Holky moje, já jsem od rána měla depku jako prase. Ale po přečtení Vašich příspěvků se mi udělalo tak dobře. Tady má člověk pocit, že svět je ještě přece jen někde v pořádku...

. Trochu mi to připomnělo film Babyboom s Diane Keaton v hlavní roli. Neviděly jste ho? Vrcholová manažerka " sdědí" po zesnulých příbuzných 2 letou holčičku...nezapomenutelná scéna na pískovišti s přechytralými matkami- které jsou šokovány, že dítě ještě nechodí do školky se slovy- pokud se nedostane do prestižní školky, nedostane se do slušné ZŠ, střední školy a tudíž ani na slušnou vysokou školu- tedy, pokud ještě není malá nikam zapsaná - je konec....Přiběhne malý chlapeček a říká jedné z těch maminek: " Mami, že to nebe je modré jako Cézannův Marceilleský záliv?". Máma odpoví se zřetelnou pýchou: " Skvělý postřeh broučku"...Diane je z toho vyřízená, potom začne s malou obíhat kurzy pro zdokonalení a rozvoj dítěte, následně, když už je úplně zdeptaná vším, opouští vysněnou kariéru a odjíždí na venkov... skvělý film opravdu. Taky jsem si obdobím přechytralých matek prošla, moje sousedka byla "šílená"- měla jsem už druhé dítě,už jsem opět od 2 let pracovala, takže dost práce a ona vše přesně nalinkované a vyčtené a ještě mi neustále dávala najevo, že ona "na to má patent". Kluci si hráli u nás v létě - o víkendu - bylo jim snad 5 - v sedm hodin rvala plačícího synka od nás ze zahrady - protože každý den přesně v sedm je přece večeře, následuje koupání a spát, bez jakékoli výjimky/ dítě přece musí mít režim/. Nebo jsme byli pozvaní k nim a ona se v sedm zvedla a zmítající se dítě odvlekla k večeři a už jsme ji neviděli- seděl s námi její manžel a náš malej pobíhal se psem na zahradě/ no jsme nezodpovědní rodiče/...osud to vyřešil, už spolu nežijí a sousedka se odstěhovala - uf, bohužel se vídáme na třídních schůzkách, kde mne vždy sjede takovým tím přezíravým pohledem - jako, že ona ví své. A náš kluk je premiant, zdravej jak řípa a jejich je " mamánek", poznamenanej rozvodem, bojácnej. Poslední moje selhání bylo před půl rokem, když jsem doběhla s jazykem na vestě na třídní schůzku a vypadlo mi, že se jejich třída přestěhovala do jiné budovy. Vystála jsem poctivě frontu/ chodilo se po jednom/ - přede mnou stála jasná "MATKA", chodily okolo děti do šaten, některé byly hlučné, což ona velmi těžce nesla s kroucením hlavy...když už to trvalo dlouho, říkám :"to je hrozné, že s tím ve 4. třídě dělají takovou vědu "- paní se ohlédla s neuvěřitelně přezíravým výrazem-že jsem totální blbka, že ani nevím, do které třídy chodí moje dítě- musely byste vidět, jak se tvářila -pak jsem koukla a na dveřích bylo III. B, čtvrťáci byli už na nové budově...smála jsem se celou cestu tam.....Moc Vám držím palce při boji s přechytralými matkami! Jste bezva a Vaše děti budou stejně úžasné jako Vy!!! Tak a už musím zas pracovat...