Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podmáčená zahrada

Podmáčená zahrada 10. kvě 2011 07:41 #252857

• Cotonou
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 83
Že do toho kecám, nejsem vůbec expert, ale jak to, že ten trávník je tak výstavní a ostatní chcíplo?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podmáčená zahrada 10. kvě 2011 07:46 #252858

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Cotonou, taky jsem se nad tím pozastavila....Možná byl položen travní koberec? Taky nejsem expert :laugh:

Podmáčená zahrada 10. kvě 2011 07:54 #252859

• Cotonou
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 83
A nebo to uschlo?

Podmáčená zahrada 10. kvě 2011 09:13 #252865

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
Holky to neuschlo, Lora tam ma natažené zavlažování co jsem si všiml. Je fakt, že trávník je ok. Tak mě taky napadlo, jestli to neudělal někdo schválně ze závisti :-(, bohužel i tací jsou. Člověk to vidí dnes a denně čeho jsou schopní někteří sousedi. :angry:
Možná byla kontaminovaná zemina, nebo ta kůra? Každopádně je to smutný pohled a můžu jen dodat... Loro, nevzdávej to!

Podmáčená zahrada 11. kvě 2011 21:15 #253022

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Všetky vaše príspevky ma milo prekvapili a všetkým vám ďakujem. Najprv odpoviem na otázky:
žiadny postek sa u nás nerobil, ani neprajného suseda nemáme, tiež to nevyschlo. Bohužial asi to bude to, čo mi všetci tvrdia, že je pôda podmáčaná. Nakoniec ma presvedčila suseda, čo sa včera prišla pozrieť , má toho istého záhradníka, dali jej tú istú pôdu, tie rastliny, ako mne a u nej všetko prospieva,odišiel jej jeden krík. Pochvalovala si, že odkedy sme urobili drenáž, nestojí jej voda v záhrade, druhá suseda detto. Tak pomohli sme susedom.Máme drenáže dve hĺbkovú, kvôli stromom a pod povrchom, kvôli nízkym rastlinám. Stromy, to je iná kapitola, sadili sa dávnejšie - pred pár rokmi, z iniciatívy "znalých" a urobili sa veľké chyby. Dostali ich z bývalej roky neudržiavanej škôlky. Bez odborníka, bez posudku/niektoré choré a poškodené/, presadili ich sem, drenáž ešte nebola a pri sadení urobili hrubú chybu: zasadili ich hlboko-utopili ich.Chradnú z roka na rok. Keď sme robili záhradu dali sme si urobiť znalecký posudok- okrem dvoch/bolo ich 27/ všetky navrhnuté na výrub. Ja som sa rozhodla, že kvôli nejakej klíme tie najzdravšie zachovám. Teraz postupne budeme veďla nich sadiť nové a tie nahradia časom tieto choré.
O podmáčanosti zeme sme ale vedeli, tak si stále myslím, že tejto devastácii sa dalo čiastočne zábrániť, kvalitnou a vhodnejšou zeminou. V tej veci sa nemôžeme so záhr, firmou zhodnúť. Ale to chápem, ak by to priznali, priznali by si chybu/možno žiadnu neurobili, fakt neviem/...
Rozbor pôdy: hlavne mi šlo o zrnosť/či sme nespadli z blata do kaluže/, a zároveň som sa rozhodla- Fyzikal.vlastn.,Fyzik.-mechan., Vlhkosť/asi bič na mňa/, chemické a pre mňa dôležité- možná kontaminácia.

Piesok sa dával po odstránení 30 cm vrstvy a zaoral sa do ílu hlbokou orbou a na to sa dávala ornica.Robilo sa to na jar pred rokom.Textilka sa nedávala.
Kúra-pod bylinkami je veľmi tenká vrstva, inde asi 5-6 cm.
Ten neobrazený strom je šeřík/dufam, že som to napísala správne/.
Bylinky majú plné slnko, v tieni sú až okolo 18.hod.
Uhynuly : zlatý dázď, jasmín, vajgélie, bobkovišne/asi 30 ďaľších kríčkov-pár pre nás už neznámych- identifikujú. ich podľa fotiek, čo som robila na jeseň/, paprade, niekde levandule
a väčšina trvaliek, tie čo prežili niektoré celkom prospievajú, niektoré chradnú vstále viac- urobila som foto
Darí sa pivonkám, denivkám, kosatcom, prvosienkam,cornusom, vrbe a ďaľším, urobila som fotky, žiaľ názvy neviem, iba tie slovenské ľudové..

