Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 11. led 2019 08:05 #324486

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Proč chválím Francis Blaise ? Protože splňuje moje představy o téměř ideální růži.

Má souměrný, spíš užší keř (všude se vejde :cheer: ), listy má zdravé, kvete bohatě a průběžně, květy mají dokonalý tvar, příjemnou lososovou barvu a pokud nepanují velká vedra, tak poměrně dlouho nevadnou. Na slunci se nepálí a krásně voní.
Myslím, že je dostatečně mrazuodolná. Mám ji 5 let a až do loňska byla pokaždé před zimou nakopčená. Letos jsem to riskla bez nakopčení, tak uvidím, jak se zachová. Nicméně, kdyby hrozily větší mrazy, materiál mám připravený. Nerada bych o ni přišla. Názory na mrazuodolnost se různí - Rosebook uvádí 5. zónu, HMF 6b z.

FrancisBlaise2.jpg

FrancisBlaise4.jpg

FrancisBlaise1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, quendery, Evka, Láďa, Jikra, Ajka, alenak, Luša, alcearosa a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 11. led 2019 10:48 #324495

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Môžem potvrdiť EvoL chválu, nebudem opakovať ale je naozaj spoľahlivá , krásna aj zdravá
AE0159BF-B04C-4371-BC0A-92B7ADD7F773.jpeg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Jikra, Ajka, alenak, LucieT

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 11. led 2019 14:36 #324506

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
quendery napsal:
Evi, díky za přátelské varování.....no už jí mám objednanou, tak měnit nebudu. :) Jen bych se ráda zeptala...takhle ti mumifikovala z deště nebo prostě bez příčiny ? U mě tohle dělala Durance Ancien Rose....prostě se květy neotevřely...tak jsem jí poslala dál a kámošce kvete parádně. Ta Agnes mi totiž přímo okouzlila, když jsem jí prohlížela na RU www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/agnes-schilliger/ a navíc jí tam všichni chválí, mnozí jí pěstují v oblastech v 5 zoně, tak snad by mohla i u nás..... uvidím :P

Pokusím se o stručnost ( kvapík )
- Q, pls. v jakých ( asi zejména slunečních a půdních podmínkách se tvé kamarádce Durance rozvíjí ?
já ji mám od sezóny 2011, to lepení květů v I. fl. nemizí. II. fl. OK. myslela jsem, že déšť ( rosa ), nikoliv. Zbývá mi pouze moc slunce...
Jinak roste naprosto bezvadně, květní násada obrovská, jen vždy je mi líto ty stovky květů v I. fl. pokažené ušmiknout. To u toho málem brečím. Zkusila bys vyšpionit detaily od své kamarádky, pls. ?
Mmch, na to lepení si stěžovali i na zahr. forech.

ad má Agnès Schilliger -
mám ji ode roku 2010, laxa
překvapivě dobře snese sumu slunce na modrou
déšť nemusí. Tzn. lepí při dlouhotrvajícím či prudkém. Nijak se neliší od ostatních "buchtiček" - tzn. ostříhat. Při krátkém - občas tečky. Vzhledem k násadě poupat a postupném rozvíjení květních výhonů do nějakého vždy nenaprší a ten je OK. Poměrně dlouho květy drží ( i cca týden ).
- květ mívá tu dělenou růžici www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.209225 ( Lušo ), některé jsou pak "střapáčci".
- mrazuodolnost velmi dobrá, přežila ( k zemi ) i krutozimu ( nejvíce zcela vymrzlých růží )

vady :
i po té poměrně dlouhé době květy jsou těžké, klopí ( dnes již jen když je jich na stonku málo a jsou tím pádem velké ) -
bez postřiku nikoliv, náchylnější na ČS, pokud je silný tlak, opadá, vytvoří nové olistěné výhonky, na nich bez problémů hodí II. vlnu.

nejvíc jí zazlívám růst - u mne i v deštivém roce nikdy nepřekročí v 50 cm, musela jsem ji i kvůli tomu přesadit, s tím jsem při sázení nepočítala. K duhu jí přesazení nešlo, ale nijak zvlášť na něj nereagovala.
keřík jde do šířky.

sum.: mám ji, popravdě, pokud bych za ni měla dát 320,- Kč, hodně bych nákup zvažovala, spíše bych nekoupila.
Nemám zkušenost se všemi růžemi z nabídky, ale pokud bych měla z ní volit, jsou tam min. 3 růže, kt. Agnes kvalitami předčí. + Fr. Blaise, kt. znám od EvyL.

