Ještě dovětek k předchozím příspěvkům. Pak mi docvaklo, že jsem možná nenapsala dostatečně jednoznačně, příspěvek jsem zeditovala :
pokud jsou v příspěvku zmiňovány přírůstky, pak jsou myšleny po odkvětu I. flóru, po střihu. Letos se obrážení po I. flóru věnuji ( pozoruji ), ptž. některé růže vlivem sucha a horka sedí nebo mají přírůstky minimální.
Co se týče vzrůstu oněch tří růží pak -
u Novalisu je zmiňovaná výška jen krapítek přes míru.
Minervu, které by se dařilo obdobně jako té mé neznám. Spíš slyším, že jiným neroste než roste. I proto jsem Jitko zvědavá, jak se bude té tvé dařit ( písek, obdobně jako u mé ).
Palais Biron - nevím, co blbne

. Stříhaný na jaře byl dost na krátko, už v I. fl. byl vysoký. Švihla jsem ho po odkvětu poměrně hluboko, přirůstky jsou i 70 cm. Což je v tomto typu léta neobvyklé, neudělala mi to žádná jiná růže ( vyjma Gertrudy Jekyll ).
P.Birony mám dva - tento původní se domnívám, že je na multifloře. Nechce se mu dělat nové větve od báze, zůstávají ( a větví se ) pouze ty původní, které vyrostly po zasazení.
Druhý mám na laxe. O dva roky mladší. Hafo větví, hustý keřík. Výrazně menší násada květů ( snad zatím ). Samo, nelze vystřelit podle pouhé 1 + 1 rostliny, ale opravdu se výrazně liší.
--
Novalis má násadu poupat stejnou jako v I. floru ( přebohatou ). Minerva i Palais Biron výrazně nižší ( cca 7 poupat na výhonu ).
--
v těch vedrech se výdrž květů zkracovala, přesto pro mne uspokojivá. Některé růže ráno rozvily, v poledne z nich byly škvarky.
--
Jitko, jj., mně se John Clare s L. Lassie líbí. I tím, že je doplňuje ten drobnokvětý klematis, mám z nich vjem cukrárny. Tak akorát, co unesu.

Jen pro doplnění - L.Lassie hezky voní, mezi flóry má dlouhou pauzu, druhý flor je u mne výrazně slabší. Je to ovlivněné i tím, že toto místo je nezalévané ( zálivka steče ). I letos nedostaly ani kapku, John Clare nyní přebohatě kvete, L.Lassie sedí.