Nechtěla jsem se vám do toho plést. I proto, že moje zkušenosti se nemusely naplnit.
Pokud bych to měla nějak sumarizovat tak ....
- objednávám růže v zahraničí dost. Pokud porovnávám jednotlivé školky pak :
- z L. jsem brala bajvoko 8x, počet ks už netuším - ale bylo jich víc jak 200.
- nikdy se mnou nekomunikoval ( cokoliv jsem mu napsala, zůstalo bez odezvy )
- posílá růže velmi pozdě, zejména mám pocit, že jako poslední expeduje větší objemy růží. Podloženo vlastními zkušenostmi.
- nikdy jsem u něj neuspěla s jakoukoliv reklamací ( a musím napsat, že jsem se pak už ani nesnažila, páč stejnak bezvýsledně )
- při fakturaci se vždy "spletl" ve svůj prospěch.

Nafakturoval, ale růže v dodávce scházela ( 2x ), záměna ( 2 ks ), růže přišla v bídném stavu ( houba na klaccích ) i přes zimování v bezmrazu odešla ( cca 5 ks ).
Plusem ale bylo, že jako jeden z mála ( nevím, jak je to teď ) požadoval platbu až po dodání. Tak jsem mu zaplatila vždy pouze to, co fakticky přišlo ( a oznámila proč, bez odezvy ). Odůmrtě + záměny holt zůstaly "nepotrestány".
Růže od něj ale dobře rostou, jsou levné, tak se s tím bylo nutné vyrovnat...
--
Možná si nepřipouštíte, jaké možné nepříjemnosti hromadná objednávka ukrývá.
Pro toho, který ji zaštiťuje, je náročná následná logistika ( v zahraničí je ještě či už teplo, u nás mrzne ). Posledně jsem došlé růže rozdělovala za hustého sněžení ( následovala ATB

), je nutné mít místo, kam je zahrabete před tím, než je předáte. O kýblech s hlínou v předvánočním uklizeném bytě ... chá..
- "papírování" komu kolik naúčtovat ( kurs ), rozpočítat poštovné ( pamatuju, jak jsem v zájmu spravedlivého rozpočítání vážila květníky a sčítala váhu pro jednotlivé účastníky ) . Zejména s ohledem na to, že jde o živý matroš, často se stává, že následně komunikujete ještě další měsíce ( úspěšně či neúspěšně - reklamace. ).
A druhým směrem - vždy je nutné si stanovit deadline, po ní už nic neměnit. Stávalo se, že někdo chtěl další rostlinu, nebo naopak nechtěl.
Největší nepříjemnost, kterou jsem zažila bylo to, že jsem následně páčila peníze za došlé růže dalších devět měsíců.
I z těchto důvodů se v hromadných objednávkách už moc neangažuju.
A jak z toho ven -
s určitou jistotou se dá tvrdit, že se muselo něco stát. Usuzuju nemoc.
I s ohledem na to, že valná většina růžařství v lednu má "dovolenou" vzniká zde určitý časový polštář.
Do této doby se může Lucie ( asi ) objevit. Předpokládám, že objednávka by se dala stornovat ( snad ji neplatila předem ) nebo změnit.
Všechny růže jsou vyrývané na podzim, na jaře se prodává to, co zbyde. Letos vidím přetlak nabídky nad poptávkou, předpokládám, že ( skoro ) vše bude k mání.
Jestli o růže stojíte pro sezonu 2016, tak si je koncem ledna/ v polovině února objednejte znovu. Buď každý zvlášť nebo se mezi vámi najde nějaký jiný obětavec. Spočítejte si, od jakého množství se vám to vyplatí ( kurs, poštovné, poplatky bance - většinou tuším 200,- Kč za převod, liší se u jednotlivých bank )
Nebo se objeví Lucie.
V L. jsou růže dobře skladované, na jaře jsem od nich již dodávku měla. Jen je třeba počítat s tím, že přijde ( záleží na průběhu zimy ) možná dost zavčas.
Pokud je růže již nyní vyprodaná, v nabídce se u pěstitelů objeví až pro podzim 2016. Překupci by ji ( nízká pravděpodobnost ) mohli vyšašit od jiného dodavatele.
Jestli vás to utěší,

, tak letos mám s dodávkami růží také obrovské potíže. Nejste v tom sami.
Jednu se mi podařilo vyřešit až díky švagrové, druhou pak mám teprve nyní na cestě. Haha, v těch přicházejících mrazech. Navíc ( jak jinak, jedna z růží, na kterou jsem se skoro nejvíc těšila, navíc zaplacená, v dodávce schází. Prý mi ji pošlou separé na jaře. No, na urgence se předem netěším

).