Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže, které už nemáme

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 00:58 #313238

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mišpul - tak to tě nepotěším. B)
Wisley 08 zde končí pátou sezonu. Kriplík. Pořád jsem ji omlouvala. Letos jsem jí pečlivě očistila, dala prostor ( nic kolem ), hýčkala.
Výsledek = 40 cm a tři květy/rok.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 07:20 #313241

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Kveto, tak to jsi me s Jamesem nepotesila, mam ho objednany na letosni podzim a ted budu vahat, jestli ho poridit nebo ne. Chtela jsem ho na zakryti 1,7 plotu a doufala, ze tam udela nadheru. Teplo tu vcelku je, umrzat by nemusel, ale s vodou to taky neni nic moc. To by se mu spis lip darilo na chalupe, ale musela bych hledat misto kam ho dat.

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 08:52 #313243

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo JtO mám už hodně dlouho ( tabulka v PC, mozek poránu na 50%, takže číslo z něj nevydoluju), ale myslím,že na zimu 2011-12 už to nebyl nováček). Roky to nestálo za řeč ( ano, utopila jsem ho, asi dělal vlastní kořeny :unsure: ), loni jsem ho kvůlivá té spále vzala až k zemi. Krásně košatě obrazil a letos přestál zimu zelený až do konečků. Stříhala jsem jen lehoučce ( jako, že zkusím, jak by se choval jako nízká popínavka), větve navedla do stran, takže jeho výška je cca 80-90cm. Je tedy chudák flekatý jak hyena ( stříkán jen 2x Polyversem), ale kvete jak o život, dal tři vlny a stále dokvítá. Kvůli tomu lupení ho nefotím, ale kvetl nádherně celé léto ( ano, ve vedru květy hadrové, ale to měly všechny austinky i jiné růže).

Já se tedy přiznám, že mně jeho vůně nijak neomračuje a vpodsatatě netuším, proč je kolem ní takový humbuk. Byl kandidátem na vyhazov kvůli té KS, uvidíme, jak budou vypadat větve po zimě, možná zas půjde až k zemi, ale zatím ho nevyhodím, má u mě letos velké plus za snahu ;) ( flekatý listí je chyba zahradníka, a když to porovnám s jinými, které byly úplně holé, tak je na tom ještě dobře :whistle: ).

James G. jsem viděla na stráni před jedním velkým zahradnictvím v Rakousku jako obrovskou solitéru ( asi 3x3m), kolem jen levandule :) . Větve elegantně ohnuté k zemi vlastní vahou. No nádhera sama - a přesně takové místo by jí asi vyhovovalo a slušelo, ale to nemám. Tak uvidím, co s ní...
Následující uživatel poděkoval: Kika

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 08:58 #313245

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Kiko,
James Galway mám 5. rokem a jestli namrzá k zemi, netuším. Protože na jaře ho beru na 3 očka pravidelně a taky pravidelně doroste ke 2 m. Keř je celkem souměrný a pořídím mu oporu, protože ty větve mají tendenci přepadat a lámat se. Jinak kvetení je u mne hezké, a krom loňska, kdy přišly ty podzimní mrazíky, stihne vykvést i podruhé. A voní. I na dálku. Foto nemám, alespoň ne letošní. Nezalévám ho, jen přihodím na podzim kompost nebo hnůj. A kolem má celkem hustou výsadbu a myslím, že zem je tam dost prosýchavá, písčitá. A zdravý, pár teček od čs je prd. Takže jak kde.

Jinak mi letos dost vadí Austinovy: Glamis Castle, Charlotte, Winchester Cathedral. Nelíbí se mi, že květy jsou háklivé na vlhko, déšť a horko. Nevypadají pak na keři hezky. Poslední jmenovaná i moc nekvete, předposlední je chcípák malý.

Já letos vyhodím ze záhonu Salet, nekvete, slabá. Půjde do terénu. La Feullerie jako dvouletá taky nenadchává (barva-slabota).
Souhlasím s Květou, že jsou růže, které bez péče kvetou jak o závod, tak proč mít ty horší? Kór, když je k mání tolik krásných novinek :silly: .

Mišpul, ahój :kiss: . Kde ses nám toulala?
Následující uživatel poděkoval: Evka, Kika

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 09:23 #313246

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No, to je právě to, různé podmínky na různých zahradách, různé zdroje pořízení ( a zřejmě různé podnože) a pak se jedna a ta samá růže může chovat zcela odlišně. Když se do toho sem tam přimotá špatný výběr místa nebo chyba zahradníka ( jako utopení v mém případě), může neprosperovat i růže, která je všude jinde překrásná.

Takže nezoufat a zkoušet ;) . To, že určitá růže někomu jde nádherně, nebo naopak někomu nejde vůbec, ještě vůbec neznamená zaručený úspěch nebo neúspěch na mojí zahradě. Je to jen určité vodítko.
Důkazem budiž 3ks Pastelly, které ke mě byly přemístěny od Honzy, dvě zasazeny na různá místa, třetí pojistně v květináči. Nejlépe je na tom jedna zasazená, ta kontejnerovka je uprostřed a zcela tragicky je na tom druhá zasazená ( asi mě přes veškerou snahu opouští :( ). Počítám, že je měl Honza ze stejného zdroje, u něj byly krásné všechny a u mě toto :unsure:
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Lukáš, alcearosa

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 09:26 #313247

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
-- každý chvilku , tahá pilku . jednou je dobrá jedna , podruhé druhá . letos bylo sucho , narok bude třeba mokro .pokud něco totálně neodejde - nevyhazuju . u někoho tato - u jiného jiná . copak na to je nějaké pravidlo? :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Kika, Lukáš, Vendy, alcearosa

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 16:18 #313251

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Ale já myslím,že tato diskuze není o pravidlech,ale o zkušenostech,ne ?

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 16:51 #313252

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
no právě , že ty zkušenosti jsou u každého jiné - takže se z toho nemůže dělat pravidlo . aby někdo napsal- jé Květo , a já jsem si ji na podzim objednala .to přece neznamená , že když Květě nejde , tak nepůjde nikomu . Květa přece napsala jen co neprospívá u ní -
Poslední úprava: 28. zář 2016 17:07 od Kaja.

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 17:12 #313253

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Jasně,souhlas :)

Já ,protože mám hodně špatné podmínky (suchá kyselá písčitá půda),si negativní zkušenosti beru "k srdci".Nikdy mi nic neporoste tak,jako Tobě či Lukášovi.
Před několika lety nám v ulici předělávali plynové vedení ,i část k domu.Výkop na naší zahradě jsem těžce nesla.Zasypali ho jinou zeminou než mám-těžkou a jílovitou.Do toho jsem na východní straně domu zasadila The Generous Gardener-a jde mi krásně,i když měl pomalý začátek.Letos už jsem mu musela dát oporu a pořád kvete.Fakt záleží na místních podmínkách.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 20:38 #313261

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Ďakujem, Kveta - všetky ruže okrem starej NN drobnokvetky sú nováčikovia. Skúsim teda ešte počkať.
Varouch, keď by Sissi úspešne prezimovala a bola primerane zdravá, rada ti pošlem niekoľko rezkov, len sa pripomeň vo vhodnom čase. Kvet má krásny, nevšednej farby a je taký chladno vznešený...
Následující uživatel poděkoval: varouch
Moderátoři: Eva L., Květa