- Prix P.J.Redouté - mám už třetí ks.
Špatně se mi ujímá.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, LucieT

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 11. led 2019 16:34 #324507

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Květo, díky moc za reference.
1. Durance AR...má jí moje kamarádka v Děčíně. Zahradu má ve staré kolonii, takže v okolí jsou docela velké staré stromy....růže je v takovém lehkém bloudivém stínu, plné slunce až pozdě odpoledne. Taky jim tam moc neprší, ale má tam spodní vodu, takže suchem netrpí. Pokud jsem viděla, tak u ní tedy moc nedivočí, ale květy se přiměřeně rozvíjejí. Neříkala, že by jí chtěla "odklonit" ;) Našla jsem dokonce fotku květu, kterou jsem cvakla u ní. Jinak je to "obyčejná"/ neobyčejná ? / zahrádkářka, růžařka to není...třeba je to tím, že ty fešandy tak neřeší, jako my :P

DSC05062.jpg

2. Hmmm....jsem takový trochu rebel....čím víc mi tu Agnesku rozmlouváte chi, chi, chi....tím víc jí chci u nás zkusit. Tedy super zkušenosti od tebe i od Evi, ještě jednou dík oběma.....u mně tedy sluníčko bude mít a vody moc ne. Zahrada je téměř v neustálém "průvanu", naše vesnice je na vršíčku mezi lesy, který se svažuje do údolí potoka Kačáku..... od horního lesa k dalšímu lesu s potokem pořád pofukuje.....tak uvidíme. Když vyroste do 50 cm, budu spokojená. Na té mé prťavé zahradě mám radši ty menší. A protože opravdu nestříkám, tak to bude prostě hokus pokus. Třeba se stane zázrak. Držte mi palce. :laugh:
Poslední úprava: 11. led 2019 17:16 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, Luša, alcearosa, LucieT

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 11. led 2019 17:33 #324508

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Durance mám , ale Květa má pravdu . je to lepidlo . a sice v prvním kvetení - ve druhém je to lepší .

durance2.jpg

23.srpna -

durance_2019-01-11.jpg
Poslední úprava: 11. led 2019 18:07 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, LucieT

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 11. led 2019 23:39 #324514

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Q, nevymlouvám, to bych si nedovolila. Pokud je o růži řeč ( ba přímo jsem dotazována ) napíšu na ni svůj subjektivní názor. Příp. dodám další info, pokud mám v hlavě.

Většinou vypichuju "vady", aby se příp. majitel včas :laugh: připravil.
Ony opravdu jdou u každého jinak..

stopro ale chce hojně hnojit.
--

pokud jsem se v Aust. zmiňovala, že oranžády letos ty pozdní mrazy odnesly, tak pár bylo výjimkou. Jedna z nich byla ANDRE TURCAT , růžička je u mne teprve 2. rokem. Sázena na jaře 2017.

Na to, jak je mladá a jaké byly v loňském roce podmínky k životu - narostla docela prímově.
Bohaté kvetení, 3 vlny.

První fotka je pořízena 3.6, to květy vypadaly jako u každé druhé růže. Nepoutaly.

DSCN8382.jpg

Druhá f. je pak pořízena při plném rozvití květů, 10.6. Hodně se mi líbily, broskvové pusinky řízlé šlehajdou ( teda díky velikosti spíše pusy )

DSCN8607.jpg

DSCN8606.jpg
Poslední úprava: 11. led 2019 23:44 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Láďa, Jikra, alenak, Luša, alcearosa

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 12. led 2019 08:19 #324519

• Eva L.
  • Moderator
Květa napsal:
Q, nevymlouvám, to bych si nedovolila. Pokud je o růži řeč ( ba přímo jsem dotazována ) napíšu na ni svůj subjektivní názor. Příp. dodám další info, pokud mám v hlavě.

Potvrzuji, Květa opravdu nevymlouvá. Zato je přímo geniální v přesvědčování, kterou růži nutně potřebuji a bez které se rozhodně neobejdu. :laugh: Vděčím jí za doporučení už několika krasavic. Jen namátkou - Odyssey, Bon Chance, Guirlande d´Amour a naposled André Brichet. :kiss:
Následující uživatel poděkoval: quendery, Láďa, alcearosa

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 12. led 2019 08:33 #324520

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Děvčata, to je v pohodě......berte to s humorem.....vždyť už se nějaký čas známe, ne ? A klidně si dovolte vymlouvat, každá rada je dobrá ......kdo je připraven není překvapen :laugh: No právě....taky tu mám pocit, že občas některou nutně budu potřebovat a sháním jak divá...Evi např. tu tebou jmenovanou Odyssey. :whistle:

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 12. led 2019 11:54 #324521

• Eva L.
  • Moderator
Sehnat Odyssey je asi trochu obtížné. Vím jen o jednom zdroji www.filroses.com/DetaliiProdus/981/rose//odyssey.html a ještě za nekřesťanskou cenu. Asi je v kontejneru.
Následující uživatel poděkoval: quendery

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 12. led 2019 20:48 #324527

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Quendery, tady ji máš taky pharmarosa.cz/rozsa/4035
Moderátoři: Eva L., Květa