Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

hodi se k sobe? 20. srp 2015 14:03 #299802

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jitko, slibovaná Lavender Lassie + John Clare.

loňská

P1170801_2015-08-20.jpg

vpředu LL, za ní tmavší John Clare
dtto z druhé strany

P1170805.jpg

a letošní. Dávám záměrně, aby bylo vidět rozdíl vybarvení loni a letos.
L.Lassie

DSC04509.jpg

DSC04578.jpg

a opět zpětný - bohužel jiný, kde by bylo vidět více květů L.Lassie než ten jeden poloukrytý výhon společně s J.Clare, nemám.
Musíš si odmyslet Utopii ( kvůli kt. to bylo foceno ). On tenhle záhonek je připravován k zrušení.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, Evka, Iveta, Jikra, Ajka, alenak

hodi se k sobe? 20. srp 2015 14:13 #299804

• Květa
  • Moderator
ještě dovětek k f. na předchozí straně - k poslední.

Měla jsem Nepetu Super Cat normálně v záhoně. Ptž. bylo mokré léto, chytla houbu. Odložila jsem si ji tedy kdysi sem, na neobsazené místo, do sucha.
No, to zase byl nápad roku, teda.
:( :blink:

Kořeny jsou prorostlé v navážce, nezbavitelná. Vadí.
Poslední úprava: 20. srp 2015 14:14 od Květa.

hodi se k sobe? 20. srp 2015 15:51 #299809

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,moc děkuji za fotky a informace.Těmi rozměry jsi mě trochu zarazila.Minervu mám od podzimu a prozatím vypadá dost nízká,tak jsem doufala,že už moc víc neporoste. :laugh: Palais Biron mám déle a teď vyrazil dva vyšší výhony ale ještě pro mně přiměřené.Nad Novalisem jsem pořád přemítala kvůli našedlého odstínu některých fotek.Konečně jsem si ho objednala ať ho vidím,ale počítala jsem s menší výškou.Tak jsem zvědavá jak se mi bude líbit na živo.

Chtěla bych vyzkoušet Twice an Blue Moon a Lavender Flower Circus,eventuálně Lavender Ice.S Moody Blue jsem prozatím spokojená,ikdyž teď má trochu jiný odstín než na fotkách.U Blue Girl mě na fotkách odradil i možný kávovy tón,tak jsem ji vzdala. ;)

Z nepet mám nejradši Six Hill pořád ješte trochu kvete a pak nějakou nízkou 30cm faasenii co také kvete dlouho a Souvenir d'André Chaudron,bohužel všechny zaberou dost prostoru.
Poslední úprava: 20. srp 2015 15:57 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

hodi se k sobe? 20. srp 2015 16:07 #299810

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
hmm, tak s Lav. L. je to opravdu moc povedená kombinace :woohoo: Díky, Květo. A koukala jsem, jak je pěkná Novalis s MInervou...no snad ta Minerva nebude takový obřík, taky mě to zaskočilo :blink:
Poslední úprava: 20. srp 2015 16:07 od JitkaU2.

hodi se k sobe? 22. srp 2015 10:50 #299835

• Květa
  • Moderator
Ještě dovětek k předchozím příspěvkům. Pak mi docvaklo, že jsem možná nenapsala dostatečně jednoznačně, příspěvek jsem zeditovala :
pokud jsou v příspěvku zmiňovány přírůstky, pak jsou myšleny po odkvětu I. flóru, po střihu. Letos se obrážení po I. flóru věnuji ( pozoruji ), ptž. některé růže vlivem sucha a horka sedí nebo mají přírůstky minimální.

