Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže, které už nemáme

Re: Růže, které už nemáme 27. zář 2016 12:15 #313208

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Zřejmě jsem jediná, která zveřejňuje seznam růží, jež se neosvědčily. Podotýkám - u mne, teda.

Letošní odtrůněnci, první etapa. Ještě brousím rýček na cca 5 až 7 kousků, uvidím, jak se mi bude chtít.
Většinou se pro letošek jedná o růže netolerantní suchu, horku. Trpělivost došla.

The Generous Gardener ( Austin )
James Galway ( Austin )
Claire Austin ( Austin )
Vistrimar ( Vesalius) - ( Vissers )
Blauwestad ( Interplant )
Lucky ( Fryer )

Re: Růže, které už nemáme 27. zář 2016 12:49 #313212

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Nojo, seš tu asi jediný systematitk B) .

Já po letošku přišla o řízkovanou Golden Cel., nasypala jsem k ní kompost, asi byl moc silný ( byl kupovaný v kompostárně). Zčernala.
Pravděpodobně jsem přišla i o bílé Piano, po loňském přesazení se letos placatila stále těch 20cm nad zemí, jak jsem jí střihla, přírůstky žádné, teď vypadá suchá.
Takže u mě to není tak, že bych se zbavovala růží, které se neosvědčily, ale prostě některé nezvládnou mou "péči" ( a kdo by se s tím chlubil, že ;) ? ).

Ale jo vlastně, rozloučila jsem se s Astronomií. Nějak prostě vypadala jinak, než jsem si jí představovala a tak šla o dům dál :) .

Růže, které už nemáme 27. zář 2016 15:25 #313218

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Kveto, proc James Galway?

Růže, které už nemáme 27. zář 2016 17:04 #313220

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Květo, prosím, a proč The Generous Gardener?

Re: Růže, které už nemáme 27. zář 2016 20:41 #313226

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
U mňa asi pôjde na spálenisko Sissi (Blau Montag?/
Napriek opakovaným postrekom nemá ani 1 - slovom jeden - lístoček!!! Nie som skúsený pestovateľ a tie trčiace zelené paličky sú pre mňa úplnou novinkou. Nevedela som, že ruža môže vyzerať aj takto! Mini ružičky z Tesca, ktoré chytili ČS už v júli a v tom istom mesiaci skončili navždy sa nerátajú.

Re: Růže, které už nemáme 27. zář 2016 21:23 #313227

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marto, měla jsem letos taková holátka taky prvně :blink: , doufám, že to byla jen shoda okolností a že se to takhle masivně opakovat už nebude. Vyhazovat je kvůli tomu nebudu, přišla bych tak o půlku svých austinek, které byly v předchozích letech v pohodě.

Re: Růže, které už nemáme 27. zář 2016 21:56 #313228

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Kdybys ji opravdu vyhazovala, tak já bych se jí ujmula, moje mamka ji shání..
Marta napsal:
U mňa asi pôjde na spálenisko Sissi (Blau Montag?/
Napriek opakovaným postrekom nemá ani 1 - slovom jeden - lístoček!!! Nie som skúsený pestovateľ a tie trčiace zelené paličky sú pre mňa úplnou novinkou. Nevedela som, že ruža môže vyzerať aj takto! Mini ružičky z Tesca, ktoré chytili ČS už v júli a v tom istom mesiaci skončili navždy sa nerátajú.

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 00:17 #313233

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Mám adeptky na vyhazov:
Madame Figaro-holé,trčící větvičky,dala asi 6 slušných květů,každý deštíček,přeháňčička je katastrofa.Zahnívající slepenec místo květu.
Vichy-taky žádná hitparáda.Celkem 12 květů za sezónu neberu jako výkon.
Mammy Blue-barva,vůně-nádhera,ale jen chvilku,pak dlouho nic.
Prostě,asi jsem s Delbardem skončila.

Re: Růže, které už nemáme 28. zář 2016 00:23 #313235

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marto, jestli je to nováček, tak bych jí dala ještě šanci.

ad James G. a The G.Gardener.
Mně bylo Austinek doposud líto se zbavovat. Díky vyšší pořizovací ceně ( jeden z důvodů ). Dnes jsem tvrdoň, zbavuju se růží i daleko dražších a získaných s větší námahou. Pokud nevyhoví, jde. Většina po 3 letech.
Dávala jsem jim dost dlouho šanci. Už nikoliv. U ledaskteré austinky pozoruju zvýšené nároky na odběr vody, nejsem schopná ( díky půdě ) jim vodu zajistit. Loni pro ilustraci jsem nalila do záhonů cca 30 kubíků, bez viditelného účinku. A když pak vlastníte růže, které sucho bez problémů dají, kvetou dlouho, bohatě... není důvod trápit sebe i růži.

Další důvody :
Jamese mám 6 let, TGG 5.

James G.
- v předešlých zimách zmrzal až k zemi, tyto tři poslední nikoliv
- dělá mohutný keř ( i ke 2 m ) kvete na koncích výhonů. První flór bohatý, druhý - líný, dlouho mu to trvá, slabý. Navíc výškou, olistěním, mohutností v II. fl. květy jsou příliš utopené, zanikají.
- průměrná trvanlivost květů v příznivém počasí, žádná hitparáda v dešti, horkem se mi seškvařil ( loni i letos ). Vykvete poměrně najednou. Celková délka bohatého kvetení cca týden. To je málo na takového zabírače prostoru.
- možná by bylo řešením ohýbání ( rozvádění ) výhonů - nemám vhodné místo, klacky jsou navíc dost tuhé.
- v posledních dvou suchých létech neopakoval vůbec.

TGG
v podstatě dtto. Neopakoval. Výdrž květů i v příznivých podmínkách podprůměrná. Klacky ohebné, i přes rozvádění na mne hodil bobana.

Pokud už jsem načala téma Austinek k odtrůnění - pak v ohrožení ( ještě nejsem zcela rozhodnutá zda ano ) jsou i - Alnwick Castle, Grace, Wisley 08. Každoročně brblám nad Jude the Obscure, nakonec ji zachovávám.
A musím se přiznat - Englandś Rose jsem dokonce zvažovala umístit do Uličky hrůzy.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Růže, které už nemáme 28. zář 2016 00:29 #313236

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Květo,popravdě nad Wisley08 a Saint Swithunem váhám taky.Mám je 3 roky,pořád chcípáci.Na to,kolik zabírají místa-efekt mizivý,mají šanci příští roka šlus.
Moderátoři: Eva L., Květa