Začínajú sa prerábať záhony- ich návrh je: Odstrániť kôru, vybrať rastliny, odstrániť časť ornice- dať novú a zmiešať ju s antukou. Tá antuka mi nedá spávať, nerozumiem tomu, ale obávam sa, že znehodnotím pôdu, celý život som bolá vedená svojimi rodičmi/fanat.záhradkármi/ a hlavne starým otcom k láske z zemi. Môj dedko, tvrdil že zem je to najvzácnejšie na svete a mám vnútorný pocit, že to nie je dobré.

Môj návrh je vybrať rastliny- odstrániť časť kôry, nechať tam tú spodnú čiastočne rozloženú, nasypať hrubú vrstvu kompostu a spolu zo zemou to zmiešať, napr, zrýlovať. Budem vám veľmi vďačná za váš názor.
A ak ste to vládali dočítať :laugh: ešte nádej pre nás -sused nad nami si bude robiť obrovský leso-parka tiež drenáž.
A tie fotky

darsa.JPG

Z týchto- tie, čo prežili-tým sa darí.

nedarsa.jpg

Tieto úplne chradnú.

nedar1.JPG
Poslední úprava: 11. kvě 2011 21:21 od loro.

Podmáčená zahrada 11. kvě 2011 22:08 #253030

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Loro, vím, že je to slabá útěcha, ale protože jste podle mého názoru udělali vše, co bylo ve vašich silách...počkala bych za 1. na rozbor a za 2. bych preferovala rostliny, kterým se zde daří, případně hledala další takové. Pominu zde zodpovědnost "odborníků".
Na bylinky bych udělala nějaký lehce vyvýšený záhon v partii, kde by to zapadlo do koncepce zahrady. Také jste měli smůlu na letošní zimu, kdy přišlo pryč lecos i z dávno založených zahrad, natož pak u vás, kdy rostliny stěží stačily zakořenit. Jinak s jílem mám taky tu zkušenost, že rostlinám se daří do té doby, než si kořeny sáhnou mimo výsadbovou jámu, ale já nic jiného při výsadbě do jílu nedělám, než o trochu větší jámu, drenáž a lepší zeminu+ kompost, tak případné uhynutí rostliny přičítám i téhle skutečnosti. A klidně můžeš psát i slovenské lidové názvy, přítel Google pomůže s překladem.

Podmáčená zahrada 11. kvě 2011 22:41 #253036

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Asi tiež pôjdem radšej tak ako ty , drenáž , dobrá zem a kompost. Už sa celkom teším na zmenu, začíname o týždeň po záhonoch. A nehnevám sa na nich, sú to milí ludia dušou záhradníci- podcenili problém.
Študujem tu vaše nádherné záhradky je to pre mňa inšpirácia, pár nápadov som tu už našla.Dnes mi jeden záhradník povedal, že sa už k nám veľmi teší- som VDZ- delia zákazníkov na skupiny- ja som tá najvyššia veľmi dobrý zákazník.:laugh: To preto, že sa od nich neodlepím.

Podmáčená zahrada 12. kvě 2011 22:17 #253159

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Loro, uvidíš, jaké výsledky přinese rozbor.

Té antuce bych se zas až tak moc nebránila,mohla by pomoci. Jen opět prosím vysvětlení - ona vám "stojí voda" i v té navezené ornici ? Chápu, že je to nepřirozené, hodně bych váhala.

