Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podmáčená zahrada

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 08:42 #253683

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Loro, kolik těch odborníků/zahradníků je? :)
Fandím ti, že neklesáš na mysli. Já už bych (za sebe) hlavně nic nedrenážoval.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 08:50 #253686

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Veľa ich nie je. Stale sú tí istí.:laugh:

Myslíš, to ako už neodvádzať povrchovú vodu z pozemnku? Alebo robiť drenáž zo štrku pod dreviny? Toto som si dala do požiadaviek, nakoľko je íl, musia vykopať niekoľkokrát väčšiu jamu, ako je bal, na spodok dať štrk/riečny/ a zapracovať ho do ílu. Myslíte, že to bola blbosť?
Poslední úprava: 16. kvě 2011 08:51 od loro.

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 09:02 #253691

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Loro, myslím umělý odvod vody z toho pozemku.
Gabreta má pravdu, stačilo by vybagrovat jámu a voda se do ní stáhne a jinde ti třeba ubyde.

Já bych do tvého parku nasadil (červenolisté) břízy, kosatce, pivoňky, druhově bych se uskromnil.
Nechal bych vyniknout ten pěkný trávník a počkal bych, až se příroda sama rozhodne, co tam půjde.
Břízy časem půdu upraví, plno vody vypijí a odpaří do vzduchu (nejvíc ze všech stromů), na jejich
kořeny se navážou houby... prostě půda začne žít. Ušetřil bych si (krom peněz) pohledy na chcípácké rostliny.
Neměl bych nerva na konzultaci s "týmem odborníků", vybral bych si jediného člověka a s tím to řešil.
Ať mi rostliny sežene, doveze, pak bych si je sám sázel, žádné extra ciráty bych s výsadbovou jámou
asi nedělal, hlavně bych viděl, jak ta zem vypadá, jak se chová, i ve větší hloubce, atd.
Ta tvoje půda mi přijde od pohledu hodně podobná (mizerná), jako má Dresla, nevím, fotky můžou klamat.
A to nevím, jestli jsem zahlédl tu, co byla tvá původní anebo tu, co oni dovezli jako super-věc. :lol:
Poslední úprava: 16. kvě 2011 10:41 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: loro

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 09:08 #253699

• loro
  • Gold Boarder
Honzo, to je tá dovezená. Preto toľko sporov medzi nami.Ale tá poď ňou je ďaleko horšia.

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 10:24 #253723

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Souhlasím s Honzou.
Moje zahrada se nachází u řeky , je v mírném sklonu k řece směrem k jihu. Takže v horní části pozemku je sahara, tvrdá zem jako beton, skoro bez humusu, výtečně se tu daří diviznám.
Kdežto v dolní části je celoročně vlhko, ted po dešti ( napršelo nějakých 6mm )je tam menší bahno, půda je obohacovánakaždoročně bahnem z řeky- nedobrovolně. Jakmile na zahradě někde vytvořím rovinu , je půda příjemně vlhká, steče z vrchích částí a zde se udržídelší dobu. V okolí rostou vrby, olše a jasany, což je asi i případ Lory.
Bez problému mi tu roste při dolní části zahrady - bříza, kalina obyč, viburnum plicatum, bez, hloh, habr, modřín, smrk, zlatice, hortenzie paniculaty, letošní zimu potom prvním rokem přežily - cornus florida a rododendrony.
Viděla jsem i přesličku v kůře, odborníci tvrdí, že se objevuje tam kde je utužené podloží, je to pěkná potvora, dá se docela dobře omezit hustou výsadbou trvalek. V zapojených záhonech už tolik nebují, kdežto na skalce je to předem prohraný boj.
Já osobně bych si dala pozor při výsadbě na podzim, kdy jsou rostliny v rašelině. Potom kořeny lehko uhnijí a o to víc, když je pozemek vlhký....
Moc jsem ocenila u Florianuse členění trvalek podle stanovištních okruhů...

