Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podmáčená zahrada

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 13:40 #252796

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Loro, spáchej ještě nějaké foto, prosím.
Preventivně - být tebou - tak vyhrabu tu kůru. Ona ani většině bylinek neprospívá. Mám bylinkový záhon namulčovaný
jemnou kamínkovou drtí (šmajda) anebo bílým pískem. Určitě ti to od té plísně pomůže.
I vzhledem k tomu, jak jsi na L. popisovala svou zahradu (nepropustný jíl, lavor, nutnost drenáže), mi přijde kůra nevhodná.
Na jídlo bych si nakoupil nejzákladnější bylinky znovu a dal je do truhlíku nebo jiné nádoby. Pokud by plíseň
po odstranění kůry a nasypání bílého písku nezmizela, tak bych použil chemii. Sto rostlinek bych nejdřív stříkal, až pak nahrazoval.
Poslední úprava: 09. kvě 2011 19:54 od HonzaPM.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: loro

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 15:28 #252804

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
zhradadevastcia030.JPG

bylinkyplese019.JPG

zhradadevastcia004.JPG

Dala som asi veľa fotiek, neprešlo mi to, tú koláž urobiť neviem, tak dám pár postupne.

Ďakujem vám všetkým za odpoveď. Nás mrazy obišli, v Bratislave nemrzlo. Trochu som sa zdržala, boli tu záhradníci, čo mi robili záhradu a odchádzali v šoku. Bylinková časť bola jediná, ktorá sa držala a teraz toto. Dohodli sme sa, že oberem tie lístky, ako radí Honza, odstránim kôru a nasypem piesok a štrk. Ak to nepomôže asi dám vytrhať napadnuté rastliny a vymením za nové. Postriekam iba levandulu a to čo nejeme, ostatné potom vymením. Urobila som ešte pár fotiek, tak vyzerá nová záhrada. Žiadam od nich rozbor pôdy, čo mi sem dali ako novú, keď odstránili 30 cm vrstvu ílu a zajtra budú robiť sondy na spodnú vodu.
Poslední úprava: 09. kvě 2011 16:10 od loro.

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 16:06 #252807

• loro
  • Gold Boarder
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte. [attachment:10]C:\fakepath\záhrada devastácia 10.JPG[/attachment]

Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.

Příloha zhradadevastcia9.JPG nebyla nalezena.

Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.

Příloha zhradadevastcia8.JPG nebyla nalezena.

Příloha zhradadevastcia7.JPG nebyla nalezena.

Příloha zhradadevastcia6.JPG nebyla nalezena.

Příloha zhradadevastcia5.JPG nebyla nalezena.

Příloha zhradadevastcia4.JPG nebyla nalezena.

Příloha zhradadevastcia3.JPG nebyla nalezena.

Příloha zhradadevastcia2.JPG nebyla nalezena.

Příloha zhradadevastcia1.JPG nebyla nalezena.

A aby ste videli, prečo v šoku, na Liv som o tom ani nedokázala písať, až dnes... Som človek, čo sa ľahko otrase a ide ďalej, ale na jar do mňa udrel blesk, a za celú jar niekoľko... Na obr.3 v pozadí vidno, pás z gabionu a plot, popri plote mi vyhynulo takmer všetko.
Poslední úprava: 30. kvě 2011 10:56 od loro.

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 19:59 #252831

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Loro, aha, ona to není zahrada, ale park. :lol:
Ta meduňka na nově nafoceném snímku vypadá v pohodě, jedna z mých dvou to taky občas udělá.
Odebírají se stejně jen vrcholné nové výhony, takže bych byl v klidu. Na tom tymiánu nic nevidím,
asi blbě ostřím já nebo tvůj aparát. :P Tymián a další vyložené suchomilky budou možná chtít i vyvýšeninu
a/nebo drenáž dospod. Ale pokud máš tým zahradníků (s příslušnými tituly), tak ti ti určo už tohle poradili.
Za sebe si myslím, že velejemný štěrk těm bylinkovým výsadbám pomůže i esteticky.
Poslední úprava: 09. kvě 2011 20:01 od HonzaPM.

