Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže

Kavárna u Krásné růže 14. zář 2015 21:47 #300719

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Budu se opakovat. Jana a další z vás dokážou na papír poskládat to co já mám v hlavě. Bohužel bych se při psaní zamotal a vyznělo by to úplně jinak. Děkuji, J.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Kavárna u Krásné růže 15. zář 2015 09:07 #300742

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Jana V. napsal:
Iveto, kdyby to bylo takhle jednoduché, bylo by to ještě fajn ;) .
Někdy mi to přijde spíš jak po přechodu tajfunu. Některé následky jsou neopravitelné a některé opravitelné těžko a po dlouhé době....
Lidské vztahy jsou prostě dost složité , stejně jako lidi sami :P

Jani, myslela jsem to takto: princip je v podstatě stejný a jednoduchý. Střída se napétí a uvolnění, nemůže být pořád růžovo...a to ani na růžarském fóru :silly: .......Po tajfunu je jen více škod, ale ten tady nevnimám.
Že to někdy skřípne - to mi přijde tak přirozené jako střídání počasi. Někdy se někomu něco nelíbi, proč to nenapsat...jediná šance, jak véci vyjasnit a vzduch vyčistit...i mezi lidmi, to je účel konfliktu ( jinak by byl zbytečný).
Téma bylo zamčeno.

Kavárna u Krásné růže 15. zář 2015 11:17 #300750

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, chápu, jak to myslíš ;) .
Ale já mám spíš tu zkušenost, že konflikt nebývá bez následku ( a to už zobecňuju). Málokdo to zvládá ukázkově ( lidé nejsou stoje, jsou to individuality). Obvyklé je spíš to, že ačkoliv konflikt skončí, vnímá to jedna strana jako "vítězství" a druhá jako "prohru". Jsou samozřejmě i verze, že si obě strany myslí, že "vyhrály" ;) , nebo případně jedna ze stran ani nezaregistruje, že se konfliktu vlastně zůčastnila :P ( tedy si ani následně nevšimne, že "prohrála" v očích té druhé strany).

Ti, co to vnímají jako "prohru", to v sobě nesou dál, někdy otevřeně ( pak sebou někdy lidi i v rámci rodiny třeba několik let nemluví), někdy skrytě ( nesou si to v sobě jako křivdu, která někdy odezní, ale spíš se s ještě větší razancí objeví při první možné příležitosti).
Bohužel, ti, co "vyhrají" začasté dávají všemožně najevo, že "měli pravdu" apod.. . (což ještě víc přiživuje křivdu těch druhých...).

Málokdy je tedy situace stejná, jako před konfliktem. V tom mi to srovnání s bouřkou nesedělo. Po bouřce se vyčasí je zas sluníčko. Prostě pohoda, jede se dál. To mnoho lidí neumí a přiznám se, že v určitých situacích to nezvládám ani já. Jen obvykle vyprchám celkem rychle, protože prostě nesnáším konflitky, stresuje mě to a tak mám neustále tendenci lidi "usmiřovat", což je občas problém :whistle: . Některým lidem tím občas lezu na nervy ;) , ale nemůžu si pomoct, je to asi nějaká úchylka :P ( možná bych měla uvažovat o změně zaměstnání a nechat se najmout do nějakého antikonfliktního týmu B) ).
Poslední úprava: 15. zář 2015 11:19 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: AlenaC, Iveta, Jikra, Ajka, Genovesa

Kavárna u Krásné růže 15. zář 2015 14:20 #300758

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
pro Janu:
Aha, už vím, co ti vadilo na přirovnání s bouřkou....já to myslela mezi lidmi jako na zahradě, kde to samozřejmé nikdy už nebude stejné, jako před bouřkou, byť se vyčasí. Tŕeba citlivka Brother Cadfael má po květech....sazenička lobelky se utopila v blátě. Bříza nasává vláhu...Mšicová štáva je z listí smyta.

