Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mulčujete ?

Re:Mulčujete ? 10. čen 2010 09:10 #8374

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj Květo, já to taky vidím tak, že u stromů, které hodně roní, asi ten balzám nějakej smysl má (i když sama nevím, jestli to "ucpání" rány stromům šmakuje). Adam většinou pracuje s běžnýma vzrostlýma stromama - lípy, duby, buky, což není případ choulostivky typu FP. Já jsem tu svojí zatím nešmikala, pár větviček jí olámaly zvířata, ale nic neronila. Oni to teda byly spíš párátka než větvičky. :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Mulčujete ? 12. čen 2010 22:47 #8725

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Tak zkouším mulčovat s kartonem - tady zatím nechci nic sázet, po zasypání trávou to vypadá dobře. Mám pod tím dost zapleveleno kerhatem, kopřiva jen tu a tam. Časem také poreferuji, jak jsem dopadla. Dost se hodily mé nasyslené krabice od všeho možného :laugh:
IMG_7163.JPG

Re:Mulčujete ? 12. čen 2010 22:50 #8726

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
A tady budu chtít sázet, jsem zvědavá, za jak dlouho to půjde. Pod kartonem je normální tráva.
IMG_7117.JPG

Re:Mulčujete ? 21. čec 2010 19:11 #13046

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Tak mé další dojmy z mulče. Jsem terčem posměchu u všech známých :laugh: :laugh: :laugh: Sportovci si byli zvyklí opírat kola o plot, což už ted není možné, prý vstoupit na ten mulč je hodně nebezpečné :laugh: :laugh: . ( když je mokrý tak je to hodně slizké)

Jinak to v pohodě udusí běžnou trávu, ale prorůstá :
- pýr
- plevelné divizny ( jsou fakt neodbytné) - Verbascum nigrum
- carex ( nejsem schopná podle internetu stanovit přesný název), možná až pokvete. Je ještě invazivnější než pýr :dry:
- řebříček
- svlačec
Kromě carex, svlačce a divizen, jdou plevele krásně vytrhnout. Ostatní jsem postříkala roundupem. Možná je to i tím, že když jsem mulč zakládala tak hodně pršelo a kartony byly hodně rozmočené...
I přes tento problém si to stále chválím, kartony se pomalu rozkládají a vznikají krásné záhony... :laugh: Ten dlouhý záhon jsem měla ted po dešti za půl hodiny protrhaný a postříkaný. Paráda.

Negativně vidím zálivku. Mulč sice krásně drží vlhko, ale když je tak dlouho vedro beze srážek tak půda i přes mulč vyschne. Potom trvá než se vláha zase dostane k zemi - i přes docela vydatné srážky, byla zem pod mulčem jen lehce vlhká.
Následující uživatel poděkoval: vydrik

Re:Mulčujete ? 21. čec 2010 20:26 #13053

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Emilko díky za reference. pořád nad tím uvažuji, ale jsme u cesty/ ze tří stran/ asi by to nebylo hezké.něco jiného je pole----. kopu už v sedě na plast. židli, no budu to muset nějak zvládnout. taková perlička- dcera kopala v jahodách a říkala malé/ 2. roky/ pomůžeš mí? a malá na to :počkej, donesu si stolek....

Re:Mulčujete ? 22. čec 2010 00:01 #13142

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Já to dělám obráceně. Nejdřív postříkám herbicidem, to, co přežije ( pýr, lebeda, pcháče a pod ) stříknu ještě jednou. Pak teprve mulčuju. Karton nepoužívám.

Občas mi mulčem proroste nějaká kopřiva ze semenné zásoby, vytrhnu. Dtto nálety pampelind.
Mulč pak dávám znovu každé jaro, dokud nejsou rostliny vzrostlé ( ehm, zapojené ). Do podzimu se rozloží.

Nejsem schopná se zbavit přesličky a svlačce. Natírala jsem svlačec letos Lontrelem, bohužel, bez úspěchu.

Re:Mulčujete ? 22. čec 2010 06:25 #13146

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Květo, taky bych to tak učinila, ale jsou to velké plochy na stříkání, a takto to vyjde levněji a je to bezpečnější ( už tam něco rostlo).
Ad přeslička a svlačec jsou nejhorší plevele. Nezničitelný :angry:
Co mám ale vyzkoušené je, že oba nemilují zrovna stín, takže když je záhon dobře zapojený ( zvlášť vysokými trvalkami), jsou oba hodně potlačené.

Re:Mulčujete ? 23. čec 2010 16:52 #13267

• adriana
holky, jen faktická poznámka, já teda měla pod kartonama strašně moc španěláků, řekla bych, že dost se jim tam líbilo...poravda je, že mám pořád málo trávy, jestli by to bylo tím...

Re:Mulčujete ? 23. čec 2010 17:44 #13268

• Eva.Trifon
Jo,jo špaňelákům se pod mulčem hodně daří. Nedávno jsem studovala na Livingu dusikaté vápno, jeho účinky na vajíčka plžů,doufám že je to plž. Nemáte s ním někdo zkušenosti? Já jsem nic dlouho nevápnila, tak by to mělo pomoci, kyselomilek moc nemám. Psalo se tam, že déšť/vláha/ s dusík.vápnem reaguje a uvolňuje se kyanovodík a ten je jedovatý. No já jsem dombinatoroval u plotu a bršlice se vzchopila a vesele si roste dál:huh: .

Re:Mulčujete ? 24. čec 2010 00:21 #13333

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
hobbyzahrada.cz/clanek-1501-dusikate_vapno_na_zahrade.htm

Emilko, jj. A taky se neudřeš s rytím, že ?
Moderátoři: Eva L., Květa