04:25 #284433

• storm
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Dík, Kachnishte :cheer:
Stránky jsou super! Určitě si do nich budu chodit pro rady :) No mně se ani tak nejedná o záhony jako o celou zahradu :laugh: Zatím ještě skoro žádné záhony nemám, takže bych to vzala celoplošně po určitých úsecích. No a potom tam buď udělám záhon, nebo zaseju trávu... Chtěla bych začít brzo zjara, než se plevel rozjede. Asi by bylo dobré to před tím zrýt a nahrubo vyplejt. No uvidíme - člověk míní... ;)
Jo a jinak je storm (tedy já), stejně jako český překlad, ženského pohlaví B)

Re: Mulčujete ? 19. říj 2012 04:34 #284434

• storm
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Jo a ještě mě zaujala jedna věc - přesný význam slova permakultura. Tak nějak intuitivně jsem tušila, co by to mohlo být :silly: , ale přece jenom jsem v takových věcech hnidopich :lol: No a při té příležitosti jsem na Wikipedii objevila něco, nad čím by se měl člověk trochu zamyslet:

Principy permakulturního designu

Podle Permakultury I Davida Holmgrena:

1. Pozoruj a jednej (Krása je v očích pozorovatele)
2. Zachycuj a uchovávej energii (Kuj železo, dokud je žhavé)
3. Získávej výnos (S prázdným žaludkem se špatně pracuje)
4. Usměrňuj sebe sama a přijímej zpětnou vazbu (Hříchy otců se projevují na dětech do sedmé generace)
5. Využívej obnovitelných zdrojů a služeb a važ si jich (Příroda sama ví, co dělá)
6. Nevytvářej odpad (Kdo šetří má za tři. Jedna včasná záplata ušetří devět dalších)
7. Navrhuj od vzorů k detailům (Pro stromy nevidět les)
8. Dej přednost začleňování před oddělováním (Více rukou, méně práce)
9. Využívej malých a pomalých řešení (Čím jsou větší, tím tvrději dopadají. Pomalí a vytrvalí vyhrávají)
10. Využívej rozmanitosti a važ si jí (Neukládej všechna vejce do jednoho košíku)
11. Využívej krajů a važ si okrajových systémů (Nemysli si, že jsi na správné cestě jen proto, že je dobře vyšlapaná)
12. Využívej změnu tvořivě a tvořivě na ni reaguj (Vize není o tom, jaké jsou věci nyní, ale jaké budou)
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kachnishte, Evka

Re: Mulčujete ? 18. lis 2012 15:34 #285271

• aneris
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Mohla bych se tady zeptat na podzimní mulčování trvalkových záhonů spadaným listím - jako ochrana před mrazem? Loni jsem takto jeden záhon zamulčovala (bylo to kolem vzrostlé ruje, tak jsem její listí pěkně nahrabala na záhon) a právě jenom na tomto záhoně mi přežily a kvetly narcisky, na nezamulčovaných byly kaput. I ostatní trvalky vypadaly, že jim mulč přes zimu rozhodně neublížil. Chtěla bych se zeptat, jestli je takto možné mulčovat všechny trvalky nebo jsou některé, které to třeba nemají rády? Děkuji.

Re: Mulčujete ? 18. lis 2012 19:18 #285273

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Aneris, ano, já takto mulčuji. Je pravda, že lošká zima byla extrémní, ale mám pocit, že například jediné krokusy, které přežily byly ve vrstvě listí. Nemají to prý rády digitalisy.
Následující uživatel poděkoval: aneris, helena

Re: Mulčujete ? 18. lis 2012 19:56 #285274

• aneris
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Vlaďko, děkuji :)

Re: Mulčujete ? 18. lis 2012 20:49 #285275

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Ohledne mulcovani listim-taky asi dost zalezi na tom, jak moc velka vrstva se da a vcas na jare odhrabat, aby TO nezahnivalo.Jakmile nastane raseni, listi musi pryc.Moje zkusenost
Následující uživatel poděkoval: aneris, helena

Re: Mulčujete ? 19. lis 2012 07:53 #285278

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Ono asi taky záleží na typu listí. Některé má tendenci tu vlhkost do sebe vtáhnout a tím pádem líp a víc vyhnívá. My listí ze zahrady - tedy z ovocných stromů, ořešáků a lípy posekáme sekačkou, pak je i kompaktnější a vítr ho tolik nerozfouká. Ale na záhony si ho moc nedávám. To radši do kompostu a promíchám s trávou a hnojem. Lepší je dubové a vůbec nejlepší bukové, ale na jaře bych ho dala pryč. Teď jsem právě zasypávala růže a některé choulostivější trvalky a čerstvě sazené trávy. A na to chvojí.
Následující uživatel poděkoval: aneris, mišpule

Re: Mulčujete ? 19. lis 2012 17:04 #285283

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aneris, podobně jako předchozí.

Nechávám listí v záhonech i na jaře, jen ho v případě potřeby přesunu, nakypřím.
Následující uživatel poděkoval: aneris
Moderátoři: Eva L., Květa