Všetky vaše príspevky ma milo prekvapili a všetkým vám ďakujem. Najprv odpoviem na otázky:
žiadny postek sa u nás nerobil, ani neprajného suseda nemáme, tiež to nevyschlo. Bohužial asi to bude to, čo mi všetci tvrdia, že je pôda podmáčaná. Nakoniec ma presvedčila suseda, čo sa včera prišla pozrieť , má toho istého záhradníka, dali jej tú istú pôdu, tie rastliny, ako mne a u nej všetko prospieva,odišiel jej jeden krík. Pochvalovala si, že odkedy sme urobili drenáž, nestojí jej voda v záhrade, druhá suseda detto. Tak pomohli sme susedom.Máme drenáže dve hĺbkovú, kvôli stromom a pod povrchom, kvôli nízkym rastlinám. Stromy, to je iná kapitola, sadili sa dávnejšie - pred pár rokmi, z iniciatívy "znalých" a urobili sa veľké chyby. Dostali ich z bývalej roky neudržiavanej škôlky. Bez odborníka, bez posudku/niektoré choré a poškodené/, presadili ich sem, drenáž ešte nebola a pri sadení urobili hrubú chybu: zasadili ich hlboko-utopili ich.Chradnú z roka na rok. Keď sme robili záhradu dali sme si urobiť znalecký posudok- okrem dvoch/bolo ich 27/ všetky navrhnuté na výrub. Ja som sa rozhodla, že kvôli nejakej klíme tie najzdravšie zachovám. Teraz postupne budeme veďla nich sadiť nové a tie nahradia časom tieto choré.
O podmáčanosti zeme sme ale vedeli, tak si stále myslím, že tejto devastácii sa dalo čiastočne zábrániť, kvalitnou a vhodnejšou zeminou. V tej veci sa nemôžeme so záhr, firmou zhodnúť. Ale to chápem, ak by to priznali, priznali by si chybu/možno žiadnu neurobili, fakt neviem/...
Rozbor pôdy: hlavne mi šlo o zrnosť/či sme nespadli z blata do kaluže/, a zároveň som sa rozhodla- Fyzikal.vlastn.,Fyzik.-mechan., Vlhkosť/asi bič na mňa/, chemické a pre mňa dôležité- možná kontaminácia.
Piesok sa dával po odstránení 30 cm vrstvy a zaoral sa do ílu hlbokou orbou a na to sa dávala ornica.Robilo sa to na jar pred rokom.Textilka sa nedávala.
Kúra-pod bylinkami je veľmi tenká vrstva, inde asi 5-6 cm.
Ten neobrazený strom je šeřík/dufam, že som to napísala správne/.
Bylinky majú plné slnko, v tieni sú až okolo 18.hod.
Uhynuly : zlatý dázď, jasmín, vajgélie, bobkovišne/asi 30 ďaľších kríčkov-pár pre nás už neznámych- identifikujú. ich podľa fotiek, čo som robila na jeseň/, paprade, niekde levandule
a väčšina trvaliek, tie čo prežili niektoré celkom prospievajú, niektoré chradnú vstále viac- urobila som foto
Darí sa pivonkám, denivkám, kosatcom, prvosienkam,cornusom, vrbe a ďaľším, urobila som fotky, žiaľ názvy neviem, iba tie slovenské ľudové..
Začínajú sa prerábať záhony- ich návrh je: Odstrániť kôru, vybrať rastliny, odstrániť časť ornice- dať novú a zmiešať ju s antukou. Tá antuka mi nedá spávať, nerozumiem tomu, ale obávam sa, že znehodnotím pôdu, celý život som bolá vedená svojimi rodičmi/fanat.záhradkármi/ a hlavne starým otcom k láske z zemi. Môj dedko, tvrdil že zem je to najvzácnejšie na svete a mám vnútorný pocit, že to nie je dobré.
Môj návrh je vybrať rastliny- odstrániť časť kôry, nechať tam tú spodnú čiastočne rozloženú, nasypať hrubú vrstvu kompostu a spolu zo zemou to zmiešať, napr, zrýlovať. Budem vám veľmi vďačná za váš názor.
A ak ste to vládali dočítať

ešte nádej pre nás -sused nad nami si bude robiť obrovský leso-parka tiež drenáž.
A tie fotky
Z týchto- tie, čo prežili-tým sa darí.
Tieto úplne chradnú.