Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Skleníky

Re: Skleníky 11. kvě 2011 20:14 #253012

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Ten je opravdu krásný, ale taky to bude pěkná pálka tohle postavit. O skleníku ze zavařovaček v kombinaci se starými okny už jsem taky uvažovala - Přemda Podlaha je sice momentálně nejspíš out, ale pořád si myslím, že by se to dalo pojednat i hezky a s nápadem a že by to mohlo dobře fungovat - kdo máte, nebo třeba u sousedů, prosím pofoťte, ať máme inspiraci!
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Skleníky 11. kvě 2011 20:21 #253013

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
V Receptáři byl jednou skleník z vyřazených panelákových oken, větrání bylo na boku, tím že prostě majitel otevřel větračku.

Re: Skleníky 11. kvě 2011 20:50 #253018

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Heleno, jsi můj člověk :) Taky jsem fíkový fanda. Chceš-li,koukni sem, pokud to náhodou neznáš www.kiwiforum.cz/forum/viewforum.php?f=23 a sem www.fikovniky.com/index.php?option=com_c...k=view&id=1&Itemid=9
Mám asi 12 odrůd (no, některé asi budou identické, takže jich bude míň) a občas něco dozraje :)
Tenhle pán www.fikovniky.com/index.php?option=com_r...y2&Itemid=32&gid=104 bydlí kousek ode mě :)
Poslední úprava: 11. kvě 2011 20:56 od Gabreta.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Skleníky 11. kvě 2011 21:00 #253021

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Honzo, jak jsi chtěl vědět nevýhody zavařovačníků, tak tady jsem něco našla. Píšou, že je tam málo světla a zelenina má tím pádem moc dusičnanů. Ale furt mě drží myšlénka, že kdyby se z těch sklenic udělaly jenom sloupky, případně s řadou pod a nad, mezi které by se vsadily normální okna, světla by se tam dostalo dost a vypadalo by to docela hezky. Pojit by to šlo místo betonu možná takovou tou jílovo slaměnou mazaninou, co se používá na hliněné omítky - i když ta by ze skla asi rychle opadala.
xman.idnes.cz/cesky-venkov-umi-byt-silen...7_xman-rozhovory_fro
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Skleníky 11. kvě 2011 21:32 #253023

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Nemám skleník, alébrž skleníček, takový kompromis, ale na přezimování zakopaných nádob s choulostivkama, např. zrovna fíkovník, výsevy, řízkování a pod. dobrý. Každoročně tam mám jednu salátovku a 1 svačinku, několik rybízových rajčat po ředkvičkách a kedlubnách v brzkém jaru, saláty průběžně. Nám to stačí, práce s tím téměř srovnatelná se záhonem, akorát mi dělá čím dál větší starost lezení po čtyřech :woohoo: do zadních částí. Zkoušela jsem i papriky, ale vynaložené úsilí se nerovnalo výsledku. Dostala jsem ho zadarmo od kámošky, která ho měla nalepený na barák a měla vlez ze suterénní místnosti, čili záhony do tvaru U vyvýšené, vyklápěcí postranní okýnka pak otevřela napořád a okurky vedla na vrchu skleníku. Pak jí začalo připadat, že barák od něj vlhne, chtěla ho zlikvidovat, tak jsem jí od něj pomohla. Je položený na nízkém betonovém základu a šikminy jsou odklápěcí. Sklo jsme vyměnili za polykarbonát, hlavně z důvodu, že je lehčí na zvedání křídla. Když je horko, celý den odklopeno jedno nebo obě zvedací části, aretováno hákem na kovové konstrukci, která tam byla původně pro rumpál na zvedání, ale po té výměně to už není nutné.
Tady je fotka ještě se sklem.

S odklopeným jedním křídlem www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...start=200&Itemid=112
Poslední úprava: 11. kvě 2011 22:38 od danah.
Následující uživatel poděkoval: Lenka, jaja99, Kaja, maggi, Eva.Trifon, Lenas

Re: Skleníky 11. kvě 2011 22:07 #253029

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Lenko, díky. Ten článek je ispirativní a super, i jsem se místy nasmál. :up :up
Tož lahvovej skleník jedině na celodenní slunce a ještě prosvětlit střechu, dvéře a tak...

Někdo jste tu psal, že dáváte psí bobky do kompostu, záhonů... To je taky dusičnanová pecka.

U babi býval skleník ze starých bílých oken. Z takových těch krásných, vysokých a úzkých, s ozdobnou kličkou a kováním...
No, už není.

Re: Skleníky 12. kvě 2011 04:18 #253037

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Jeden starý pán tu kousek má skleník kde na spodu na základně jsou skleněné flašky, zrovna loni si stěžoval že mu některé pobouchaly,...ale je to už dost staré,...prostě asi tou opatřebovaností,.. myslím že se do drobných prasklinek dostala voda a pak to mrazem puklo, nevím jestli to nějak opravoval,.. až pojedu po neděli vyměnit přebytky sadby poreferuju:)

Re: Skleníky 12. kvě 2011 06:48 #253050

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Gabreto, díky za odkazy. Takový fanda jako Ty nejsem. Fíkovník mám jen jeden: Ficus carica Bornholms diamond. Je to keř, měl by dozrávat, ale zatím se mu nechce. Je sice u jižní zdi, ale začíná pozdě (teprve teď) rašit a v říjnu už je zima. Od skleníku si hodně slibuju. No jo, ale kde ho koupím, to tedy nevím. Postavení svépomocí u nás nepřichází do úvahy a na viktoriánský nemám. A to mezi tím je (co jsem viděla) asi dost nekvalitní. Přece ho nebudu shánět v Německu nebo Rakousku :angry:

Re: Skleníky 12. kvě 2011 09:07 #253062

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
danah napsal:
Nemám skleník, alébrž skleníček, takový kompromis, ale na přezimování zakopaných nádob s choulostivkama, např. zrovna fíkovník, výsevy, řízkování a pod. dobrý. Každoročně tam mám jednu salátovku a 1 svačinku, několik rybízových rajčat po ředkvičkách a kedlubnách v brzkém jaru, saláty průběžně. Nám to stačí, práce s tím téměř srovnatelná se záhonem, akorát mi dělá čím dál větší starost lezení po čtyřech :woohoo: do zadních částí. Zkoušela jsem i papriky, ale vynaložené úsilí se nerovnalo výsledku.

Tak k paprikám, též jsem se snažila a papriky nic moc - pak mi sousedka říkala, že prý papriky se ve skleníku nedaří, jedině ve fóliáku. Každý rok si na ni vzpomenu, je to pravda. Čím to je nevím, ale rodiče je pěstují ve fóliáku a paprik mají každý rok nadúrodu...

Re: Skleníky 12. kvě 2011 10:32 #253084

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Já papriky pěstuju v kýblích s kompostem a jedou fakt super, i barevné dozravaji,...:up
Moderátoři: Eva L., Květa