Jitko, paráda. Moc ti fandím, ale to už dávno víš.
Geny podnože - ne, to ne. Nemohou se projevit.
To je jako kdybys tvrdila, že když budu pít žlutou limonádu, tak zežloutnu,
když modrou, tak zmodrám, po Kofole budu černoch a po víně rudoch.
Spíš jde o vlivy prarodičů a všech dříve použitých růží, plus odchylky.
Ale ty jsou dány spontánní mutací a nikdy ne vlivem podnože.
Může také fungovat u některých tzv. "návrat ke kořenům" - tj. do původních forem,
ale to je opět dáno jinak, než podnoží.
Např. Golden Celebration - žlutá.
Rodiče Charles Austin (oranžová, blednoucí do krémové, kapka růžové)
x Abraham Darby (růžovo-oranžovo-šedo-fialovo, barevný mišung). Dítě - žluté.
A dál - Golden Celebration se stává rodičem svítivě růžové Wisley (staré, 2004).
Stejná rozmanitost, jaká funguje u barev, platí i pro tvar a plnost květů.
Mutace - krásný příklad Iceberg (Korbin) a její tmavé i růžové i pruhované sporty.
To je to samé, jako když moje babi říkávala: já tu mám jenom samý žlutý tulipány (lilie).
A přitom jsem mívala tolik barev - asi se mi sprášily a zůstala jen jedna barva.
Technicky v opečovávané zahradě neproveditelné. Musely by ostatní odrůdy "zmizet".
(myši sežerou všechny ostatní odrůdy, jedinou ponechají? houba zničí vše ostatní, jedinou nechá)
A "sprášená" matka by vytvořila semena, ta by dokonale uzrála, vypadala, hojně vyklíčila
(mnohdy z jedné matky i různě po zahradě), vyrostla by z pidi semenáčků a začala kvést,
vše v jednotné barvě - ech, to by teprve byla ze semínek pestrost a rozmanitost).
To už nepíšu - Jitko - tobě, páč vím, že to víš. To jen tak obecně pindám,
páč minimálně pětkrát ročně zase uslyším - vono semito asi sprášilo...

Osvěty není nikdá dost.
Ale proč původně píšu - jak píšeš, že jednoukvetoucí první rok nekvetou.
Právě, jak jsem ti tu před časem psal, že jsem měl "plané" semenáčky,
a že jsem si je nenechal - tak některé byly v záhoně (dva tam ještě mám),
některé v nádobách, ale když ani po čtyřech !! letech nevykvetly, tak jsem je vyhodil.
Teď mám ve Vítacím místo, jsou tam dva zvláštní semenáčky, vůbec nevím, z čeho by mohly být.
Jedině z mulče - beru ho na pile a tam šípkové růže jsou - muselo by jít o obrovskou náhodu.
Jinak tam mám Rose de Rescht a Jacques Cartier. Ale jejich mimino by přece nebylo plané...
Takže spíš záhada nebo šípek z mulče z pily.
Nechávám to a uvidíme.