Co se týče vzrůstu oněch tří růží pak -
u Novalisu je zmiňovaná výška jen krapítek přes míru.
Minervu, které by se dařilo obdobně jako té mé neznám. Spíš slyším, že jiným neroste než roste. I proto jsem Jitko zvědavá, jak se bude té tvé dařit ( písek, obdobně jako u mé ).
Palais Biron - nevím, co blbne :laugh: . Stříhaný na jaře byl dost na krátko, už v I. fl. byl vysoký. Švihla jsem ho po odkvětu poměrně hluboko, přirůstky jsou i 70 cm. Což je v tomto typu léta neobvyklé, neudělala mi to žádná jiná růže ( vyjma Gertrudy Jekyll ).
P.Birony mám dva - tento původní se domnívám, že je na multifloře. Nechce se mu dělat nové větve od báze, zůstávají ( a větví se ) pouze ty původní, které vyrostly po zasazení.
Druhý mám na laxe. O dva roky mladší. Hafo větví, hustý keřík. Výrazně menší násada květů ( snad zatím ). Samo, nelze vystřelit podle pouhé 1 + 1 rostliny, ale opravdu se výrazně liší.
--
Novalis má násadu poupat stejnou jako v I. floru ( přebohatou ). Minerva i Palais Biron výrazně nižší ( cca 7 poupat na výhonu ).
--
v těch vedrech se výdrž květů zkracovala, přesto pro mne uspokojivá. Některé růže ráno rozvily, v poledne z nich byly škvarky.
--
Jitko, jj., mně se John Clare s L. Lassie líbí. I tím, že je doplňuje ten drobnokvětý klematis, mám z nich vjem cukrárny. Tak akorát, co unesu. :laugh:
Jen pro doplnění - L.Lassie hezky voní, mezi flóry má dlouhou pauzu, druhý flor je u mne výrazně slabší. Je to ovlivněné i tím, že toto místo je nezalévané ( zálivka steče ). I letos nedostaly ani kapku, John Clare nyní přebohatě kvete, L.Lassie sedí.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Iveta

hodi se k sobe? 22. srp 2015 10:58 #299836

• Květa
  • Moderator
Evko, Moody Blue mám, spokojenost.
Lavender Ice znám, nádherná nizká růžinda.
Blue Girl mám novou, kupovala jsem ji loni na podzim na doporuční EvyL. Naprosto s ní souhlasím, květ je krásný. Střed spíše než káva je v skořicovém tónu, přechod k modré je ale velmi pozvolný, nenásilný, jemný. Činí tuto růži velmi zajímavou, neobvyklou.
Tudíž jsem s nákupem spokojená, teď aby se jí dařilo.
Následující uživatel poděkoval: varouch, Evka, Iveta

hodi se k sobe? 22. srp 2015 11:59 #299838

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak Blue Girl dnes nasadím - ještě uvažuju kam :silly:

hodi se k sobe? 28. srp 2015 18:22 #299956

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,ty máš ale Novalis na celodenním slunci,nebo to jen tak vypadá?

hodi se k sobe? 29. srp 2015 11:54 #299967

• Květa
  • Moderator
Evko, celý záhon je ve stínu domu cca od 15,30 letního času.
Následující uživatel poděkoval: Evka

hodi se k sobe? 07. zář 2015 10:32 #300456

• Květa
  • Moderator
Přispěju ještě detailnějším pohledem ( z diskuse o šlechtitelích - USA - Bon Chance )

jsou tam růže různého stáří, postupně dosazované. Po sezoně ještě umravním okolní trvalky, jsou tam zbytky původní stínomilné výsadby ( škornice, lunaria a pod.

DSC04530.jpg

v pravém horním rohu, schované částečně pod listím jsou květy Bon Chance.
Sophyś Rose
Queen Anne
Eeuwige Passie
( tentokrát se sešly růže s podobným typem květu )

DSC04533.jpg

skupinka pokračuje Purple Rain a Baronesse.
Na Purple Rain se mi líbí, že čerstvé květy mají barvu Sophyś Rose, odkvétající zase Baronesse.

Ještě tam roste nově zasazená Johann Wolfgang von Goethe Rose
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.61916&tab=36
ale té se mi povedlo při pletí ulomit jediný květní výhon - tudíž ani netuším, zda k ostatním půjde příp. jestli další tmavá, červená nebude na mne cu moc.
Poslední úprava: 07. zář 2015 10:33 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, jana H, mišpule, Evka, Iveta, Jikra, Ajka, alenak, Luša
Moderátoři: Eva L., Květa