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 20:51 #252832

• loro
  • Gold Boarder
Honzo teraz si ma potešil, ja som fakt bola v stave všetko vyhádzať. Očistím to a urobím, ako mi radíš. Fakt som sa pobavila s tým tímom záhradníkov,jediný pracujúci v záhrade je Loro/okrem muža-ten kosí/, ostatní s titulom aj bez :P chodia iba pozerať, debatovať a si lámu si hlavu, prečo z pred rokom komplet osadenej záhrady sa stala púšť. Preto som sem dala tie fotky, asi bez normálneho vysvetlenia, nešlo mi o veľkosť záhrady, ale o veľkosť skazy, všetky tie holé miesta boli na jeseň rastliny,kry, trvalky.. dosť husto vysadené s očakávaním, že sa na jar zapoja a budú šialene kvitnúť.:laugh: Teraz len očakávam od tímu múdrych hláv s titulom, či zistia, čo posr.... Preto ten šok z byliniek, už ďaľšiu devastáciu by som neuniesla.

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 21:37 #252833

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Nedávno jsem jinam dával fotky ze Suchdola. Na některých místech v nově osázeném libosadu
neroste ani tráva. Je to podmáčený jíl, v létě popraská, v zimě je neprodyšný. Některé dřeviny
se sázely už dobře načtyřikrát, tráva se sela tuším nadvakrát. Být těmi zahradníky, tak zaorávám
písek a humus a humus a písek. :)
PS: nedošlo mi, že to má být demonstrace nerůstu, ona se zahrada holt přes jednu zimu neudělá.
Poslední úprava: 09. kvě 2011 21:39 od HonzaPM.

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 22:15 #252834

• loro
  • Gold Boarder
V kuse som hltala vedomosti z Liv a iných diskusií a vedela som, čo íl znamená v záhradke. Preto sme odstránili 30 !cm vrstvu, zaorali piesok a navozili novú. O to sa postarali záhradníci. Teraz vidno, čo doviezli, od samého začiatku som im na ňu frflala, ale prevalcovali /blb ja, že som sa dala/tými ich titl. Najhorší bol boj s mužom, tá veľkosť záhrady.Ale trvala som, aby sa to urobilo poriadne, ale jeden mieni..Ani to nebola demonštrácia , ako nerastú, ale že už nemá čo rásť. 60-70% vyhynulo.
Ale čo už, prestala som fňukať, chodím sa sem kochať tými vašimi záhradkami. Raz aj moja bude výstavná.:laugh:

Podmáčená zahrada 09. kvě 2011 23:41 #252835

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Loro, ahoj.
Pohled nehezký.
Nemyslím si, že ti zde pomůžeme, můžeme pouze vyjádřit své mínění, jsme odkázáni pouze na fotky.
Mám několik dotazů :
co bude obsahovat rozbor půdy ?
když naváželi písek, míchali ho s tou jílovinou ? na to položili 30 cm ornice ? Loni na podzim ?
textilku pod kůru nedávali, že ? kůra v jaké vrstvě ?
víš, co je to za ten neobražený strom ( f. devastace1 )?
ty bylinky jsou v ( částečném ) stínu ?
zřejmě toho uhynulo velké množství - jak ale pozoruji, jedná se o stromy ( sázené do hloubky ) tak i kytky v pouze povrchové vrstvě ( nová ornice ).
Co přežilo ?
pls, pořídila bys f. toho euonymusu v detailu ? Podlož pod poškozené lístky např. ruku, pls.
dtto thymus.
Jsem utahaná, odpusť formulace - možná přiliš striktní.

Podmáčená zahrada 10. kvě 2011 04:15 #252837

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - Loro a nestříkal tam někdo proti plevelům třeba trávník?:huh:

Podmáčená zahrada 10. kvě 2011 05:42 #252845

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Kajo přesně, pokud to nebyl mráz, tak bych to viděla spíš na chemické poškození. Ani jíl tohle tak rychle nezvládne (navíc pokud v povrchové vrstvě máš navezenou novou zeminu), a na houby je dost brzo a navíc, by to nešlo takhle hromadně.

A co se týká štěrku vs kůry, tak meduňka si v kůře vysloveně libuje, levanduli, tymiánu bych dala opravdu ten štěrk. Jenže máš poškozené to i to, takže tím to asi fakt nebude.
Moderátoři: Eva L., Květa