co jsem tím svým, uznávám, že hodně abstraktním přirovnáním chtéla říct, je to, že v každé komunikaci zákonitě vznikne napětí, právě proto, že jsme lidi a individuality. Tj dusno.
Pokud je tady na foru napětí, resp kdo cítí napětí a nespokojenost, pro mě je fajn, když to dát najevo, ťřeba i s hněvem (ano, nejsme stroje), aby se zbavil toho napětí...Tj ať je bouřka, aby se vzduch vyčistil. Aby dosáhl změny....třeba príklad: Genovesa si může po svém příspěvku přečíst, že druzí chtějí nějaká ůzkoprsá pravidla nebo že druzí chtějí vétší volnost. Může podnítit diskuzi... A forum se může změnit.....tak jsem vnímala kdysi v minulosti zřízení tŕeba této kecající kavárny na fóru.....byli tu hádky, néco se zméniło a fórum jede dál...tak to vnímám ze své existence tady.
nebo to může Genovesa v sobé dusit a bude mít dusno dál. Nebo to vyjádří a zjistí, že druhé to až tak neoslovuje. A může premýšlet, co jí teda vadí. Může podnítit i divokou diskuzi, a múžeme se do krve pohádat a fórum skončit....když ho necháme u ledu a nebude nikoho, kdo by ho vzkřísil, bude mrtvé. Ale tak tragicky to tady vůbec nevidím :lol:
Díky Jano za tvou otevŕenost, jak to máš s konflikty ty. Nemám je taky ráda, ale jen tehdy, pokud nevedou k vyjasnění.... Tj nekončíčí.
Cílem konfliktu pro mne není jen ventilace, ale i změna...měl by mít tedy následky. Ano, můžou být negativní, ale to je druhá strana mince. V tom antikonfliktnim týmu tomu říkají konstruktivní hádka...Jano, ty situace mezi lidmi, které popisuješ, jsou podle mě jen pokračování konfliktu, nevnímám z nich smír (možná jen falešný), tj opravdová spokojenost na obou stranách (ideální, ale existuje)

někdo tu psal, že fórum usíná...někdo cítí napětí....každý tu má svoji část zodpovédnosti za to, jak si to tady uděláme. Mě se třeba zpočátku líbily hlavně příspévky " védecké" a informativní. Bylo pro me téžké vstoupit se svými zkušenostmi, protože jsem růžař začátečník. Dnes ocením i sdilení obdivu krásy růží s vámi (to áchání :lol: ) ....najdu tu obojí, pro mě je fórum fajn. A poprvé dnes osobně oceňuji i tuhle kavárnu pro to popovídání si o tom, jak se tady kdo cítí :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Jikra, Ajka, Genovesa

Kavárna u Krásné růže 15. zář 2015 21:38 #300766

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Mám tohle forum ráda. Jsem ráda, že jsou tu lidé, kteří jsou stále ochotní dělit se o své zkušenosti. Jsem ráda i za takovéhle diskuze( si představuji za těmi slovy konkrétní lidi).

Dresle patří můj dík za tyto stránky. Už v mnoha případech mi pomohly vaše rady a postřehy ohledně růží. Víte kolik peněz jsem vlastně ušetřila? :woohoo: Kolik zklamání jsem nezažila? :woohoo: Jsou tu růžaři, kteří mají oproti mne mnohaletý náskok v pěstování a jejich nadšení ve zkoušení nových a nových růží mě okouzluje. A musím říct, že se moc těším na vaše fotky, protože já neumím tu nádheru dost dobře vystihnout a miluji vaše komentáře a elaboráty.

Takže díky vám všem.........Hanka
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, sany, Láďa, AlenaC, Iveta, Jikra, Ajka, Genovesa

Kavárna u Krásné růže 16. zář 2015 09:46 #300773

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Iveta napsal:
pro Janu:

Pokud je tady na foru napětí, resp kdo cítí napětí a nespokojenost, pro mě je fajn, když to dát najevo, ťřeba i s hněvem (ano, nejsme stroje), aby se zbavil toho napětí...Tj ať je bouřka, aby se vzduch vyčistil. Aby dosáhl změny....třeba príklad: Genovesa si může po svém příspěvku přečíst, že druzí chtějí nějaká ůzkoprsá pravidla nebo že druzí chtějí vétší volnost. Může podnítit diskuzi... A forum se může změnit.....tak jsem vnímala kdysi v minulosti zřízení tŕeba této kecající kavárny na fóru.....byli tu hádky, néco se zméniło a fórum jede dál...tak to vnímám ze své existence tady.
nebo to může Genovesa v sobé dusit a bude mít dusno dál. Nebo to vyjádří a zjistí, že druhé to až tak neoslovuje. A může premýšlet, co jí teda vadí. Může podnítit i divokou diskuzi, a múžeme se do krve pohádat a fórum skončit....když ho necháme u ledu a nebude nikoho, kdo by ho vzkřísil, bude mrtvé. Ale tak tragicky to tady vůbec nevidím :lol:
Jaj, tak strašné to tu zase není :laugh: , a jsme u toho - to je ten psaný projev. Já beru tyhle fora tak, jak jsou - jako virtuální svět, jehož můžu, ale nemusím být součástí. Narozdíl od reálného světa, tam se kolikrát od toho nepříjemného odstřihnout nejde a je třeba to řešit, jak píšeš. I když někdy to nejde tak snadno, např. když chybí snaha i vůle z druhé strany, bohužel nezměníš vůbec nic...
Tady si můžu vybrat - můžu se stát součástí a přijmout pravidla, nebo teda "prudit", nebo odejít.
Vzhledem k mému začátečnictví se necítím na pruzení dost kovaná (ani to nemám moc v povaze), tak se snažím splynout s davem a přijmout to, jak to tady chodí. K napsání toho příspěvku sem mě vedl drobný omyl Ajky tuším, bylo mi jí líto. To je moje samaritánská povaha :) .
Líbí se mi tu. HOWGH. :laugh: :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Láďa, AlenaC, Iveta

Kavárna u Krásné růže 16. zář 2015 21:11 #300787

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Dřív než mě budeš pomlouvat a soudit můj život, tak obuj moje boty a projdi moji cestu...
Projdi moji minulost, zažij moji bolest...
Projdi roky, kterými jsem prošla já...
Zakopni na každém kameni, o který jsem zakopla i já.
Za každým vstaň a jdi dál, tak jako já!
Až potom můžeš soudit moje chování a tvrdit, jak moc mě znáš.

