Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podmáčená zahrada

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 11:49 #253205

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Ďakujem vám obom. I za rady a názor.Honzo :laugh: Květa, napísla si to trefne, až ma to pobavilo. Už minulý rok, keď to zasadili, som im vyjadrila svoj názor, že to vyzerá, ako keby nahádzali rastliny okolo nejakej firmy. Čo ich mierne urazilo.:laugh: Preto som odmietla, aby sa starali o údržbu záhrady a rozhodla som sa´, že zvyšok bude v mojej réžii.Základ mám a dosadím si tam ja svoje rastliny a budem si hladať vzácne a zaujímavé kúsky a urobím si ju po svojom.

Hoci návrh bol iný, dopadlo to takto. Firma to proste odflákla. Vedia to oni, viem to aj ja. Časť rastlín som si vybrala sama:
cornusy, viburnum, chcela som magnóliu,vrbu, irisy , denivky,zlatý dážď, pivonky, hortenzie a pár ďaľších, dala som im zoznam. Niečo mi dali, niečo ma presvedčili, že sú nevhodné, na niečo sa vykašlali, pretože to dodávateľ nemal. Asi tak. Teraz, keď odišli skoro všetky kostrové rastliny,a v strede záhonov kríky všetky, môžu opravovať. Pod mojou réžiou. Vrba je jedna, prosperuje, cornusy tiež, tak ten dlhý úzky pás pri potoku bude hlavne z týchto drevín. Dostali podmienku, musia byť rôzne, farebne odlišné, ak nejakú nezoženú, zoženiem si ju ja. Bobkovišne - chceli tam dať viac, ja som nesúhlasila.Našťastie.

Honzov nápad s vyvýšeným záhonom sa mi fakt páči, dávam si ho do požiadaviek.. Teraz som dostala návrh nových rastlín: rôzne vrby, cornusy, viburnum, eonymus,helleborus,cotoneaster, calycanthus, stephanandra, deutzia,physocarpus, rodotypos, deutzia,ligustrum, aronie,ribes, nové hortenzie,philadelphus a jasné iris sibirica, spiraea, alchemilla, pachysandra, moruša, katalpa ďaľšie trávy..Teraz si študujem podmienky rastlín.. A ešte som si objednala vyše 20 heuchery- neodolala som.:laugh: To by bol základ, kostra a rastliny, čo prežili, tie sa presadia.
Honzo, tiež zistili, že tá kôra nebol dobrý nápad, ide preč. Trávnik je fakt koberec.
Voda nám stojí na jednom kúsku- asi 2 m2, tam, kde ústi záhrada do potoka. Ideme robiť ďaľšie opatrenia. U suseda:laugh: pri plote budeme robiť povrchovú drenáž okolo nášho pozemku. Jemu to nevadí, aj tak tak bude mať štrk a potom si dáva 3m betónový múr. A tiež si dáva robiť odbornú štúdiu na spodnú vodu, aby sa mu nestalo, čo nám, on má pozemok omnoho väčší. Tak ak on odvedie vodu z pozemku, pomôže to aj nám. Asi by som mala radšej sadiť suchomilné.:laugh: Zas aby som bola spravodlivá- skalka, predzáhradka a bylinková napriek niektorým rastlinám, čo odišli a majú suché miesta, vyzerajú k svetu. Dokonca skalka je fakt pekná. Večer hodím fotky, že aj vedia.
Poslední úprava: 13. kvě 2011 14:10 od loro.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 20:11 #253256

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Prosím poraďte: mám sibiřské kosatce tzv. brdské. Jsou totiž původem z voj. prostoru Brdy. ˇUžasně přirůstají a snáší rozdělování trsů, proto se jim daří na voj. dopadových pplochách. Vojáci je rozstřílí na kousky, které zakoření.
Ovšem bývají nádherně veliké, jak na ploše, tak je tu mívají v zahrádkách. A mě začali dělat toto :sick: Květy zůstávají utopené v trsu, je to samé lupení.Rozkvetly zatím první, další se teprve chystají,ně
iris.jpg

čím prřihnojit?

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 20:16 #253259

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Vlaďko měla jsem je taky a letěly... :( Štvalo mne, že květy není vidět.

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 20:30 #253264

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Docela jsem i přemýšlela, jestli nemám dva druhy, jeden trs držím v bažíru u jezírka, na slunci, kvete normálně a druhý je v suchém stínu a kvete takhle...ale mám už je dávno, šoupu s nima různě po zahradě, tak opravdu nevím, jestli to co mám, je totožné s tím tvým.

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 20:32 #253265

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
No, Emilko, ale to není pravidlem :( , já na vlastní oči viděla nádherný trsy květů Házela jsem po záhonech cererit, že by měly moc dusíku a tudíž to lupení? V lese je taky nikdo nehnojí...
No, možná ten bažír na slunci, to bude to pravé :woohoo: Brdy jsou jako houba, všade mokro a rostou na těch dopadovkách na sluníčku.
No to neuzalejvám :blink:
Poslední úprava: 13. kvě 2011 20:35 od Vlaďka.

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 20:59 #253274

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, to není Iris sibirica, ale Iris graminea - a ty to prostě dělají.
Fakt, věř mi :lol:

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 21:07 #253277

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Ahá, Květo, dík, člověk se učí celý život...

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 21:21 #253278

• Květa
  • Moderator
loro napsal:

Honzov nápad s vyvýšeným záhonom sa mi fakt páči, dávam si ho do požiadaviek.. Teraz som dostala návrh nových rastlín: rôzne vrby, cornusy, viburnum, eonymus,helleborus,cotoneaster, calycanthus, stephanandra, deutzia,physocarpus, rodotypos, deutzia,ligustrum, aronie,ribes, nové hortenzie,philadelphus a jasné iris sibirica, spiraea, alchemilla, pachysandra, moruša, katalpa ďaľšie trávy..Teraz si študujem podmienky rastlín.. A ešte som si objednala vyše 20 heuchery- neodolala som.:laugh: To by bol základ, kostra a rastliny, čo prežili, tie sa presadia.
Honzo, tiež zistili, že tá kôra nebol dobrý nápad, ide preč. Trávnik je fakt koberec.
hehehe, a najednou to jde.. aspoň začátek seznamu..
pokud bych mohla před něčím varovat - možná před calycanthusem, je to teď tak trochu móda. Stejně jako katalpa - jakou navrhli ? obyč nebo Nanu ?
za to Viburnum není nikdy dost :lol:
( njn, musím projevit svoji úchylku )

Uvidíš, jaké výsledky vylezou z rozboru půdy. Kdyby byla kyselá, mohla bys mít plantáže brusinek..
PS.: možná by NĚKDO, kdo to UMÍ, mohl odseparovat tyhle příspěvky do samost. diskuse.. na mne móc vysoký level.
Třeba bude zajímavé sledovat, jak se to bude vyvíjet dál.. co ?
Následující uživatel poděkoval: loro

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 21:24 #253279

• Květa
  • Moderator
Vlaďko, mně se totiž stalo ouplně to samý,:lol: proto to vím.
Dostala jsem je, zasadila, první rok nad trsem, pak už květy v trsu.
Následující uživatel poděkoval: danah

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 21:28 #253280

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Květo, potvrdila jsi mi to, co si už pár let myslím, že jde o dva druhy. Sibiřský jsem stopro zachránila z nivelovaných bažin a ten druhý se ke mně dostal, nevím už jak.

Mám takový poťouchlý dotázek - pročpak varuješ před sazaníkem?
Moderátoři: Eva L., Květa