Kdo určoval skladbu rostlin ? ( nechali jste vše na zahradnících nebo jste alespoň rámcově řekli svou představu a oni se jí řídili ? ). Třeba plácám, ale proč nezkusili ( nebo ano ? ) použít vrby ( salix babylonica je krásná ) nebo břízy ( Betula youngii ) - vhodné pro podmáčené půdy ?

Zase - ono se to od čítače snadno kecá - mně nejde do hlavy, proč trvalky, kt. koření pouze v mělké vrstvě ( u vás té navezené ornice ) neprosperují, uhynuly. Hodně velký vliv opravdu ( jak píše Danah ) mohla mít zima ( pokud byla u vás podobná naší ) - hodně sucho, slunce . Mně uhynuly rostliny, zastrčené v půdě, uschly - páč rašelina, v kt. byly a neprokořenily do půdy - proschla na troud.
A opět - vždyť by se daly použít rostliny, kt. mokro chtějí ( darmera, kyprej, různé trávy ).

Snad to napodruhé vyjde a budeš mít ze zahrady radost.
Následující uživatel poděkoval: loro

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 06:17 #253173

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Myslím, že za to může vaše firma, Loro. Když ne částečně, tak alespoň úplně. :laugh: :laugh:
Na podmáčené lokalitě neměli používat kůru jako mulč. Rozhodně ne na bylinky a jiné suchomilky.
Neodvážel bych vaši původní zeminu, ale tu nově dovezenou ornici bych dal na ni, tj. byste byli vyvýšení.
Nebo aspoň vyvýšené záhony, když ne zcela vyvýšené, tak okraje, lemy v normální výšce a prostředek
záhonu (mírně) vyvýšený - i to líp vypadá, si myslím. Prostě takový 3D efekt v zahradě.

Lemy měli udělat z nějakých držákovitých rostlin, na prostředek dát choulostivější/nebo dřeviny.
Jak píše květa - měli použít pionýrské/rekultivační dřeviny. Břízy, bobovité, z rostlin sibiřské kosatce, pivoňky, kontryhele...

Když člověk zkouší např. nový krém - natře si loketní jamku a čeká, zda ne/bude alergická bo jiná reakce.
Proto i oni měli vysadit pár rostlin a omrknout, jak ne/prosperují a tohle vodítko by jim možná ukázalo mnohé.
Trávník je koberec, že? - pokud se dobře dívám. On by jim i (částečný) travní výsevek mnoho poradil, ukázal, navedl...
Čerpám z poznatků ze suchdolského libosadu - chodil jsem tam a říkal jsem ji, proč to někdo nezalije, vždyť to chcípá suchem.
Omyl, je to podmáčené a suše to jenom vypadá, zkusím ti udělat nějaké další fotky.
Poslední úprava: 13. kvě 2011 12:05 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: loro

Podmáčená zahrada 13. kvě 2011 08:13 #253188

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo,:laugh: :laugh: :laugh: :woohoo: B) , a já tak jemně...

Loro, když už to Honza řekl na plná ústa... tak se pod jeho příspěvek podepisuji.
Nechávám si pootevřená zadní vrátka, to zas jo, páč opravdu od počítače na dálku těžko soudit, ale kdybych to měla vystihout jednou větou -
mám dojem, že do vašich obtížných podmínek použili ( já jim tak říkám ) komerci. Rostliny, které (se) vysazují všude ála bezpracná zahrádka.
Např. nechápu ( pokud to nebylo zadání - stálezelené ) proč vysadili bobkovišně ( Prunus laurocerasus ), kt. přemokření nesnáší.

Dále - na poslední fotce máš euonymus - jako že neprosperuje. On taky má rád sušší půdu. Musím podotknout, že jsem si o něm doposud myslela, že dokáže růst úplně všude, překvapilas.
Mám několik rostlin v písku ( skoro čistém ) - bují. Na podzim jsem vyhodila ze země jeden keřík ( měla jsem jich moc ), oklepla zeminu, co to šlo, zůstaly trochu odkryté kořeny. Neuklidila jsem. Přežil takto vyhozený moje mrazy, sucho, na jaře rostl..
Moderátoři: Eva L., Květa