Děkuji samaritánko Geno a děkuji i ostatním. Zvažovala jsem, zda se do diskuze zapojit. Moc mě mrzí, že mým pochybením se spustila tahle lavina. Ono by k této diskuzi dříve, či později asi stejně došlo, ale nemuselo mě to tolik trápit.. Napětí tu cítit bylo. Souhlasím s Genovesou. I já jsem měla často zvláštní pocit. Gena to vystihla přesně, možná za příspěvek dostanu přes prsty. Na druhou stranu chápu, že my nezkušení, vám profíkům můžeme lézt na nervy.
Na svoji obhajobu mohu jenom plknout, že to nemám tak úplně jednoduché. Na zahradě nafotím, ale když sedím u kompu, už nemohu vyběhnout na dvorek, nebo zahradu a přesvědčit se, že to je tak, jak jsem si to před dvěma dny zdokumentovala, i kdybych měla pochybnosti. A proč fotit, když je fotek na Google miliony? Asi proto, že mě víc zajímají fotky, které mají příběh a upřednostňuji je před "cizími". Zajímá mě jak prospívá růže třeba u Káji a stejná u Lukyho, jak se po čase mění...Je tu spousta lidí, kterých si vážím pro jejich moudrost a profesionalitu. A pak jsou tu i tací, kterých si vážím nejen pro samotnou moudrost, ale i pro jejich lidskost. A kvůli těmto lidem mi stojí za to risknout i plácnutí přes prsty.
Byla bych moc ráda, kdybychom si uměli odpouštět a naslouchat si.
Na vaše fotky, byť by nebyly dokonalé, na vaše drobné radosti a úspěchy se budu vždycky těšit.
Mám dneska velký bol, tohle, ač mě to také trápí, je prkotina. Odpoledne jsem se dozvěděla, že se v neděli zabila v autě moje spolužačka z vejšky, byla také z Tábora, měli jsme stejně staré děti, oni kluka, my holku, chodili spolu na gympl, doprovodili jsme je do tanečních i k maturitě, hodně to bolí...A my se tu přeme o blbosti.
Poslední úprava: 16. zář 2015 22:41 od Ajka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, Genovesa

Kavárna u Krásné růže 16. zář 2015 22:06 #300788

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
To je veľmi smutné Ajka, máš pravdu, toto čo sa tu rieši ,je len búrka v pohári vody a život je oveľa ťažší a zložitejší.Dnes teda nie je deň dobrých správ, aj ja som sa dozvedela že jedna moja kolegyňa ( ktorú poznám viac ako 20 rokov), spáchala samovraždu.
Život je ...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Genovesa

Kavárna u Krásné růže 16. zář 2015 22:52 #300789

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ajko, Lušo, je mi moc líto vašich ztrát. A co teprve přímí příbuzní. Přesně tohle jsem chtěla říct tím, že tohle je jen virtuální svět. Kdykoli můžeš zavřít pc a je klid. Není nic jednoduššího. Opravdový život je o něčem jiném, mnohdy bohužel...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Luša

Kavárna u Krásné růže 17. zář 2015 07:27 #300791

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Genovesa napsal:

Jaj, tak strašné to tu zase není :laugh: ,

No právě, taky si to myslím. Děvčata, prosím, zachovejte klid a přízeň tomuto fóru. :) Když se sejde víc lidí "u jednoho stolu", byl by div, kdyby občas nedošlo k nějaké tahanici. Nicméně, jsem si jistá, že naše diskuze jsou kultivované a přátelské, vulgarismy tu nelétají vzduchem. Mrkněte se třeba do diskuzí na stránkách s politickým obsahem. To je teprve bahno. :blink:
Takže jedeme dál :cheer: a růžím zdar ! :cheer:

Aještě malá poznámka - Ajko, příště se zase až tak moc neomlouvej, nejsme tady žádná porota u soudu. :laugh: Zaměnila jsi fotky, no a co ? Každý z nás se občas sekne. Že jo ? :cheer:
Poslední úprava: 17. zář 2015 07:40 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Láďa, Iveta, Ajka, Genovesa, Luša
Moderátoři: Eva L., Květa