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 13:24 #253757

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
loro, mame druhy rok zahradu. po stavbe domu, kde som si postupne nastudovala takmer vsetko - od izolacie po kotle, som uz nemala cas (a odvahu) sa pustat aj do zahrady, aj ked malej. tak sme si dali urobit navrh. mala som nejaku predstavu z kniziek, aj som mu nejake konkretne rastliny vymenovala. zbytocne. dalsi clovek, ktory to robi cez kopir - same ihlicnany, brsleny, zlaty dazd. neposluchol ma v nicom, dokonca ani v umiestneni "casti pre deti". ked som brblala a prerabala - tvaril sa, ze som narocna. po case sme to ukoncili. nastastie som sa dostala k jednej panej, ktora to prerobila k mojej spokojnosti.
zemina - -na pozemku sme mali pomerne piesocnatu, ale myslim, ze celkom dobru. potrebovali sme vsak robit nejake terenne upravy, mame tam potok, brehy tvoria taky vysoky mantinel a potom jama smerom k domu. tak sme si dali naviezt zeminu. doviezli - z ich pohladu perfektna ornica = bez kamenov, co na tom, ze ilovita:-) a ja som v tom case tomu moc nerozumela, takze mame il, textilku a kamene :-). suche to nie je nikdy, v predjari, ked bolo vsade sucho, tak mne v jednej vykopanej jame stala voda. ale....jedine, co mi za prvu zimu odislo bol orechoplodec. (tuto zimu viac, lebo som uz robila pokusy s gaurou, penstemonmi...:-)) ale z krikov ziadny! preto tomu nerozumiem, ze je to u teba v takom rozsahu. k tej kontaminacii -niekde si pisala, ze susedovi dali rovnaku podu a vsetko je ok - dali sme si urobit travnik - zrotavatorovali, naviezli tenku vrstvu substratu, a zasiali. a za par dni - ako nam ta trava krasne a rychlo rastie a ono to nebola trava, ale burina jezatka:-) bol zaplevelany substrat, boli sokovani, vraveli, ze ho roky beru z rovnakej firmy a este sa im to nikdy nestalo. to ma len napadlo, ci predsa len nemohli byt poskodene tie rastliny uz zo zahradnictva.
v kazdom pripade drzim palce, nech to vyriesite. a zahrada bude urcite pekna uz tento rok.

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 14:06 #253763

• loro
  • Gold Boarder
Ďakujem vám všetkým. Všetky vaše nápady a návrhy si vypisujem a robím si taký plán- náčrt, či zoznam. To jazierko, ja viem že je krásne. Tiež bol v pôvodnom návrhu. Rodina mi to zamietla, prehlasovali ma, chceli bazén. Tak zatiaľ som ustúpila. Ja ho mám v pláne. Raz. Teraz počkám, ako dopadne ten park u suseda, či nám nakoniec nestiahne vodu.
A nemôžem toľko tlačiť na muža. Musím naňho postupne. Jeho zámer bol dať tam trávu a jednu čerešňu, ktoré miluje.A pod ňu lavičku. Nie, že by nechcel,alebo sa mu pekné záhrady nepáčia, ale skôr nad tým akosi nepremýšlal. Presvedčiť ho, aby sme niečo s tou záhradou robili, dalo celkom zabrať. Aby som bola úprimná, on si ani nevšimol, že nám niečo vyhynulo. Až keď som urobila fotky a ukázala som mu ich, fakt ho to prekvapilo. Ja riešim záhradu na to mám voľnú ruku, on zase tie techn. záležitosti okolo nej a priznám sa, že teraz mu musím nechať trochu vydýchnuť.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, VláďaJ

Re: Podmáčená zahrada 16. kvě 2011 17:07 #253776

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
No ta čerešňa/třešeň by tvému muži taky nerostla na takovém pozemku. Sousedovi pomalu odchází, když mu odejde, tak koupí další a znovu se to opakuje- nekonečný třešňový příběh. Máme tu spodní vodu, bohužel 3 prameny i ve sklepě :S , jednu studnu taky ve sklepě :down .

Re: Podmáčená zahrada 08. čen 2011 16:55 #257866

• loro
  • Gold Boarder
Tak ešte raz som otvorila túto diskusiu, keď ste boli takí milí a snažili ste sa mi poradiť. Bohužial, obr. som z osobných dôvodov odstránila, ak niekto bude chcieť vidieť, otvorím ich -na chvíľu. Tak dnes konečne prišiel rozbor, ešte predtým nám zavolal dotyčný pán dr., že urobili len základný, ďalej to nemá zmysel, doporučuje vymeniť/opäť/ s otázkou "...odkiaľ ste tú pôdu zobrali? Tam neporastie nič!
PH-8,26! veľmi vysoký obsah uhličitanov a horčíka, naopak takmer min. dusík, fosfor, draslík... celkovo nie je vhodná na pestovanie väčšiny kultúrnych rastlín. Omnoho horší rozbor, ako pôvodná zem, čo sme odstránili. Profesionálna záhradnícka firma. Myslíte, že tráva to vysoké PH zvládne?. Živorí a schne. Teraz sa rozhodujeme, či budeme meniť pôdu aj pod trávnikom.

Re: Podmáčená zahrada 08. čen 2011 17:00 #257867

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
loro :(
v prvé řadě by to měla obstarat ta zahradnická firma ne vy... rostliny se přece mohou také reklamovat... komunikují s vámi nějak? poslala jsi jim email s tímto rozborem..? zaplatit si určitě nechali...
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, loro
Moderátoři: Eva L., Květa